Vier dagen in de week werken is financieel haalbaar

Vier dagen in de week werken is financieel haalbaar Steeds meer werknemers kiezen ervoor om vier dagen in de week te werken in plaats van vijf dagen. Door de dalende inkomsten gedeeltelijk te compenseren, valt de terugval in inkomsten vaak mee. Het verschil in brutoloon is groot, het verschil in nettoloon valt mee. U wilt werk en privé beter op elkaar af stemmen. Dit kunt u doen door een vaste dag in de week vrij te plannen. Het is niet altijd mogelijk om die ene dag volledig te compenseren in de resterende vier dagen, maar door een paar uurtje in de week minder te gaan werken is vier dagen in de week werken financieel haalbaar.

Het maakt een groot verschil of u 36 of 40 uur in de week werkt

Een werkweek van 36 uren, kunt u realiseren in vier werkdagen. Dit gaat u echter niet lukken met een werkweek van 40 uren. De werknemers die 40 uren in de week werken kunnen dus uitsluitend naar vier dagen overstappen bij het aanpassen van het contract. Bij enige flexibiliteit van de werkgever zijn de financiele gevolgen nog gedeeltelijk te compenseren. Door 9 uren in de week te gaan werken in plaats van 8, hoeft u maar 4 uren te laten vallen.

Voorbeeld

U verdient in loondienst een bruto inkomen per maand van 2.500 bij een 40 uren in de week. U gaat uw contract omzetten naar 36 uren in de week. Dit gaat u aan brutoloon opleveren: 2.500 : 40 = 62,50 x 36 = 2.250. Dit is slechts een verschil van 250 bruto, netto gaat het u ongeveer 100 per maand kosten.

Vier dagen in de week werken met een werkweek van 36 uren

Bij een werkweek van 36 uren kunt u 4 x 9 uren gaan werken. De werkgever moet hier echter wel mee instemmen. Bij bepaalde functies kunt u niet of nauwelijks schuiven met uren. U zou ook 4 x 8 uren in de week kunnen werken, en eens in de veertien dagen wel een extra dag werken.

Uw lagere inkomsten compenseren door te besparen

Voordat u minder gaat werken, kunt u alvast het bedrag dat u in de toekomst minder gaat verdienen aan besparingen doorvoeren. Het moet hierbij wel gaan om maandelijks terugkerende kosten, anders kunt u geen vaste besparingen doorvoeren. U kunt gaan besparen door abonnementen en lidmaatschappen op te zeggen.

Lagere uitgaven aan kinderopvang compenseert het lagere inkomen gedeeltelijk

Door één dag in de week extra thuis te zijn, kunnen ouders besparen op de uitgaven aan kinderopvang en buitenschoolse opvang. De kosten van dergelijke opvang worden steeds hoger en u zult meer stabiliteit brengen in het gezin door meer thuis te zijn.

Contract omzetten heeft meer gevolgen dan alleen het inkomen

U moet zich wel realiseren dat niet alleen uw maandelijkse inkomen gekort gaat worden, maar ook pensioen zal lager uitvallen, u krijgt minder vakantiedagen en ook minder vakantiegeld. In het geval u ontslagen wordt, krijgt u gedurende de periode van de WW-uitkering ook een lager bedrag doorbetaald. Dit moet u wel meenemen in de overweging.
© 2011 - 2024 Esmee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werkweek van maximaal vier dagenIn het verleden was het gebruikelijk om vijf dagen in de week en veertig uur in totaal te werken. Steeds meer werknemers…
De regels rondom uw vrije dagen en urenAls u werkt heeft u recht op vrije dagen. Maar op hoeveel dagen heeft u recht? En hoe zijn de regels rondom de vrije dag…
Parttime of fulltimeTegenwoordig is het gebruikelijk om minder dan 40 uur per week te werken. In economisch goede tijden zijn veel arbeidsov…
Thuis blijven voor de kinderen of werken?Thuis blijven voor de kinderen of werken?Een gezin met kinderen en twee werkende ouders krijgen het financieel steeds zwaarder. De overheidssubsidies maken de ko…

POP schrijven (Persoonlijk Ontwikkelingsplan)Een POP maken: veel studenten ontkomen er niet aan. Ook werknemers moeten door het schrijven van een POP hun persoonlijk…
Flexwerk, vloek of zegen?Flexwerk, vloek of zegen?De omvang van flexwerk in ons land neemt volgens sommigen onrustbarend toe. Terwijl werkgevers vooral de voordelen van f…
Esmee (672 artikelen)
Gepubliceerd: 24-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.