Opleidingen met talen

Opleidingen met talen Opleidingen met talen: Je wilt naar het HBO of de universiteit, maar welke opleiding moet je kiezen? Het aanbod aan opleidingen is enorm. Dit artikel zoomt in op de opleidingen met talen die er in Nederland zijn. Welke beroepen met talen zijn er? Welke HBO - en WO- opleidingen leggen het accent op talen? En wat zijn de baankansen voor talenstudies, zoals European Studies, International Business and Languages, Communicatie en Journalistiek?

HBO International Business and Languages

De studie International Business and Languages (IBL) combineert economie en talen. Bij IBL krijg je vakken als bedrijfseconomie en marketing en werk je in groepen aan projecten. Je studeert Engels als hoofdtaal en krijgt nog twee andere talen zoals Duits, Frans, Spaans of soms Italiaans. Buitenlandse stages zijn ook onderdeel van de opleiding.

Beroepen IBL

International Business and Languages leidt niet op tot een specifiek beroep. Afgestudeerden van International Business and Languages komen terecht in diverse internationale beroepen, zoals internationaal communicatiemanager, export – of importmanager, salesmanger of internationaal beleidsmedewerker.

Arbeidsmarkt IBL

Welke positie nemen afgestudeerden IBL in op de arbeidsmarkt? De vooruitzichten zijn op dit moment niet rooskleurig, omdat de logistiek en internationale handel nog te lijden hebben onder de economische crisis. Het startsalaris met IBL is redelijk, maar andere HBO-economen hebben een beter salaris.

HBO European Studies

European Studies is een opleiding die verwant is aan IBL. Bij European Studies ligt het accent echter op Europa. Je krijgt dan ook vakken zoals de geschiedenis van Europa en de politieke relaties binnen de Europese Unie. De studie European Studies (HBO) is slechts in een beperkt aantal steden te volgen: Den Haag, Leeuwarden en Maastricht. De afstudeerrichtingen zijn verschillend. In Den Haag kun je kiezen uit Privaat en Publiek, in Leeuwaren uit o.a. Business en Communication.

Beroepen European Studies

Studenten van European Studies komen terecht in de meest uiteenlopende beroepen:
  • Internationaal beleidsmedewerker
  • Exportmanager
  • Salesmanager
  • Internationaal HRM manager

Lerarenopleiding Frans/Duits/Engels (etc.)

Als je goed bent in een (vreemde) taal en als je ervan houdt om kennis over te dragen, is de lerarenopleiding misschien wel iets voor jou. Ongeveer de helft van de studie bestaat uit het trainen van taalvaardigheid, het lezen van teksten e.d. De andere helft bestaat uit het “onderwijsgedeelte”: theorie over methodes van lesvoorbereiding, ontwikkelingspsychologie van pubers etc.

Arbeidsmarkt lerarenopleiding

In het onderwijs is een schreeuwend tekort aan vakbekwame docenten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet aan de slag komt.

HBO Communicatie

De opleiding Communicatie bereidt je voor op banen zoals persvoorlichter of communicatiemedewerker. Je leert informatie bewerken, presenteren en effectief verspreiden. Je houdt van organiseren en plannen, je hebt uitstekende communicatieve vaardigheden, hebt een vlotte pen en houdt van gevarieerde werkzaamheden.
Studenten communicatie krijgen communicatievakken als voorlichting, marketing en massamedia, maar ook inleiding in economie en psychologie. Bij de meeste hogescholen is het mogelijk om een specialisatierichting te kiezen.

Beroepen Communicatie

  • PR-medewerker
  • PR-voorlichter
  • Communicatieadviseur

Arbeidsmarkt Communicatie

Communicatie is een populaire opleiding. Je zult dus moeten concurreren op de arbeidsmarkt om een baan te vinden als communicatiemedewerker. De baankansen zijn niet zo goed.

HBO Journalistiek

Tijdens de opleiding Journalistiek werk je aan je schrijfvaardigheid en research- en interviewmethodes. Daarnaast worden er vakken aangeboden, zoals geschiedenis, recht en economie en politiek. Samen met je medestudenten werk je aan projecten, zoals het maken van een eigen tijdschrift. Later in de studie moet je je specialiseren, waarbij je kunt kiezen uit geschreven of audiovisuele media.

Arbeidsmarkt Journalistiek

De opleiding Journalistiek kent een numerus fixus. Je zult dus moeten deelnemen aan een loting om in te stromen in de opleiding. De opleiding is dan ook erg populair. De baankansen zijn ronduit slecht.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hbo opleiding, European StudiesEuropean Studies is een internationale hbo opleiding. Je kunt deze opleiding op verschillende hogescholen in Nederland v…
Internationale banen & internationale vacaturesIn deze wereld komen maatschappijen, culturen en economieën steeds dichter bij elkaar. Als je ervan houdt om vreemde tal…
De hbo opleiding: commerciële economieIn Nederland kun je veel verschillende soorten economische opleidingen volgen. Commerciële economie is een erg populaire…
Hbo-opleiding International Business and Management StudiesHbo-opleiding International Business and Management StudiesInteresse in economie, management en cultuur? De opleiding International Business and Management Studies biedt studenten…

Hoe word je dominee?Hoe word je dominee?Als dominee geef je het woord van de Bijbel door aan mensen, door te preken en te onderwijzen volgens de leer van de pro…
Werkloosheid: soorten en bestrijdingWerkloosheid: soorten en bestrijdingIn de economie spreekt men van verschillende soorten werkloosheid. Deze vormen kennen ieder hun eigen kenmerken en bestr…
Bronnen en referenties
  • Carrieretijger
  • HBO Start
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 11-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.