Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat?

Vakkenvullen bij Albert Heijn, hoe werkt dat? Als vakkenvuller bij Albert Heijn ben je verantwoordelijk voor de schapverzorging van de winkel. Het is als vakkenvuller belangrijk om netjes en nauwkeurig te werken. Bovendien is het belangrijk om klanten op de juiste manier te woord te staan en te helpen bij vragen. Wat wordt er uitgelegd als je als nieuwe vakkenvuller aan de slag gaat bij Albert Heijn? Wat zijn de taken van een vakkenvuller en waar moet je om denken?

Vakkenvullen bij Albert Heijn

Voor veel jongeren is vakkenvullen bij Albert Heijn de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Ze hebben gesolliciteerd via de website van Albert Heijn en zijn uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Na afloop van het sollicitatiegesprek krijgt een kandidaat te horen dat hij of zij is aangenomen of is afgewezen, dit kan direct worden gedeeld na afloop van het gesprek of telefonisch op een later moment. Er wordt ook een vervolgafspraak gemaakt, tijdens deze vervolgafspraak wordt het contract ondertekend, maakt de kandidaat een computercursus en worden de eerste werkdagen gepland. Tijdens de eerste echte werkdagen als vakkenvuller maakt de medewerker kennis met vakkenvullen, FIFO vullen, spiegelen, Shelf Ready Packaging, schapstickers en restanten. Ook worden de kernwaarden gedeeld met de vakkenvuller, deze kernwaarden bestaan onder andere uit 'service 9+' en 'iedere dag beter'.

Service 9+

Eén van de speerpunten bij Albert Heijn is service 9+. Bij service 9+ staat de service en behulpzaamheid richting de klant centraal. Als vulploegmedewerker houd je hier onder andere rekening mee door netjes te werken, ruimte te maken voor de klant, mee te lopen als een klant een product niet kan vinden en door de vragen van klanten zo goed mogelijk op te lossen.

Bij het vullen dien je zo veel mogelijk ruimte in het gangpad vrij te houden voor de klanten. Zorg dat er geen spullen op de grond staan waar klanten over kunnen struikelen en zorg dat klanten met een winkelwagen er fatsoenlijk langs kunnen. Als je een klant in de weg staat ga je even aan de kant zodat de klant bij het schap kan. Bij twijfel vraag je de klant of je in de weg staat. Wanneer een klant een product zoekt loop je mee met de klant om het product te vinden. Als een vraag niet zelf op te lossen is vraag je een leidinggevende.

Iedere dag beter

Albert Heijn wil door middel van lokale samenwerkingen beter worden voor de omgeving (de buurt), ook wil Albert Heijn beter worden voor de klant en voor haar medewerkers. Met de slogan 'Iedere dag beter' wordt hier aandacht aan besteed binnen Albert Heijn. De verwachting vanuit Albert Heijn is dan ook dat medewerkers hun bijdrage hieraan willen leveren. Als vulploegmedewerker is het belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het sollicitatiegesprek en tijdens de werkuren bij Albert Heijn.

Waar moet je om denken bij vakkenvullen?

Het vakkenvullen is een belangrijke taak bij Albert Heijn, als vakkenvuller zorg je er namelijk voor dat de schappen vol blijven en er netjes uit blijven zien. Naast het vullen van de schappen is het ook belangrijk om vragen van klanten te beantwoorden. Bij het contact met klanten ben je altijd klantvriendelijk en behulpzaam.

De vulshift

De vulshift start bij de meeste winkels in de kantine, alle vakkenvullers komen hier samen en de leidinggevende vertelt welke bijzonderheden er zijn, wie welk gangpad zal vullen en hoeveel tijd er is om het gangpad te vullen. Bij de start van de vulshift zoekt de vulploegmedewerker de container van zijn gangpad. Zorg ervoor dat je de volgende hulpmiddelen meeneemt in de winkel:
  • De vulcontainer met vulling van jouw gangpad
  • Een plastic reststofzak voor aan je vulcontainer
  • Een fust voor eventuele restanten
  • Een vuldolly

FIFO vullen

Bij bepaalde productgroepen is het belangrijk dat de producten met de kortste houdbaarheidsdatum het eerst worden verkocht aan de klant. Het is belangrijk dat deze producten vooraan in het schap komen te staan. Om deze reden worden deze productgroepen First In First Out (FIFO) gevuld. Bij FIFO vullen wordt het product dat het laatst binnenkomt dus achteraan in het schap geplaatst. Bij FIFO vullen dient het schap eerst leeg te worden gehaald en vervolgens in volgorde van de houdbaarheidsdatum weer gevuld te worden.

De volgende productgroepen moeten in ieder geval FIFO worden gevuld:
  • Geneesmiddelen
  • Alle versproducten
  • Eieren
  • Whole foods
  • Vrij van
  • Koek (cellofaanverpakkingen)
  • Droge worst
  • Rookworst
  • Producten met een 35%-kortingssticker dienen ook altijd vooraan in het schap te worden geplaatst

Spiegelen

Spiegelen is het netjes maken van de schappen in de winkel. Na het vullen van een product zorg je dat het product gespiegeld in het schap staat, na het vakkenvullen zorg je dat in ieder geval de bovenste en onderste plank van het gangpad volledig gespiegeld zijn, dit zijn namelijk de plekken waar de klant slecht bij kan. Bij het spiegelen let je op de volgende punten:
  • Zorg dat de producten zo ver mogelijk naar voren staan
  • Zorg dat de producten met het etiket naar voren staan
  • Zorg dat alle producten in een schap hetzelfde staan
  • Zorg dat er minimaal drie producten achter elkaar staan, zo ontstaat er niet direct een gat als een klant een product uit het schap pakt
  • Zet oude verpakkingen altijd vooraan in het schap, de vernieuwde verpakkingen komen achteraan in het schap

SRP

SRP staat voor Shelf Ready Packaging, dit zijn producten waarvan de verpakking geschikt is om te presenteren van het schap. Bij SRP-verpakkingen open je de doos van het artikel volgens de instructie op de verpakking. Dit doe je altijd zo dat de SRP-verpakking netjes blijft. Controleer na het vullen altijd of er nog lege SRP-verpakking in je gangpad staan, als dit het geval is verwijder je deze.

Het vullen van een schap met één SRP-verpakking gaat als volgt:
  1. Je verwijdert eventueel de lege verpakking.
  2. Je haalt de aangebroken SRP-verpakking uit het schap.
  3. Je zet de nieuwe SRP-verpakking in het schap en zorg ervoor dat het altijd vooraan op de plank staat.
  4. Losse artikelen die je overhoudt, leg je bovenop de SRP-verpakking of, als dat niet kan, doe je ze bij de juiste restantenstapel.

Het vullen van een schap met twee SRP-verpakkingen of meer gaat als volgt:
  1. Je verwijdert eventueel lege SRP-verpakkingen.
  2. Je maakt indien nodig van twee aangebroken SRP-verpakkingen één.
  3. Je haalt de artikelen in de oude SRP-verpakking naar voren in de omdoos.
  4. Je zet de nieuwe SRP-verpakking achter, onder of naast de oude SRP-verpakking.
  5. Je zorgt ervoor dat de SRP-verpakking altijd vooraan op de plank staat.
  6. Losse artikelen die je overhoud, leg je bovenop de SRP-verpakking of, als dat niet kan, doe je ze bij de dagrestanten.

Schapstickers

Bij het vullen is het erg belangrijk om te controleren of je het product in het juiste schap vult. De schapstickers in de winkel geven aan welk product er in het schap hoort. Op een schapsticker staan de volgende gegevens:
  • De productnaam
  • Het gewicht van de inhoud
  • De prijs per kilo
  • De barcode van het product
  • Het EAN-nummer
  • Het unieke nasanummer van het product
  • De prijs per stuk
  • De facing van het product (hoeveel producten er naast elkaar mogen staan van het product)
  • Eventueel een zwarte streep die aangeeft of het product SRP gevuld dient te worden

Restanten

Alle producten die niet in het schap passen noemen we restanten. De restanten worden bewaard in zwarte kratten die fusten worden genoemd. De restanten haal je altijd uit de doos of uit het plastic en plaats je vervolgens in een zwart fust. Een fust dient altijd zo vol mogelijk te worden gevuld. Zorg er echter voor dat de producten niet boven de rand van het fust uitkomen, dan kunnen de fusten namelijk niet meer worden gestapeld. De fusten met restanten zet je altijd zo neer dat deze de klant niet in de weg staan. Aan het einde van de vulshift zal de leidinggevende controleren of de producten netjes gevuld zijn, daarnaast wordt ook de voorraadstand van het product gecontroleerd.

Overige aandachtspunten

  • Vul geen kapotte, beschadigde of overcode artikelen
  • Zie je kapotte, beschadigde of overcode artikelen in het vak, haal deze er dan uit en houd ze apart
  • Zet niet meer artikelen in het vak dan erin passen
  • Leg je karton op het kartonrek van de vulcontainer
  • Stop je plastic in de plasticzak die aan de vulcontainer hangt
  • Spiegel na het vullen in ieder geval de bovenste en onderste plank van het gangpad
  • Probeer efficiënt te werken, loop zo min mogelijk heen en weer en bezorg collega's niet onnodig extra werk

Lees verder

© 2020 - 2025 Rminfo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Vakkenvuller bij Albert Heijn (AH)Ongelofelijk veel jongeren werken bij de supermarktketen Albert Heijn. Het grootste deel van deze jongeren is vakkenvull…
Bijbaan bij Albert Heijn (AH)Bijbaan bij Albert Heijn (AH)Albert Heijn is een van de grootste werkgevers onder jongeren. Werken bij Albert Heijn kan heel divers zijn en is uiterm…
Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Bijbaan als caissière bij Albert Heijn (AH)Veel jongeren zoeken een bijbaan om extra geld te verdienen. Een populaire bijbaan is caissière bij Albert Heijn. Achter…
Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Betaling salaris Albert Heijn en personeelskorting 2019-'21Werken bij Albert Heijn is vaak werken tegen goede arbeidsvoorwaarden. Een goed salaris, personeelskorting en bonussen v…

Solliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasSolliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasOp de Amsterdamse Zuidas zijn de grootste en meest vooraanstaande advocatenkantoren te vinden, zoals Houthoff, NautaDuti…
Als freelancer geld verdienen met UpworkAls freelancer geld verdienen met UpworkDankzij het internet kunnen enorm veel beroepen vanuit huis beoefend worden. Dit heeft een aantal voordelen; zo bespaart…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Albert Heijn, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Sam.ah.nl
Rminfo (10 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.