Wat doet een hart/long chirurg?

Wat doet een hart/long chirurg? Als hart/long (cardio-thoracale) chirurghelp je mensen met een afwijking of ziekte aan het hart, de longen of de grote bloedvaten. Je bent vaak in de operatiekamer te vinden, maar je doet natuurlijk nog veel meer bij dit werk.

Opleiding

Als je hart/long chirurg wilt worden, moet je de volgende opleidingen doen.

Geneeskunde

Deze opleiding aan de universiteit bestaat uit een 3-jarige bachelor en een 3-jarige master. Na totaal 6 jaar ben je basisarts en kan je medische kennis toepassen in de praktijk.

Specialisatie

Na de opleiding Geneeskunde kan je solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling Thorax Hart Chirurgie van een ziekenhuis. Elk jaar is er maar plaats voor zes mensen. Als jij niet direct een van die zes bent, kan je eerst gaan werken als basisarts om je te bewijzen en het volgend jaar nog eens proberen. Tijdens deze 6-jarige specialisatie leer je van een hart/long chirurg in de praktijk om te opereren en diagnoses te stellen. Na de specialisatie stop je niet met leren. Het is verplicht om elk jaar bijscholing te volgen.

Werk

Als hart/long chirurg werk je in een algemeen, specialistisch of academisch ziekenhuis. Daar ben je meestal aan het opereren in de OK. Anders ben je te vinden op andere afdeling om bijvoorbeeld te overleggen met andere specialisten. Je kunt in dienst van het ziekenhuis zijn, maar je kunt ook als zelfstandige specialist aan de slag. Tijdens de specialisatie tot hart/long chirurg krijg je een salaris dat afhankelijk is van het aantal jaren werkervaring dat je hebt. Bij 1 jaar werkervaring verdien je ongeveer € 2.835,- bruto per maand. Bij 7 jaar ervaring is dit ongeveer € 3.670,- .

Een groot deel van je werktijd ben je als hart/long chirurg te vinden in de OK (operatiekamer). Als hart/long chirurg moet je ook minimaal ongeveer 150 hartoperaties doen om je vak te mogen blijven uitoefenen. Je onderzoekt en opereert mensen van jong tot oud, die iets mankeren aan het hart, de longen of de grote bloedvaten. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, maar ook iets dat tijdens het leven is ontstaan. Je kan hierbij denken aan een kind met een aangeboren afwijking aan een hartklep, mensen met longkanker of vernauwde bloedvaten. Vlak voor en na de operatie overleg je met de patiënt. Deze komt 6 weken later weer terug voor onderzoek en een gesprek. In de operatiekamer werk je samen met een anesthesist, anesthesiemedewerkers en twee of drie operatieassistenten. Soms wordt je geassisteerd door een AIOS (arts in opleiding tot specialist). Deze leert ervoor om uiteindelijk zelfstandig te opereren. Buiten de OK overleg je ook dagelijks met longartsen, cardiologen, anesthesisten en intensive care artsen. Iets minder vaak heb je ook contact met orthopeden en urologen. Je werk soms (ongeveer een dag per maand) ook op de polikliniek. Je moet natuurlijk ook goed de administratie bijhouden en als je in een academisch ziekenhuis werkt, dan besteed je een derde van de tijd aan onderzoek en lesgeven aan bijvoorbeeld geneeskundestudenten.

Salaris

Als je bent afgestudeerd en 45 uur per week werkt in dienst van een algemeen ziekenhuis, dan krijg je een bruto maandsalaris van ongeveer tussen € 5.830,- en € 10.830,- . Als zelfstandige kan een grove schatting van ongeveer € 12.500,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 20.830,- .

Om hart/long chirurg te worden, moet je over een goede motoriek beschikken en heel nauwkeurig kunnen werken. Je moet kritisch, nieuwsgierig en leergierig zijn om goede diagnoses te stellen. Die leergierigheid komt zeker goed van pas bij de 12-jarige studie. Je moet ook steeds weer vragen aan jezelf stellen over hoe je hebt gehandeld om te zorgen dat je de goede keuzes blijft maken en zodat je leert van eventuele fouten. Ook moet je heel goed in je schoenen staan, omdat je vaak wordt geconfronteerd met heftige situaties. Je moet goede communicatieve vaardigheden beheersen, want je overlegt de hele dag met collega´s, patiënten en familie. Vind jij het leuk om te leren en heb je twee rechterhanden? Dan heb jij het zeker in je om hart/long chirurg te worden.

Vragen?

Heb je nog vragen over dit beroep? Reageer dan op dit artikel.
© 2011 - 2024 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een chirurg?Wat doet een chirurg?Als chirurg help je patiënten van verschillende leeftijden en met verschillende problemen. Ongeveer de helft van de tijd…
Wat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatWat verdient een piloot, financieel directeur of advocaatEen nieuwe baan in 2023, maar wat verdient uw buurman of buurvrouw? Of wat verdient een piloot, de huisarts, de postbode…
Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…
Werken als logopedistWerken als logopedistWerken als logopedist is een aantrekkelijk beroep. Er is voldoende werkgelegenheid en mensen die voor het beroep kiezen…

Wat doet een homeopathisch arts?Wat doet een homeopathisch arts?Als homeopathisch arts onderzoek en behandel je mensen met allerlei verschillende klachten door middel van homeopathie.
Beroep: tekstschrijverBeroep: tekstschrijverAls tekstschrijver heb je een uiteenlopend beroep. Zo kun je de ene dag bezig zijn met teksten over financiële producten…
Bronnen en referenties
  • http://www.youchooz.nl/beroepen/hart-long-chirurg/42
Judogirl (64 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.