Een bijbaan in de horeca, iets voor jou?

Een bijbaan in de horeca, iets voor jou? Altijd al gedroomd van een baan als barman? Of wil je graag drankjes serveren op het terras? Al dit soort bijbaantjes zijn te vinden in de horeca. Het werken in een café, restaurant of hotel kan erg leuk en uitdagend zijn. In dit artikel kun je lezen welke verschillende taken er zijn en hoe deze eruit zien. Verder kun je lezen wat het minimum (jeugd) loon is en hoe oud je moet zijn voor verschillende functies binnen de horeca.

Wat verstaat men onder horeca

Horeca is een verzamelnaam voor cafés, hotels en restaurants. Dit zijn gelegenheden waar drank en/of eten geserveerd wordt. Dit kan dus een pizzaria zijn, het café op de hoek of een grote discotheek in de buurt.

Welke taken kent een functie in de horeca

In de horeca zijn allerlei verschillende taken te vinden. Hieronder worden de bekendste taken in cafés en restaurants besproken.

Bladlopen

Als bladloper breng je de bestelde drankjes naar de klanten. Dit kan op een terras zijn, of gewoon binnen. Als bladloper moet je goed kunnen omgaan met het dienblad. De drank moet immers zonder te morsen bij de klant aankomen. Wanneer je geen ervaring met een dienblad hebt, kun je dit het beste aangeven wanneer je gaat solliciteren. Meestal is dit geen groot probleem, aangezien je dit na een paar dagen werken wel onder de knie hebt. Sommige werkgevers kiezen ervoor om de bladlopers ook bestellingen op te laten nemen, waar andere werkgevers ervoor kiezen om iemand anders de bestellingen op te laten nemen. Als bladloper werk je meestal in de middag of avond. In de zomer zijn vrijwel altijd extra krachten nodig.
Leeftijd: De minimale leeftijd voor deze taak is 18 jaar, aangezien je ook sterke dranken zult moeten/kunnen serveren. Te jong? Kijk eens hier!

Achter de bar

Als barman of vrouw, zorg je ervoor dat alle drankjes klaargezet worden voor de bladlopers. Je krijgt de bestellingen binnen en maakt deze vervolgens. Fris, koffie, bier of verse sappen, je kunt het allemaal! Als barman of vrouw kun je ook 's avonds en 's nachts werken. In de avonduren gaat het er vaak want anders aan toe. Je krijgt niet de bestellingen die je collega's opnemen, maar de klanten bestellen zelf bij jou aan de bar. Ook het afrekenen van de drankjes doe je zelf.
Leeftijd: Ook hier geld een minimumleeftijd van 18 jaar, in verband met het werken met alcoholische dranken.

Bediening

Als medewerker bediening ben je een schakel tussen de keuken en de klant. Wanneer een bestelling klaar is krijg je deze mee vanuit de keuken en breng je deze zo snel mogelijk naar de wachtende klant toe. Ook zorg je voor de communicatie tussen de keuken en de klant. Is er iets niet naar wens, of wil de klant wat extra saus? Jij zorgt er voor dat de klant tevreden is en blijft!
Leeftijd: De minimumleeftijd voor deze functie is 16 jaar.

Keuken/afwas
Wanneer je in de keuken werkt, kun je voor allerlei verschillende dingen ingezet worden. Cafés en restaurants zijn altijd op zoek naar mensen voor in de afwas. Ook kun je vaak helpen met het klaarzetten of voorbereiden van gerechten e.d. Denk hierbij aan het uitstallen van borden, poleren van bestek en glazen of het voorsnijden van groente.
Leeftijd: De minimumleeftijd is afhankelijk van de taken die je gaat uitvoeren. Voor meer informatie kun je het beste navraag doen bij je (toekomstige) werkgever.

Wat ga ik verdienen

Wat je gaat verdienen hangt af van je leeftijd en je werkgever. Hieronder is het minimum (jeugd)loon te vinden. Dit is het bedrag dat je minstens betaalt moet krijgen. Meer is natuurlijk altijd goed.
Leeftijd% van het minimumloonper maandper uur
23+100%1.424,408,65
2285%1.210,757,35
2172,5%1.032,706,27
2061,5%876,005,32
1952,5%747,804,54
1845,5%648,103,94
1739,5%562,653,42
1634,5%491,402,98
1530%427,302,59

Voor en nadelen

Voordelen

  • Een zeer sociale baan met veel leeftijdsgenoten
  • Veel variërende taken
  • Vaak korting op drankjes en hapjes

Nadelen

  • Ook 's avonds en 's nachts werken
  • Werktijden variëren veel in verband met het weer
© 2011 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbaan: belasting & vakantiegeldBijbaan: belasting & vakantiegeldAls je een bijbaan hebt of vakantiewerk doet, is de kans groot dat er teveel belasting is ingehouden. Die belasting kun…
Een bijbaan voor jongeren, erg handig!Een bijbaan voor jongeren, erg handig!Veel jongeren hebben een bijbaan om rond te komen. Dit is echter lang niet de enige reden waarom het verstandig is om te…
Geld verdienen met een bijbaanGeld verdienen met een bijbaanJongeren kunnen geld verdienen met een bijbaan. Er zijn talloze bijbanen te vinden en deze kunnen toch voor een leuk ext…
Geld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurantGeld verdienen: Bijbaantje als barman in een restaurantEen groot deel van de jongeren en studenten wil wat bijverdienen naast de studie. Er zijn veel mogelijkheden zoals promo…

Vakantiewerk op TerschellingVakantiewerk op Terschelling, de manier om zomers een extra zakcentje te verdienen. De sfeer is goed en het werk leuk. I…
CV in het Engels opstellenCV in het Engels opstellenAls je solliciteert naar een internationale functie, zul je in een cv in het Engels moeten opstellen. Daarnaast is het g…
Timkraai (50 artikelen)
Laatste update: 22-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.