Wat doet een budgetconsulent of budgetcoach?
Als budgetconsulent ondersteun je cliënten bij hun financiële huishouden en hun contact met (maatschappelijke) instellingen en instanties.
Opleiding
Je moet een van de volgende opleidingen volgen, als je budgetconsulent wilt worden.
Sociaal-Juridische Dienstverlening (SJD)
Deze hbo-opleiding duurt 4 jaar. Tijdens de studie leer je mensen helpen die problemen hebben met de regels en procedures in Nederland.
Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)
Tijdens deze 4-jarige hbo-studie leer je mensen met problemen in hun sociale omgeving helpen om (weer) zelfstandig te leven.
Social Work
Dit is een betrekkelijk nieuwe hbo-opleiding. Tijdens deze brede studie leer je mensen op weg helpen in de maatschappij en mensen helpen als zij problemen hebben. De opleiding duurt 4 jaar.
Er zijn ook diverse cursussen en trainingen tot budgetconsulent of budgetcoach, maar deze zijn meestal alleen bedoeld als aanvulling op een hbo-opleiding.
Werk
Jij zorgt er als budgetconsulent voor dat de cliënt (weer) zelfstandig kan leven en zelf contact kan hebben met instanties en voorzieningen. Hiervoor ga je eerst goed bekijken welke hulp de cliënt nodig heeft. je bekijkt zijn financiële situatie en je onderzoekt hoe goed de cliënt is in het oplossen van problemen en hoe gemotiveerd hij is om zijn gedrag te veranderen. Als de cliënt complexe financiële problemen heeft, overleg je met de Bewindvoerder over mogelijkheden van Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP).
Als je dit hebt bekeken, ga je een plan van aanpak opstellen. Dit plan moet zo opgesteld zijn, dan iemand die het niet heeft geschreven, het ook goed kan uitvoeren. Dan ga je de cliënt gerichte hulp bieden. Je geeft de cliënt inzicht in zijn financiële situatie door bijvoorbeeld inkomsten, uitgaven en schulden op een rijtje te zetten. Je adviseert de cliënt over zijn uitgavenpatroon en de mogelijke oorzaken van financiële problemen. Je kan helpen met het invullen van formulieren en het schrijven van brieven en je stelt een aflossingsschema op met de client. Daarbij kijk je vaak terug naar het plan van aanpak en stel je dit zo nodig bij.
Mocht de financiële situatie niet verbeteren, dan wordt de WSNP overwogen. De dienstverlening wordt ook steeds geoptimaliseerd, zodat de cliënten zo goed mogelijk geholpen kunnen worden.
Als budgetconsulent kan je binnen verschillende instanties werken, zoals welzijnsinstellingen, algemeen maatschappelijke diensten en dak- en thuislozenopvang. Je werkt daarbij bijna altijd in loondienst.
Salaris
Als budgetconsulent met een afgeronde hbo-opleiding verdien je, afhankelijk van bijvoorbeeld je werkervaring, ongeveer tussen € 2.300,- en € 3.224,- bruto per maand.
Om aangenomen te worden voor de functie budgetconsulent moet je kennis hebben van de WSNP en van de sociale voorzieningen in Nederland. Je moet je schriftelijk en mondeling goed kunnen uitdrukken. Verder komen sociale vaardigheden goed van pas bij het motiveren, stimuleren en instrueren van cliënten. Je moet problemen ook snel kunnen ontdekken en analyseren. Herken jij je hierin? Dan kan jij zeker budgetconsulent worden.