Loon bij staking

Heeft de werkgever een loondoorbetalingsverplichting als de werknemer staken? De postbezorgers, de vuilnismannen die het werk neerlegden…hebben zij recht op loon en zo ja, onder welke voorwaarden?

Loon bij staken

Het antwoord op de bovenstaande vraag is eigenlijk heel simpel. Het principe “Geen werk, geen loon” wordt toegepast indien werknemers staken. De stakende werknemer heeft ook geen recht op WW- of bijstandsuitkering.

Wilde staking of georganiseerde staking

Als de staking is georganiseerd door een vakbond en vooraf is aangekondigd, krijgen de stakende werknemers vaak een vergoeding uit de stakingskas. Maar als het om een wilde staking gaat, krijgen zij niets betaald. Wilde stakingen hebben over het algemeen niet de steun van vakbonden.

Vakbonden zijn verplicht om de werkgever te informeren over een staking. De vakbonden moeten een redelijke aanzegtermijn in acht nemen. Een termijn van vijf dagen wordt als redelijk beschouwd.

Werkwilligen: recht op loon?

Bij een staking is er altijd wel een groep mensen die werkwillig is: zij zijn bereid is om te werken en staken niet mee. Toch worden zij min of meer gedwongen het werk neer te leggen, als gevolg van stakende collega's. Als het om een staking gaat die loonsverhoging of verbetering van de arbeidsvoorwaarden als doel heeft, hebben werkwilligen geen recht op loon. Zij hebben immers ook baat bij betere arbeidsomstandigheden of een hoger loon.

Uitzendkrachten bij staking

Voor werkgevers kan het aantrekkelijk zijn om het werk dat door stakingen is blijven liggen, door uitzendkrachten te laten verrichten. Dit is echter verboden. Een werkgever mag wel het werk uitbesteden aan een ander bedrijf.

Ontslaan bij staking?

Een werkgever mag een werknemer die regelmatig staakt niet ontslaan. Het recht op staking mag niet worden beperkt door bijvoorbeeld een werknemer de bonus te ontzeggen.

Loondoorbetalingsverplichting werkgever

De loondoorbetalingsverplichting van de werkgever geldt wel in de volgende gevallen:
  • Ziekte
  • Calamiteitenverlof: inbraak, brand, bevalling van de partner, aangifte geboorte kind. Kortom: onvoorziene situaties waarin het voor de werknemer noodzakelijk is om verlof te nemen.
  • Kortdurend zorgverlof: om noodzakelijke verzorging te geven aan een kind, ouder of partner
  • Zwangerschapsverlof: gedurende minstens 16 weken
  • De vakantiedagen waar de werknemer wettelijk recht op heeft
  • Feestdagen waarop de werknemer onder normale omstandigheden zou werken
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Rechtspositie werkgever - werknemer bij stakenIn Nederland komt het veelvuldig voor, soms tot ergernis van menig Nederlander: staken. Werknemers die een loonsverhogin…

Wat doet een maatschappelijk werker?Wat doet een maatschappelijk werker?Wil jij mensen helpen met je werk? Wil jij het verschil maken voor mensen die het moeilijk hebben? Dan is maatschappelij…
Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen: hoe zeg je je baan op?Je baan opzeggen, hoe doe je dat eigenlijk? Wie een andere baan vindt, is daar vaak blij mee. Maar wie een nieuwe dienst…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 06-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.