Tips voor uw CV (curriculum vitae)

Tips voor uw CV (curriculum vitae) CV is de afkorting voor curriculum vitae. Een CV is bedoeld om een indruk te geven over uzelf, bijvoorbeeld voor een sollicitatie. Uw CV kan een werkgever een indruk geven van wie u bent, wat u heeft gedaan en hoe goed u past bij een bepaalde baan. Een CV heeft een bepaalde opbouw en dient een aantal onderwerpen te bevatten; met name uw persoonlijke gegevens, uw opleiding(en) en uw werkervaring. In dit artikel vindt u tips voor het maken van een CV.

Wat is een CV?

CV is de afkorting van curriculum vitae. Dit is Latijn en betekent zoveel als 'de loop van het leven'. Dat is dan ook precies waar een CV over gaat, over wat u heeft gedaan in uw leven. Een CV is bedoeld om naar een potentiële werkgever te sturen wanneer u solliciteert. Door middel van uw CV kan een werkgever een indruk krijgen van wie u bent, wat u heeft gedaan en hoe goed u past bij een bepaalde baan. Meestal solliciteren meerdere mensen naar een baan en de werkgever bekijkt dan eerst de CV's (en eventueel sollicitatiebrieven) om te bepalen wie van de sollicitanten worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is dan ook zeer belangrijk om een goede indruk te maken met uw CV, dit verhoogt de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek en wordt aangenomen voor de beoogde baan.

Waar moet een CV aan voldoen?

Een CV is bedoeld om een werkgever een indruk te geven van een sollicitant. Een CV dient dan ook kort en bondig te zijn. U dient te zorgen dat uw CV niet te lang is en dat de lezer zodoende de aandacht of interesse verliest. Beperk uw CV tot maximaal twee A4-tjes. De opmaak dient helder, netjes, overzichtelijk en duidelijk te zijn. Het CV is het eerste wat een werkgever van u ziet, dit is uw kans om te laten zien dat u de sollicitant bent die hij/zij zoekt. Zorg ook dat uw CV aansluit bij de baan waar u naar solliciteert. Hoe beter de inhoud van uw CV aansluit bij de werkgever, des te groter is de kans dat u wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarnaast is het uiteraard belangrijk dat uw CV geen spelfouten bevat, controleer dit goed. Ten slotte mag uw CV geen onwaarheden bevatten. Eerlijkheid duurt het langst en wanneer uw werkgever erachter komt dat u heeft gelogen in uw CV zal dit u waarschijnlijk duur komen te staan.

De opbouw van een CV

Een CV bevat op zijn minst de volgende informatie: uw persoonlijke gegevens, uw opleiding(en) en uw werkervaring. Daarnaast zijn er nog andere onderwerpen die u eventueel kunt verwerken in uw CV, een aantal daarvan worden hieronder nader toegelicht. Het CV kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Een veelgebruikte opbouw is die van het chronologische CV. Hierbij wordt de meest recente opleiding of werkervaring bovenaan geplaatst.

Verplichte onderwerpen

Persoonlijke gegevens

Naam: (achternaam)
Voornamen: (al uw voornamen)
Roepnaam: (uw roepnaam)
Adres: (straatnaam en huisnummer)
Postcode/woonplaats: (postcode en woonplaats)
Telefoon: (een telefoonnummer waar u bereikbaar bent)
E-mail: (uw e-mailadres)
Geboortedatum: (uitgeschreven als dd-mm-jjjj)
Geboorteplaats: (uw geboorteplaats)
Nationaliteit: (uw nationaliteit; indien u Nederlands bent, vul dan in Nederlandse)
Burgerlijke staat: (gehuwd, ongehuwd, samenwonend)

Opleiding

Vermeld hier uw opleiding(en), inclusief uw middelbare school. Daarnaast kunt u ook relevante cursussen benoemen. Vermeld altijd duidelijk of u een diploma heeft behaald (en zo ja, vermeld dan tevens wanneer u deze heeft behaald).
Wanneer u zich tijdens een studie op een bepaald vakgebied heeft geconcentreerd kunt u belangrijke vakken of uw scriptieonderwerp benoemen.
Indien u een opleiding heeft gevolgd in het buitenland die in Nederland niet bekend is, beschrijf dan duidelijk wat deze opleiding inhoudt.

Werkervaring

Geef alle relevante werkervaring weer op dezelfde wijze. Vermeld de naam van het bedrijf, de periode dat u hier werkzaam was (begin- en einddatum), de functie die u had en welke taken/verantwoordelijkheden u had. In het chronologische CV wordt de meest recente werkervaring bovenaan geplaatst.

Overige onderwerpen

Profielschets

Dit onderwerp wordt steeds vaker toegevoegd aan een CV. Hier kunt u onder vermelden wat uw persoonlijke vaardigheden en karakteristieke persoonlijke eigenschappen zijn. Deze eigenschappen worden ook wel competenties genoemd, een begrip waar steeds meer aandacht wordt besteed tijdens opleidingen. Deze vermelding geschiedt in steekwoorden.

Hobby's en interesses

Over dit onderwerp is enige discussie mogelijk, want hoe relevant is het voor een werkgever dat een sollicitant van schaken houdt? Niet relevant zou u denken. Maar wat als de sollicitant jaarlijks een groot, succesvol, internationaal schaaktoernooi organiseert, is dat dan relevant? Dit getuigt uiteraard van organisatorische capaciteiten en waarschijnlijk is de sollicitant een goede samenwerker. Daarnaast duidt dit op ambitie en een actieve houding. Kortom, de hobby's en interesses kunnen heel relevant zijn. Het geeft een beeld van uw leven en uw instelling.

Vaardigheden

Dit onderwerp kan worden toegevoegd om melding te maken van uw talenkennis, uw computervaardigheden of het feit dat u in het bezit bent van rijbewijs en auto. Voor sommige banen is dit zeer relevant. Uw talenkennis en computervaardigheden kunnen echter ook al vermeld zijn onder opleidingen, zorg ervoor dat u dit niet dubbel vermeldt.

Samengevat

Uw CV moet op zijn minst informatie bevatten over uw persoonlijke gegevens, uw opleiding(en) en uw werkervaring. Verder dient uw CV te voldoen aan de volgende criteria:
  • Netjes
  • Waarheidsgetrouw
  • Correcte spelling
  • Overzichtelijk
  • Kort
  • Relevant
© 2011 - 2024 Ikn280, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Voorbeeld van een CV in WordVoorbeeld van een CV in WordWil je een nieuwe baan, dan is de kans groot dat je hiervoor eerst moet solliciteren, waarbij het aanleveren van een Cur…
Solliciteren: je C.V. is je visitekaartjeBij elke sollicitatie wordt je gevraagd een Curriculum Vitae mee te sturen. Curriculum Vitae betekent letterlijk levensl…

Flexibele arbeidsovereenkomstenFlexibele arbeidsovereenkomstenTegenwoordig maken steeds meer werkgevers gebruik van allerlei kortlopende arbeidsovereenkomsten. Deze flexibele arbeids…
Wat doet een kinderarts?Wat doet een kinderarts?Als kinderarts onderzoek en behandel je kinderen met een leeftijd van 0 tot 18 jaar met allerlei aandoeningen.
Ikn280 (93 artikelen)
Gepubliceerd: 15-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.