Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?
Veel studenten in het hoger onderwijs willen graag een studiegerelateerde bijbaan die goed staat op hun cv. Echter weten studenten dat andere studenten ook graag een studiegerelateerde bijbaan willen hebben. De concurrentie voor de studenten is groot. Sommige studenten weten niet hoe zij aan een studiegerelateerde bijbaan kunnen komen. Er zijn hier een aantal manieren voor studenten om aan een studiegerelateerde bijbaan te komen.
Via het eigen netwerk
Als student ken je de nodige personen, maar ken je ook de juiste personen die net toevallig weten of er een aantrekkelijke studiegerelateerde bijbaan vrij komt. Die personen kennen ook mensen en zo is het netwerk van de student vele malen groter dan de student beseft. Tegenwoordig is het makkelijk voor de student om het persoonlijke netwerk in kaart te brengen van de student. Dit kan door de opkomst van social networks. Voor de wat luchtige contacten kan de student een beroep doen op Hyves en Facebook. Voor de werkgerelateerde netwerken kan de student een beroep doen op LinkedIn. De student heeft natuurlijk bepaalde activiteiten waar hij/zij zich graag mee bezig houdt. Bij studentenverenigingen, commissies en andere verengingen kan de student iemand polsen of diegene kan kijken of er een bijbaan vrijkomt. Wat de student moet onthouden is dat bij netwerken de student niet meteen vraagt aan de ander of diegene binnen een paar dagen een bijbaan kan regelen voor hem of haar. Netwerken is niet alleen een kwestie van vragen en niks geven, als student moet je je contacten met je netwerk goed onderhouden, want misschien doen de mensen later een beroep op jou. Een van de belangrijke dingen van netwerken voor een student is dat de student oprecht interesse toont en goed kan luisteren. Een student dient te beschikken over voldoende sociale vaardigheden om succesvol te kunnen netwerken.
Via school
Sommige universiteiten en hogescholen hebben een afdeling die deze vacatures voor een studiegerelateerde bijbaan intern of extern uitzet. Dit kan op een aantal manieren. Deze afdeling kan deze vacatures intern rondmailen aan alle studenten of als de vacatures alleen voor een bepaalde groep studenten is, dan worden deze vacatures alleen naar een bepaalde groep studenten gemaild. De studenten kunnen via het intranet van de betreffende universiteit of hogeschool ook op de hoogte worden gesteld dat er een vacature is vrijgekomen. Een andere manier om via de school aan een studiegerelateerde bijbaan te komen is dat de student zich abonneert op een kanaal waarvan de student een notificatie krijgt als er een interessante vacature is vrijgekomen binnen de school.
Via de uitzendbureaus
Studenten kunnen zich inschrijven bij een uitzendbureau, maar ze hoeven daarvoor niet de omgeving van de school te verlaten, want op sommige hogescholen en universiteiten zijn er uitzendbureaus die op het terrein zitten van de hogescholen en universiteiten. Een voorbeeld van een uitzendbureau die op een terrein van een hogeschool zit is het uitzendbureau ASA Student Campus. Een voordeel voor het inschrijven bij een uitzendbureau die op school gevestigd voor een student is dat het uitzendbureau die gevestigd is op school goede contacten heeft binnen de school waardoor afdelingen binnen de school meer geneigd zijn om de openstaande vacatures te laten vervullen door het interne uitzendbureau in plaats van de functie te laten vervullen door een extern uitzendbureau. Dit soort uitzendbureaus richten zich op hoogopgeleide studenten en niet op de reguliere werknemers die een 9 tot 5 baan zoeken. Het voordeel van dit soort uitzendbureaus is dat deze uitzendbureaus meer rekening houden met de rooster van studenten, waardoor studenten niet op vaste tijdstippen beschikbaar kunnen zijn. Daarnaast kan de student ook een beroep doen op een speciale studentenuitzendbureaus buiten school die ook rekening houden met de wensen van studenten. Een voorbeeld van een speciale studentenuitzendbureau is het uitzendbureau Studentalent. Bij een regulier uitzendbureau is het iets moeilijker om een studiegerelateerde bijbaan te vinden omdat de student trainingen zou moeten volgen op tijdstippen waarop de student les of toetsten heeft. Daarnaast moet de student bijvoorbeeld een bepaald aantal uur per week beschikbaar zijn.
Via het internet
Als een student direct weet wat voor studiegerelateerde bijbaan hij graag wil hebben, dan is het eerst noodzakelijk om te gaan zoeken op het internet door middel van trefwoorden. Als een student graag bijles zou willen geven, dan kan de student op het internet zoeken op het trefwoord bijles. Eventueel kan de student dan besluiten om te kijken of er interessante vacatures zijn voor het geven van bijles bij een bijlesinstituut. Een student kan ook het besluit nemen om te adverteren als zelfstandig bijlesgever. Naast het zoeken op trefwoorden zoals bijles en bedrijven die vacatures hebben voor een studiegerelateerde bijbaan in de studierichting van de student, kan de student via LinkedIn zelf benaderd worden door een contactpersoon van een bedrijf als de student duidelijk aangeeft waar hij op zoek naar is qua functie. De student kan er ook voor kiezen om zijn cv op een vacaturesite te plaatsen zoals Monsterboard of Nationale Vacaturebank waar de student zijn eisen kan aangeven qua werk, salaris en andere relevante eisen.