Fasensysteem ABU/ABU CAO

Als je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesysteem. Je bouwt meer rechten op naarmate je langer voor het uitzendbureau werkt. Er zijn drie fases die een uitzendkracht kan doorlopen, namelijk A, B en C. Grote uitzendbureaus, zoals Randstad en Tempo Team, zijn aangesloten bij de ABU: de Algemene Bond Uitzendondernemingen.

Fasensysteem uitzendbureau

De CAO’s voor uitzendkrachten zijn grofweg in te delen in twee categorieën, namelijk de ABU CAO en de NBBU CAO. In deze CAO’s staan de afspraken tussen het uitzendbureau en de uitzendkrachten (ook wel “flexwerkers” genoemd). Elk uitzendbureau is aangesloten bij de ABU of bij de NBBU.

ABU CAO fasensysteem

ABU is de afkorting van Algemene Bond Uitzendondernemingen. De ABU CAO is algemeen bindend verklaard. Dit houdt in dat deze CAO geldt voor alle uitzendondernemingen, tenzij ze aangesloten zijn bij de NBBU. Zowel de ABU als de NBBU werken met een fasensysteem.

Fase A

  • De duur van deze fase is 78 gewerkte weken.
  • Als je bijvoorbeeld 1x in de week drie uur werkt, telt dit ook als een gewerkte week
  • In deze 78 gewerkte weken mag je maximaal 25 aaneengesloten weken er “tussenuit” gaan, bijvoorbeeld vanwege vakantie of elders werk. Zo niet, dan begint de telling voor fase A opnieuw te lopen.
  • In deze fase is het uitzendbeding van toepassing.
  • Na 26 gewerkte weken en binnen 26 weken begint fase B

Uitzendbeding

In fase A is het uitzendbeding van kracht. Dit houdt in dat de uitzendovereenkomst van rechtswege eindigt als:
  • De inlener (het bedrijf waar de uitzendkracht werkt) afziet van de diensten van de uitzendkracht
  • De uitzendkracht zich ziek meldt

Fase B

  • Binnen 26 weken na fase A begint fase B (als de uitzendkracht opnieuw wordt uitgezonden)
  • De duur van fase B is 104 weken (kalenderweken)
  • Een onderbreking van minder dan 13 weken telt mee voor fase B. Dus als de uitzendkracht eerst 50 weken werkt en dan 5 weken vakantie neemt, zit hij volgens de teller in week 55.
  • Een onderbreking van 13 t/m 25 weken betekent dat de uitzendkracht naar beginfase B wordt geplaatst
  • Een onderbreking van langer dan 26 weken: beginfase A

Het grote verschil met fase A is de loondoorbetalingsverplichting van het uitzendbureau. Fase B is namelijk een detacheringscontract in plaats van een uitzendcontract. Als de werknemer ziek wordt, krijgt hij zijn salaris (voor een groot gedeelte) doorbetaald. Ook als het uitzendbureau geen werk heeft, krijgt hij toch loon.

Fase C

  • Deze fase moet binnen 13 weken na fase B van start gaan
  • De duur is onbepaalde tijd
  • Het aantal opdrachten is tevens onbepaald
  • Ook hierbij gaat het om een detacheringscontract
  • Als de uitzendkracht een onderbreking heeft van minder dan 26 weken, gaat hij naar beginfase B
  • 26 weken of langer: fase A
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…
De opleiding tot uitzendmedewerkerDe opleiding tot uitzendmedewerkerLees hier alles over de opleiding tot uitzendmedewerker die vanaf 1 januari 2010 verplicht wordt. Deze eis gaat in nadat…
Nadelen van uitzendbureausNadelen van uitzendbureausWie is er niet eens binnengelopen? Tempo-Team, Randstad, Adecco, Manpower, of een van die vele andere uitzendbureaus die…
Uitzendbureaus voor 50-plus en seniorenOuderen lijken meer en meer in de schaarbeweging terecht te komen van werkloosheid enerzijds en het uitstellen van de AO…

Loon per vier weken vraagt om disciplineLoon per vier weken vraagt om disciplineDe meeste werknemers ontvangen hun salaris eens per maand op vaste dagen. Salaris uitbetaalt krijgen per vier weken vraa…
Salarisschalen bij de overheid/ Salaris ambtenarenDe overheid is een aantrekkelijke en betrouwbare werkgever voor veel mensen, in deze onzekere economische tijden. Hoevee…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.