Opleiding betaald door werkgever

Opleiding betaald door werkgever Om hun kennis of vaardigheden te verbeteren, worden werknemers soms in de gelegenheid gesteld om een opleiding te volgen op kosten van de werkgever. De afspraken worden vastgelegd in een studiekostenovereenkomst. Een opleiding betaald door de werkgever schept echter ook verplichtingen voor de werknemer: terugbetaling van de opleiding als de werknemer ontslag neemt.

Opleiding betaald door werkgever

Veel werkgevers zijn best bereid om mee te betalen aan scholing van hun werknemers, zolang die scholing tot betere prestaties leidt. Een bijkomend voordele is dat werkgevers in aanmerking kunnen komen voor belastingaftrek voor geld dat in de opleiding van de werknemer is gestoken.

Functiegerichte cursussen en carrièregerichte cursussen

Sommige werkgevers maken onderscheid tussen trainingen of cursussen voor de functie of de carrière. Bij functiegerichte cursussen gaat het om het verwerven van kennis of vaardigheden die binnen de huidige functie passen. Bij carrièregerichte scholing is het doel carrière maken: doorstromen naar een hogere functie. De werkgever betaalt carrièregerichte scholing gedeeltelijk en neemt een terugbetalingsregeling op in de studiekostenovereenkomst, terwijl een functiegerichte opleiding volledig door de werkgever betaald wordt.

Opleiding volledig of gedeeltelijk betaald door werkgever?

Of de opleiding volledig of gedeeltelijk wordt betaald door de werkgever, is afhankelijk van het beleid dat de organisatie of het bedrijf heeft ontwikkeld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.

Studiekostenovereenkomst

Voor een werkgever is een betaalde opleiding voor de werknemer een behoorlijke investering op langere termijn. Zijn arbeidsmarktwaarde wordt groter en het is niet de bedoeling dat een andere werkgever daarvan de vruchten plukt. Daarom laat de werkgever de werknemer een studiekostenovereenkomst ondertekenen. In een studiekostenovereenkomst leg je de afspraken tussen jou en je werkgever vast. Een belangrijke bepaling is het terugbetalen van de studiekosten als je voortijdig ontslag neemt.

Terugbetalen opleidingskosten

Met het ondertekenen van een studiekostenovereenkomst beloof je om de opleidingskosten gedeeltelijk terug te betalen wanneer je binnen een bepaalde termijn ontslag neemt. Als je ontslagen wordt, hoef je de studiekosten niet terug te betalen.
Bij het terugbetalen van de studiekosten gaat het vaak om duizenden euro’s. Een terugbetalingsregeling voor opleidingskosten is geldig indien is voldaan aan de volgende drie criteria:
  • De regeling bevat een tijdspanne waarin de werkgever geacht wordt baat te hebben van de door de werknemer tijdens zijn studiewerkzaamheden verworven kennis en vaardigheden;
  • De regeling bevat de bepaling dat de werknemer zijn loon moet terugbetalen indien de dienstbetrekking tijdens of onmiddellijk na afloop van de studieperiode eindigt;
  • De terugbetalingsverplichting vermindert naar evenredigheid van het voortduren van de dienstbetrekking gedurende de onder a. bedoelde tijdspanne.

Opleiding op kosten werkgever

Het is natuurlijk mooi als je werkgever de kosten voor een opleiding volledig of gedeeltelijk voor zijn rekening neemt. Er is sprake van een win-winsituatie: de werknemer kan bijvoorbeeld doorstromen naar een hogere functie (met een hoger salaris) en de werkgever profiteert van de kennis en vaardigheden die de werknemer heeft opgedaan met de aanvullende opleiding. Het volgen van een opleiding op kosten van de werkgever schept echter wel verplichtingen voor de werknemer, namelijk loyaliteit aan het bedrijf, omdat hij anders de studiekosten terug moet betalen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…
Wat verdient een starter?Wat verdient een starter?Het inkomen van starters op de arbeidsmarkt verschilt sterk. Afhankelijk van de opleiding kunt u al ongeveer nagaan hoev…
Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingenMet een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgro…
Hoe word ik deurwaarder?Over het beroep en de opleiding van een deurwaarder verschijnen op het internet regelmatig artikelen. Veel van deze arti…

Salaris belangrijkste motivatie om bij werkgever te blijvenSalaris belangrijkste motivatie om bij werkgever te blijvenSommige mensen vliegen bewust van de ene baan naar de andere. Anderen durven de stap niet te zetten en blijven hangen in…
Zij-instromer in het onderwijsIn het onderwijs is er vrijwel altijd een tekort aan gekwalificeerd personeel. Als je toe bent aan een nieuwe uitdaging,…
Bronnen en referenties
  • Intermediair
  • Carrieretijger
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 01-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.