Bijbaantjes: best betaalde bijbanen

Bijbaantjes: best betaalde bijbanen Er zijn best veel goedbetaalde baantjes voor scholieren en studenten. Een groot deel van hen werkt naast de studie. Een van de meest lucratieve bijbaantjes is het dagjeswerk. Meestal is het wel mogelijk dit werk via het uitzendbureau te doen. Ook werken in de horeca of op een callcenter kan goed verdienen. Studenten en scholieren zijn aantrekkelijk voor werkgevers omdat zij nog onder het minumjeugdloon vallen. Veel scholieren en studenten hebben een bijbaantje. Ongeveer zestig procent van de scholieren klust bij, terwijl dit percentage bij studenten zelfs oploopt tot tachtig procent. Sommige werken erbij om een extra zakcentje te verdienen, voor anderen is echt nodig om bijvoorbeeld de studie te bekostigen. Veel studenten zouden niet zonder hun bijbaantje kunnen, zeker niet nu de studiefinanciering ook terugloopt. De belangrijkste voorwaarden die scholieren en studenten aan een bijbaantje stellen is dat het goed verdient en dat het leuk werk is. Het Algemeen Dagblad deed in het verleden bij verschillende uitzendbureaus onderzoek wat de best betaalde baantjes zijn.

Dagjeswerk

Incidenteel dagjeswerk is meestal het meest lucratief. Dit kan variëren tot het helpen bij de Libellebeurs tot een dag in een ooievaarspak in Den Haag rondlopen om het nieuwe logo te betalen. Als het voor een dag is kijken. Meestal tussen de 8 en 16 euro. Vaak gaat het om uitzendwerk dat via de verschillende uitzendbureaus wordt geregeld.

Zwartwerken in de horeca

Het is verboden maar het levert vaak wel veel op. De lonen in de horeca zijn relatief laag, maar veel horecabazen huren ook regelmatig mensen zwart in. Je betaalt geen belasting over het loon, maar een nadeel is wel dat je geen rechten hebt en niet verzekerd bent. Ook kan je een boete krijgen wanneer je gepakt wordt. Salaris varieert van 1 tot 20 euro.

Werken op een callcenter

Ook het werken op een callcenter kan erg lucratief zijn. Telecomaanbieders zijn regelmatig op zoek naar nieuw personeel dat bijvoorbeeld abonnementen wil slijten of zitting wil nemen op een callcenter. Het basisloon ligt meestal rond de 8 euro. Vaak zijn er extra bonussen te verdienen wanneer je goed verkoopt.

Eigen baas

Het meest lucratief kan het misschien nog wel zijn om eigen baas te zijn. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, zoals oppas, huiswerkbegeleider of computerprogrammeur. Je kunt ook je eigen internetwinkel beginnen of spullen op Marktplaats gaan verkopen.

Werken in de zorg

In de zorg wordt er regelmatig gezocht naar studenten die een bijbaantje zoeken met het verzorgen van mensen of schoonmaken. Bij thuishulporganisaties werken volop jongeren. Het salaris voor een 17-jarige ligt tussen de 5 en 7 euro, terwijl dat voor een 22-jarige tussen de 9 en 15 euro ligt. Vaak is er ook nog sprake van een onregelmatigheidstoeslag.

Bezorger van folders en kranten

Veel scholieren beginnen hun werkend leven als bezorger van kranten of folders. Zeker de bezorging van de ochtendkrant kan relatief goed geld opleveren. Houdt er wel rekening mee dat je vroeg uit de veren moet.

Logistiek werk in de fabriek

Zeker in vakantietijd zijn veel fabrieken en producenten op zoek naar arbeiders die het werk tegen een laag loon willen verrichten. Scholieren en studenten zijn daar dus uitermate geschikt voor, juist omdat zij nog onder minimumjeugdloon vallen. Zij kunnen bijvoorbeeld werken aan de lopende band of dozen inpakken voor een distrubutiewarehouse. 17-jarigen krijgen 4 tot 5 euro betaald, terwijl een 22-jarige kan rekenen op 8 tot 9 euro.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Snel geld verdienen als studentAls student heb je meestal niet voldoende geld op je rekening om leuke dingen naast je studie te doen. Er zijn genoeg ma…
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Bijbanen in de mediaWil jij een bijbaan wat aansluit bij jouw opleiding? Veel studenten volgen een opleiding in de media, zowel op MBO, HBO…

Beloningen werknemersEen extra beloning voor werknemers kan prestatieverhogend werkend. Beloningen voor werknemers zijn er in verschillende v…
Het populairste vakantiewerk op een rijHet populairste vakantiewerk op een rijVeel jongeren zoeken in de vakantie naar een vakantiebaantje. Vakantiewerk is erg populair omdat jongeren in de vakantie…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.