InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Wat verdient een advocaat? (Salaris advocaat)

Wat verdient een advocaat? (Salaris advocaat)

Wat verdient een advocaat? (Salaris advocaat) Dat een advocaat een goed salaris heeft, is algemeen bekend. Maar wat verdient een advocaat precies? Hoeveel verdient een advocaat per uur? Wat verdient een stagiaire-advocaat?

Wat is een advocaat?

Een advocaat wordt ook wel raadsman of strafpleiter genoemd. Deze laatste titel is alleen van toepassing in strafzaken. De advocaat behartigt de belangen van een bepaalde partij: hij is dus per definitie partijdig, in tegenstelling tot de notaris, die meestal voor twee partijen werkzaam is.

Werkzaamheden advocaat

Als advocaat moet je kiezen in welk rechtsgebied je wilt werken. Er zijn drie hoofdrichtingen, namelijk Civiel recht, Bestuursrecht en Strafrecht. De werkzaamheden bestaan uit het bestuderen van relevante stukken en het pleiten voor cliënten

Opleiding tot advocaat

Om advocaat te worden moet je een universitaire rechtenopleiding volgen. Om toegelaten te worden tot de universiteit moet je in het bezit zijn van een VWO-diploma of HBO-propedeuse. Een HBO-propedeuse geeft niet automatisch toegang tot de universiteit, want instellingen kunnen aanvullende eisen stellen.

Om toegang te krijgen tot de advocatuur dien je een Bachelor Rechten en Master Rechten op een Nederlandse universiteit te hebben afgerond. In de driejarige juridische Bachelorfase dienen voldoende juridische vakken te zitten om door te kunnen stromen naar de jMaster Rechten. De Master is meestal een verdieping op de vakken van de Bachelorfase.

Advocaat-stagiaire

Als je in dient treedt bij een advocatenkantoor, moet je nog drie jaar stage lopen om de titel “advocaat” te verwerven. In die tijd wordt je “advocaat-stagiaire” genoemd. Je oefent onder leiding van een volleerd en ervaren advocaat de beroepspraktijk uit. Als advocaat-stagiaire mag je zelfstandig procederen. In het eerste jaar volg je de Beroepsopleiding Advocatuur. In het tweede en derde stagejaar volg je cursussen die een verdieping van de kennis geven.

Wat verdient een advocaat?

Een advocaat verdient gemiddeld € 4.180 per maand. Het minimumsalaris (startsalaris) van een (beginnende) advocaat is € 1.925; het maximumsalaris €9.729

Wat verdient een advocaat per uur?

Advocaten zijn beroepsbeoefenaren die de vrijheid hebben om zelf hun uurtarieven vast te stellen, hoewel er ook advocaten zijn die een vast tarief afspreken. Een advocaat verdient gemiddeld € 24,13 per uur.

Wat verdient een advocaat-stagiaire? Salaris advocaat-stagiaire 2011

Het bruto maandsalaris van een advocaat stagiaire bedraagt met ingang van januari 2011 minimaal:
  • € 2.091 gedurende het eerste jaar
  • € 2.383 gedurende het tweede jaar
  • € 2.647 gedurende het derde jaar.

De bedragen zijn exclusief vakantiegeld en onkostenvergoeding. Dit is slechts een richtlijn. De meeste advocatenbureaus betalen hun advocaat-stagiaires meer.

Lees verder

© 2011 - 2019 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan 2018 of 2019, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de pos…
Wat doet een advocaat?Wat doet een advocaat?In Nederland werken meer dan 15.000 advocaten. Wat doet een advocaat eigenlijk? Wat verdient hij? Waar werkt hij?
Beroep onder de loep: advocaatBeroep onder de loep: advocaatAdvocaat worden of zijn is een mooi maar ook een moeilijk beroep: er is veel studie voor nodig. Ook is het soms hard wer…
Advocaat – WerkzaamhedenAdvocaten kennen we allemaal van de vele televisieseries, de films of misschien wel de spannende boeken van bijvoorbeeld…
Wat kost een advocaat, eigen bijdrage tabelWat kost een advocaat, eigen bijdrage tabelDe kosten van een advocaat worden per zaak en per cliënt bepaald. Het tarief van een advocaat ligt dus niet vast. Een ad…
Bronnen en referenties
  • Advocaatworden.nl
  • Wikipedia
  • Advocatie.nl

Reageer op het artikel "Wat verdient een advocaat? (Salaris advocaat)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Matthijs, 20-01-2017 16:03 #2
Echt het mooiste beroep ter wereld is het en ik ben er heel blij mee.

Charles, 06-12-2012 16:29 #1
Ik ben advocaat, en verdien 25,250 bruto.
hangt er ook van af hoeveel werk ervaring je hebt. enz

Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Special: Goed betaalde banen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!