Wat doet een ouderenadviseur?
Als ouderenadviseur ondersteun je voornamelijk ouderen die steeds meer problemen hebben of steeds meer moeite hebben om problemen op te lossen en daardoor geen vat meer hebben op de inrichting van hun leven.
Opleiding
Om ouderenadviseur te worden moet je een van de volgende opleidingen doen.
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
Tijdens deze hbo-opleiding leer je onder anderen om mensen te ondersteunen in het dagelijks leven. Voltijd duurt de studie 4 jaar.
Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH)
Deze studie duurt 4 jaar. Tijdens de hbo-opleiding leer je mensen van alle leeftijden helpen om (weer) zelfstandig te leven.
Toegepaste Gerontologie
Deze hbo-opleiding wordt ook wel ouderenmanagement genoemd en heeft dan ook als specifieke doelgroep ouderen. Tijdens de 4-jarige studie leer je ouderen ondersteunen in hun rol in de maatschappij.
Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener (SMD)
Deze mbo niveau 4-opleiding duurt 4 jaar. Tijdens de studie leer je mensen met problemen helpen door ze bijvoorbeeld te adviseren of praktische ondersteuning of begeleiding te geven. Daarvoor doe je ook kennis op over bepaalde wet- en regelgeving.
Sociaal-Cultureel Werker (SCW)
Bij deze studie leer je mensen van alle leeftijden helpen om (weer) zelfstandig te leven. Dit is een 4-jarige mbo 4-opleiding.
Toch wordt bij de meeste vacatures voor ouderenadviseur om hbo-werk- en denkniveau gevraagd. Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om eerst mbo te doen en om daarna verder te leren op hbo-niveau.
Werk
Als ouderenadviseur werk je bij welzijnsinstellingen die zich richten op maatschappelijke activering en participatie van ouderen.
Je richt je als ouderenadviseur voornamelijk op ouderen met problemen met welzijn en/of wonen, maar vaak heeft deze doelgroep ook andere problemen, zoals op sociaal gebied.
Cliënten worden meestal doorverwezen of komen naar een (inloop)spreekuur. Als eerste leg en onderhoud je contact met cliënten. Je bereikt deze ouderen en zorgt ervoor dat mensen weten wat het is dat jij doet.
Als het contact is gelegd, breng je de wensen, behoeften, problemen en hulpvragen in kaart. Dit doe je door signalen op te vangen van individuele cliënten, cliëntengroepen en de samenleving waarin zij leven. De cliënten maken vaak niet voldoende gebruik van bestaande voorzieningen, omdat zij hier te weinig van weten. Het is daarom aan jou de taak om voorlichting, informatie en advies te geven.
Als je weet welke zorg of hulp de cliënt nodig heeft, dan kan jij hem doorverwijzen naar de instantie die de passende hulp kan bieden. Jij legt contact met de instantie en bemiddelt in dien nodig, zodat de zorg- en hulpverlening goed op elkaar aansluiten. Je coördineert de zorg of hulp, je maakt afspraken met de betrokken partijen en je controleert of de gevraagde hulp of zorg wordt geleverd.
Verder kan je zelf de cliënt ook hulp bieden bij bijvoorbeeld het invullen van formulieren en de administratie van de cliënt. Naast daadwerkelijke hulpverlening aan de cliënten, werk je ook mee aan de optimalisering van de hulpverlening. Je levert bijvoorbeeld een bijdragen aan het beleid van de instelling of je begeleidt vrijwilligers of stagiaires.
Salaris
Als je 36 uur per week als ouderenadviseur gaat werken, dan kan je rekenen op een salaris van € 1.900,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot € 2.700,- per maand.
Om ouderenadviseur te worden, heb je goede sociale vaardigheden nodig voor het onderhouden van contact met cliënten, overheden en instellingen en het bemiddelen tussen hen. Je moet je ook mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken als je bijvoorbeeld advies en voorlichting geeft aan een cliënt, brieven moet opstellen of beleidsaanpassingen moet bijhouden. Om aangenomen te worden voor de functie, wordt meestal ook bepaalde kennis van bijvoorbeeld de sociale kaart en het zorgnetwerk gevraagd. Dus zie jij het zitten om ouderen te helpen? Dan kan jij zeker ouderenadviseur worden.