Loon per vier weken vraagt om discipline

Loon per vier weken vraagt om discipline De meeste werknemers ontvangen hun salaris eens per maand op vaste dagen. Salaris uitbetaalt krijgen per vier weken vraagt om discipline en structuur. Vaste lasten die een groot beslag vormen op het inkomen, kunt u het beste plannen aan het eind van de maand. Het salaris is dan net weer gestort en er staat op dat moment voldoende op uw lopende rekening. Deze regel gaat echter niet op voor werknemers die hun inkomen per vier weken uitbetaald krijgen. De ene keer wordt het uitbetaald aan het eind van de maand en de volgende keren komt het geld steeds vroeger in de maand. Er is jaarlijks één maand waarbij u twee keer salaris gaat ontvangen, maar de resterende maanden ontvangt u minder in vergelijking met uitbetaling per maand.

U moet uw vaste lasten omrekenen

Bij een vier wekelijkse uitbetaling, ontvangt u dertien keer in het jaar een uitbetaling. Uw vaste lasten moeten hierop inrichten worden. U moet ze bij elkaar optellen om te bepalen hoeveel u per jaar aan vaste lasten kwijt bent. Vervolgens deelt u dit bedrag door dertien. Uit de berekening komen uw vaste lasten omgerekend en gebaseerd op uw vier wekelijkse inkomen. De vaste lasten bestaan bijvoorbeeld uit: hypotheek of huur, verzekeringen, gas, water en licht en abonnementen.

Voorbeeldberekening

U hebt maandelijks 700 aan vaste lasten, per jaar komt dit neer op 8.400. Door dit bedrag te delen door dertien komt u per vier weken op 646,15 aan vaste lasten. Indien u dus telkens dit bedrag aan de kant legt voor de vaste lasten, moet u met dit bedrag uit kunnen komen. U kunt dit bedrag het beste op een aparte betaalrekening zetten. Maandelijks moeten de incasserende bedrijven de vaste lasten ook gaan incasseren van deze betaalrekening.

Vier wekelijks inkomen omrekenen naar maandinkomen

De meeste maanden bevatten iets meer dan vier weken. Om te kunnen bepalen hoeveel u zou verdienen per maand in plaats van per vier weken, kunt u op de volgende manier rekenen:
Uw salaris (per vier weken) moet u vermenigvuldigen met dertien. Uit de berekening komt uw salaris per jaar (exclusief vakantiegeld en dergelijke). Door dit bedrag weer te delen door twaalf, komt u op uw salaris per maand.

Voorbeeldberekening

U ontvangt 2.500 bruto per vier weken. Per jaar ontvangt u: 2.500 x 13 = 32.500. Door dit bedrag te delen door twaalf komt u op uw maandsalaris uit: 32.500 / 12 = 2.708,33.

Voordelen van een extra betaalrekening

Door er een extra betaalrekening naast te houden, kunt u beter overzicht houden over uw financiële huishouding. De vaste lasten laat u van deze rekening afschrijven en uw reguliere betaalrekening houdt u voor de overige lasten. Dit is een manier van budgetteren die ook goed zou kunnen werken voor consumenten die wel het salaris uitbetaald krijgen per maand. Uit de schulden blijven is namelijk een kwestie van goed beheren van het beschikbare geld.

Salaris per week of per twee weken

Een uitbetaling per een nog kortere periode, vraagt om dezelfde discipline. U moet altijd rekening houden met het deel van het bedrag dat niet vrij te besteden is.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Salaris per vier weken of per maandDe meeste werknemers krijgen uitgekeerd per maand. Enkele werknemers ontvangen salaris per vier weken. Jaarlijks ontvang…
Loondoorbetaling bij ziekteLoondoorbetaling bij ziekteAls je als werknemer ziekt wordt, is de werkgever verplicht om het loon door te betalen. Voor hoelang geldt de loondoorb…
Fiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenFiscaal loon: wat is fiscaal loon & berekenenWat is fiscaal loon en hoe kun je het fiscaal loon berekenen? Brutoloon, nettoloon, fiscaal loon, verzamelinkomen en toe…
Doorbetaling van loon bij ziekteDoorbetaling van loon bij ziekteWanneer iemand niet in staat is om volledig te kunnen werken door ziekte, is het mogelijk om doorbetaald te worden. In d…

Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?Hoe vind je een studiegerelateerde bijbaan?Veel studenten in het hoger onderwijs willen graag een studiegerelateerde bijbaan die goed staat op hun cv. Echter weten…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Bronnen en referenties
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.