Solliciteren, sollicitatiebrief, tips, online solliciteren
De tijd dat veel mensen meer dan twintig jaar voor dezelfde werkgever werkten is voorbij. Er gaan bedrijven failliet, maar het kan ook zijn dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Om welke reden je ook van baan gaat of moet veranderen, wees voorbereid. Zorg ervoor dat je curriculum vitae, een beknopte beschrijving van je opleidings- en arbeidsverleden, up-to-date is. Op internet kun je niet alleen vacatures bekijken, maar je kunt ook tips vinden om het hele sollicitatieproces te ondersteunen.
Inhoud artikel
Wat is solliciteren
Als je in een woordenboek het woord solliciteren opzoekt, dan luidt de verklaring voor het woord: proberen een baan te krijgen.
Hoe kun je in aanmerking komen voor een baan
- Je kunt telefonisch of schriftelijk (post of e-mail) reageren op een advertentie.
- Wil je graag bij een bedrijf werken, maar heeft een werkgever niet aangegeven dat er sprake is van een vacature, dan kun je toch een brief schrijven, dit noem je een open sollicitatie. Het kan zijn dat er geen vacatures zijn, maar als je brief in portefeuille wordt gehouden dan kun je misschien een half jaar later wel worden opgeroepen.
- Loop je stage bij een bedrijf en hoor je van een vacature, dan kun je uitzoeken of deze baan iets voor jou is.
Jouw kwaliteiten
- Een bedrijf zal graag willen weten wat jouw kwaliteiten zijn, het is dus van belang om zelf je kwaliteiten in kaart te brengen voordat je gaat solliciteren. Je kunt bijvoorbeeld stressbestendigheid en nauwkeurigheid als jouw goede eigenschappen zien, maar is dat ook werkelijk zo. Je kunt natuurlijk naar een instituut gaan om een persoonlijkheidstest af te laten nemen, maar online kun je ook prima tests vinden. Typ het woord online persoonlijkheidstest in en je zult ze binnen een paar seconden vinden.
- Is het voor jezelf duidelijk over welke kwaliteiten je beschikt, probeer ze dan aan voorbeelden uit de praktijk te koppelen. Vertel waarom jij denkt dat bijvoorbeeld organisatietalent een van jouw goede eigenschappen is.
- Het is ook goed om aan anderen te vragen wat zij bij jou voor kwaliteiten zien, soms beschouw je kwaliteiten als normaal, terwijl een ander deze opvallen.
Een curriculum vitae/levensloop
Een beknopte beschrijving van je opleidings- en arbeidsverleden, ook wel curriculum vitae (cv) genoemd, is onmisbaar. Als er veel mensen reageren op een advertentie dan kijken selecteurs vaak eerst naar de cv’s, staan daar interessante dingen in, dan zullen ze de brief erbij pakken. Je kunt zelf een cv maken, maar op internet kun je ook formulieren vinden met standaard invulvelden. Deze formulieren hebben het voordeel dat je niets vergeet en de indeling van de formulieren is erop gemaakt dat de belangrijkste dingen direct in het oog springen.
De items van een curriculum vitae
- Personalia: naam, adres, postcode, woonplaats, telefoon, e-mailadres, geboortedatum, geboorteplaats, burgerlijke staat, nationaliteit, geslacht, eventueel godsdienst.
- Opleiding: de opleidingen en cursussen die je na de lagere school hebt gevolgd. Geef aan of je de diploma’s hebt behaald en in welk jaar.
- Werkervaring: alle werkervaring vermelden, betaald en onbetaald, ook stages. Noem de naam van het bedrijf, de functie, in het kort wat je hebt gedaan.
- Overige informatie: geef hier items aan die nog niet hebt benoemd zoals talenkennis, wel of geen rijbewijs, hobby’s (maar vermijd algemene hobby’s zoals uitgaan).
Een curriculum vitae op internet
- Misschien wil je dat je huidige werkgever jouw cv niet kan bekijken op internet. Het is mogelijk om een cv anoniem te plaatsen, de meeste vacaturesites bieden deze mogelijkheid. Een werkgever die geïnteresseerd is kan een e-mail sturen, die komt bij jou terecht, zonder dat zij jouw naam en adresgegevens hebben. Is het je huidige werkgever dan reageer je niet. Pas als jij reageert weet men met wie men te maken heeft.
- Een tweede mogelijkheid is om bedrijven te blokkeren, dan kunnen die bedrijven jouw cv niet inzien.
De sollicitatiebrief
Solliciteer je naar aanleiding van een advertentie dan is het belangrijk dat de brief is afgestemd op de advertentie. De inhoud is belangrijk, maar ook het uiterlijk van de brief. Typ je op internet het woord sollicitatiebrieven in dan zul je direct voorbeelden krijgen van brieven.
De globale opbouw van een brief:
- Adresgegevens van het bedrijf waar je solliciteert.
- Plaats, datum.
- Betreft: sollicitatie, vacature…
- Geachte heer, mevrouw (vermeld de achternaam van de persoon).
- Eerste alinea: functie waarnaar je wilt solliciteren, krant, datum, als je telefonische informatie hebt ingewonnen vermeld dit dan.
- Tweede alinea: je motivatie waarom je op deze vacature solliciteert en waarom je juist graag bij dit bedrijf wilt werken.
- In de derde alinea: waarom jij een geschikte kandidaat bent, geef je opleiding aan, ervaring, relevante eigenschappen.
- In de vierde alinea sluit je de brief af.
- Tot slot Hoogachtend, handtekening, jouw voorletters, achternaam, adresgegevens en vermeld het aantal bijlagen.
Je wordt uitgenodigd voor een gesprek
- Dit onderdeel kun je niet via de computer regelen, je gaat op gesprek. Toen je een sollicitatiebrief ging schrijven heb je natuurlijk al informatie opgezocht over het bedrijf. Maar nu wordt het menens en ga je nog een keer op internet kijken om je kennis te vergroten. Wanneer is het bedrijf opgericht, wat is de missie/visie van het bedrijf, lees persberichten, wees op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen. Weet je wie er bij het gesprek aanwezig zijn, probeer over die personen informatie te vinden. Wees wel discreet met deze informatie, laat niet bewust merken dat je dingen hebt opgezocht.
- Een gesprek begint met het welkom heten, de mensen die bij het gesprek aanwezig zijn zullen zich voorstellen, er zal informatie worden gegeven over de organisatie, over de functie, de verwachtingen. Er zullen vragen worden gesteld aan jou.
Wat voor vragen kun je verwachten
- Over je ambitie: wat denk je te bereiken bij het bedrijf.
- Positieve en negatieve eigenschappen.
- Jouw visie op werk.
- Ben je een negen-tot-vijf werknemer.
- Vragen over flexibiliteit, creativiteit, in welke bedrijfscultuur kom je het beste tot je recht.
Waar moet je rekening mee houden als je naar een gesprek gaat
- Kleding: per bedrijf en per functie is het verschillend wat er van je verwacht wordt, maar een pak (man) is zelden een slechte keuze. Je kunt ook een keer binnenlopen in het bedrijf voordat je voor gesprek gaat en kijken wat de mensen dragen. Zorg er in ieder geval voor dat je er verzorgd uitziet.
- Op tijd aankomen: houd rekening met een gemiddelde vertraging. Zorg ervoor dat je weet waar het bedrijf zich bevindt.
- Let op je houding tijdens het gesprek, leun niet achterover in je stoel, maak regelmatig oogcontact, een krachtige handdruk is ook belangrijk.
Wat wil je verdienen
Je moet van tevoren al in je hoofd hebben wat je wilt verdienen. Het kan zijn dat de werkgever aan jou vraagt wat je wilt verdienen, maar het kan ook zijn dat de werkgever zelf een voorstel doet. Heb je hier al over nagedacht dan kun je adequaat reageren. Op internet kun je veel bruikbare informatie vinden, bijvoorbeeld bij Stichting Loonwijzer. Naast het salaris moet je ook goed kijken wat de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn zoals een dertiende maand, een tegemoetkoming in de kinderopvang enzovoort. Het is handig om te weten wat je minimaal wilt verdienen. Ga daar iets boven zitten in je onderhandelingen, dan heb je nog wat speling mocht dit nodig zijn.
Een nieuwe baan
Je doel is bereikt, je hebt de nieuwe baan, dan is het tijd om:
- Andere bedrijven waar je hebt gesolliciteerd te laten weten dat je ergens anders een baan hebt geaccepteerd.
- Werk je cv bij.
- Ben je lid van netwerksites, update daar ook je gegevens.