Hoeveel verdient een advocaat? (Salaris advocatuur)

Hoeveel verdient een advocaat? (Salaris advocatuur) Het inschakelen van een advocaat is doorgaans niet goedkoop. Het uurtarief van een advocaat begint meestal vanaf zo’n 150 euro en kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Veel mensen denken daarom dat alle advocaten een topinkomen hebben, maar dat is lang niet altijd zo. Hoeveel een advocaat verdient is afhankelijk van hoeveel werkervaring hij heeft, bij wat voor soort kantoor hij werkt, wat voor cliënten hij bedient en in welke rechtsgebied hij actief is.

Beginnende advocaten: Minimum Ordesalarissen

De Orde van Advocaten stelt elk jaar de minimumsalarissen vast voor advocaat-stagiairs. Dat zijn advocaten die in de eerste drie jaar van hun carrière zitten en tegelijk de Beroepsopleiding Advocatuur volgen. De minimumsalarissen worden vastgesteld om de onafhankelijkheid van de advocaat te waarborgen. Als een advocaat een te laag loon zou krijgen, bestaat immers het risico dat hij vatbaar wordt voor niet-integer gedrag.

Per 2020 gelden deze Ordesalarissen: het brutosalaris voor een eerstejaarsstagiaire bedraagt EUR 2.435 per maand, voor een tweedejaarsstagiaire EUR 2.775 en voor een derdejaarsstagiaire EUR 3.084. Deze bedragen zijn berekend op basis van een full time functie, exclusief vakantiebijslag, reiskosten en andere onkostenvergoedingen. Indien de advocaat-stagiaire parttime werkt, dan wordt het loon naar evenredigheid berekend. De salarissen worden elk jaar geïndexeerd.

Alleen bij (sociale) advocatenkantoren die uitsluitend cliënten op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand bijstaan liggen de lonen rond deze minima. De meeste (commerciële) advocatenkantoren betalen hogere salarissen uit. Een startsalaris van rond de EUR 3.000 per maand is geen uitzondering.

Doorgroeien

Gedurende een advocatencarrière zal het salaris stapsgewijs groeien. In de beginjaren kan een advocaat(-stagiair) elk jaar rekenen op gemiddeld zo’n 10 tot 15% opslag. Naarmate iemand langer werkt, worden de stapjes relatief kleiner. De mate van groei is mede afhankelijk van hoe goed de medewerker presteert. Uiteindelijk moet een bruto jaarinkomen van EUR 100.000 voor een tiendejaars advocaat zeker mogelijk zijn. Daarna blijft het salaris min of meer gelijk.

In de sociale advocatuur liggen de salarissen aanmerkelijk lager. Advocaten die cliënten uitsluitend op toevoegingsbasis bijstaan kunnen een jaarsalaris bereiken van zo’n EUR 45.000 tot EUR 50.000.

Bonus en andere beloningen

Het salaris is meestal niet de enige beloningscomponent van een advocaat. Bij de meeste advocatenkantoren komen medewerkers vanaf een bepaald moment in aanmerking voor een bonus. Dat is bij sommige kantoren al vanaf het eerste jaar dat iemand in dienst is. Elk kantoor stelt een eigen bonusregeling op. Een bonus kan bijvoorbeeld worden toegekend bij het maken van een x-aantal uren (de urenbonus), bij het binnenhalen van nieuwe klanten (de acquisitiebonus) of als de advocaat een artikel schrijft voor een vaktijdschrift (de publicatiebonus).

Naast het vaste salaris en de bonus bieden kantoren vergoedingen in de vorm van een 13e maand, reiskostenvergoeding, representatiekosten, vergoeding voor mobiele telefoon en belabonnement, een auto van de zaak en al dan niet premievrije pensioenregelingen.

Enkele aanwijzingen voor de hoogte van het salaris

Hoeveel een advocaat in een specifiek geval verdient is meestal niet precies te zeggen. Wel zijn er enkele indicaties.

Locatie

Over het algemeen betalen advocatenkantoren in de Randstad hogere lonen uit dan provinciale kantoren. Dat is verklaarbaar omdat in de Randstad veel grote en internationale kantoren staan, die hogere tarieven rekenen. Een hoger salaris is ook te rechtvaardigen omdat de kosten van levensonderhoud in de Randstad doorgaans hoger liggen dan in de rest van het land.

Soort cliënten

Hiervoor geldt de stelregel: hoe groter de cliënt, hoe hoger de tarieven en hoe hoger de salarissen zijn. Een beursgenoteerde onderneming kan zich immers hogere advocatentarieven veroorloven dan een particulier. Bij de meeste Zuidas-kantoren kan je daarom rekenen op een uitstekend salaris. Er zijn ook veel kantoren die zich bijvoorbeeld richten op MKB-bedrijven en start-ups. Daar liggen de salarissen weer iets lager. Een kantoor dat veelal particulieren bijstaat betaalt doorgaans de kleinste salarissen.

Welk rechtsgebied

Van de drie hoofdrechtsgebieden (civiel recht, bestuursrecht en strafrecht) verdienen advocaten die in het strafrecht werkzaam zijn het minst. Dat komt omdat de meeste cliënten in het strafrecht op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand worden bijgestaan. Uitzondering zijn de strafrechtadvocaten die zich specialiseren in het financieel strafrecht. Zij kunnen hogere tarieven rekenen.

In het bestuursrecht en civiel recht liggen de salarissen over het algemeen hoger, maar ook binnen die rechtsgebieden zijn verschillen te maken. Zo zal een advocaat op de meer commerciële secties zoals fusies & overnames, fiscaal recht of corporate litigation doorgaans meer verdienen dan een advocaat personen- en familierecht of arbeidsrecht.

De stand van advocatuur

Jaarlijks brengt Advocatie Magazine in kaart hoeveel advocatenkantoren aan salaris uitbetalen aan eerstejaars advocaten, vierdejaars advocaten en zevendejaars advocaten. In 2020 namen 32 kantoren aan het onderzoek deel. In deze tabel zijn de 5 kantoren met het hoogste salaris en de 5 kantoren met het laagste salaris weergegeven:

#EerstejaarsEUR#VierdejaarsEUR#ZevendejaarsEUR
1Freshfields Bruckhaus Deringer4.4801Freshfields Bruckhaus Deringer6.5501Freshfields Bruckhaus Deringer9.400
2Linklaters4.4752De Brauw Blackstone Westbroek6.3102De Brauw Blackstone Westbroek9.208
3De Brauw Blackstone Westbroek4.3333Linklaters6.2113Linklaters8.564
4Clifford Chance4.1194Hogan Lovells5.8714Hogan Lovells8.058
5Hogan Lovells3.9905Clifford Chance5.5945Clifford Chance7.520
...........................
28Boels Zanders2.96228Nysingh4.28425Hekkelman5.789
29KienhuisHoving2.90029KienhuisHoving4.00026Damsté5.562
30LXA The Law Firm2.90030LXA The Law Firm3.95027Van Iersel Luchtman5.478
31Van Iersel Luchtman2.70731Damsté3.92928Trip5.409
32Damsté2.57532Boels Zanders3.23429Nysingh5.399

De Stand van de Advocatuur geeft volgens deskundigen een vertekend beeld. In de eerste plaats omdat veel kleinere kantoren niet in dit onderzoek worden meegenomen. De resultaten komen voornamelijk van de grotere (commerciële) kantoren, waar de salarissen doorgaans hoger liggen. Ten tweede omdat de arbeidsbeloning bij de meeste advocatenkantoren bestaat uit verschillende componenten. Zo kan bij het ene kantoor een laag basissalaris aangevuld worden met een ruime bonus, terwijl andere kantoren hogere basissalarissen uitkeren, maar een relatief karige bonusregeling kennen.

Zelfstandigen

Er zijn ook advocaten die niet in loondienst werken, maar als zelfstandige. Een zelfstandig advocaat krijgt geen salaris, maar declareert zijn werkzaamheden direct bij de opdrachtgever (de cliënt). In potentie kan een zelfstandige advocaat meer verdienen dan een advocaat in loondienst. Nadeel is wel dat een zelfstandige advocaat zijn eigen cliënten moet binnenhalen en kosten, zoals huur, receptie, secretariële ondersteuning, verzekeringen en literatuur zelf moet dragen.

Partner worden

Talentvolle advocaten die in staat zijn om cliënten voor het kantoor te werven en daarmee een eigen praktijk op kunnen bouwen, krijgen na verloop van tijd de kans om als partner toe te treden. Een partner is mede-eigenaar van het kantoor en staat meestal aan het hoofd van een praktijkgroep (ook wel sectie genoemd). Een advocaat-partner heeft geen arbeidsovereenkomst, maar deelt mee in de winst. Pas dan gaat de kassa écht rinkelen. Rvdb deed in 2019 onderzoek naar de inkomens van advocaat-partners van 42 advocatenkantoren en berekende dat een partner gemiddeld EUR 267.000 verdient. 19% van de advocaat-partners verdient meer dan EUR 400.000.

Inkomen partners bij advocatenkantoren


Dus: slapend rijk worden als advocaat?

Advocaten in de commerciële advocatuur kunnen rekenen op een goed salaris. Wie dit artikel leest, moet zich echter niet verkijken op de hoogte van het salaris. Een baan als advocaat gaat meestal gepaard met hoge werkdruk, veeleisende cliënten en veel overwerken. Het is dus niet een gemakkelijke manier om rijk te worden.
© 2020 - 2024 Carpediem91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Wat of hoeveel verdient een...?Wat of hoeveel verdient een...?Wat verdient een bepaald beroep? Hoeveel inkomen krijgen bepaalde functies? We willen bijna allemaal wel weten wat de bu…
Hoogte van het salaris in overheidsdienstHoogte van het salaris in overheidsdienstHet salaris van de minister-president is het meest besproken salaris van Nederland. Mensen die werkzaam zijn in de publi…
Solliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasSolliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasOp de Amsterdamse Zuidas zijn de grootste en meest vooraanstaande advocatenkantoren te vinden, zoals Houthoff, NautaDuti…

Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat?Als vakkenvuller bij Albert Heijn ben je verantwoordelijk voor de schapverzorging van de winkel. Het is als vakkenvuller…
Als freelancer geld verdienen met UpworkAls freelancer geld verdienen met UpworkDankzij het internet kunnen enorm veel beroepen vanuit huis beoefend worden. Dit heeft een aantal voordelen; zo bespaart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wuestenigel, Flickr (CC BY-2.0)
  • ‘Advocaten die slecht verdienen’, NRC Handelsblad 30 mei 2015
  • https://www.advocatenorde-gelderland.nl/31239/arbeidsovereenkomst.html
  • ‘De Stand van de advocatuur en het notariaat 2020’, Advocatie Magazine April 2020
  • ‘Partnerinkomen van niche­kantoren beduidend hoger’, Advocatenblad 2019/5
Carpediem91 (8 artikelen)
Laatste update: 14-07-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.