Baan zoeken: Wat zijn de beste vacaturesites van Nederland?

In Nederland bestaan er veel vacaturesites, waarvan sommige bekender zijn dan andere. Iedereen kent Monsterboard of de Nationale Vacaturebank maar niet iedereen kent andere jobsites. Wist je bijvoorbeeld dat er ook een zoekmachine bestaat voor banen? Wat is nou de beste vacaturesite om werk mee te zoeken en te vinden? Waarin verschillen vacaturesites en waarop kun je selecteren wanneer je op zoek bent naar een leuke nieuwe functie? Wat zijn de beste jobsites voor werk zoeken met succes?

Waarin verschillen jobsites van elkaar?

Vacature sites en carrière websites verschillen allereerst in hun aanbod van banen. Sommige sites hebben een breed aanbod aan vacatures, terwijl andere zich met name richten op specifieke functies in een beperkt aantal sectoren (zorg, overheid, groene banen, financiële functies et cetera). Daarnaast biedt een deel van de jobsites alleen de mogelijkheid om online banen te zoeken, terwijl andere sites ook de kans bieden om je cv achter te laten en zo als mogelijke kandidaat te worden gevonden door geïnteresseerde bedrijven of selectiebureaus.

Waaraan moet een goede vacaturesite of carrière website voldoen?

Het allerbelangrijkste criterium voor een jobsite is een breed aanbod van goede en recente vacatures. Daarnaast is het met name van belang dat je gemakkelijk kunt zoeken op de website op basis van gerichte criteria en zoektermen. Het is tenslotte belangrijk dat je in het totale aanbod van vacatures de voor jou geschikte vacatures kunt vinden. Een goede vacaturesite biedt in ieder geval de mogelijkheid om te zoeken op regio, sector, type functie, bedrijf, opleidingsniveau en salarisniveau. Liefst biedt de site daarnaast een overzichtelijk zoekresultaat dat je eenvoudig kunt opslaan en bewaren.

Niet iedere site biedt de kans om ook jezelf als kandidaat te presenteren richting toekomstige werkgevers. Op de meeste sites kun je een CV plaatsen maar niet iedere site biedt hiertoe gemakkelijke en volledige mogelijkheden. Wat meestal wel tot de mogelijkheden behoort is het online kunnen solliciteren op een aangeboden functie. Het is natuurlijk wel erg prettig, wanneer je direct kunt reageren op een vacature door gericht te solliciteren of meer informatie te kunnen inwinnen over een functie door contact op te nemen met het bedrijf of een intermediair die de functie heeft geplaatst.

Wat zijn de meest bezochte jobsites?

Vorig jaar werd door de Intelligence Groep onderzocht welke vacaturesites het meest populair waren onder werkzoekenden. Uit dit onderzoek bleek dat Monsterboard, Werk.nl, Nationale Vacaturebank, Jobtrack en de Vacaturekrant de meeste bezoekers trokken onder baanzoekers en ook dit jaar zijn dit nog steeds de meest gekende jobsites..

Wat zijn de beste vacaturesites en waarom?

Monsterboard

Monsterboard heeft het grootste aanbod aan vacatures en scoort bij bezoekers hoog op gebruiksvriendelijkheid en overzicht. Ook biedt deze carrière website veel nuttige informatie over zoeken naar banen, tips voor werkzoekenden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Je kunt een uitgebreid cv plaatsen en kunt jezelf prima profileren via deze site.

Totaljobs

Totaljobs is veel minder bekend maar scoort even goed op aanbod als Monsterboard en dat kun je van andere vacaturesites niet zeggen. Ook bij deze site kun je goed zoeken en sorteren met gebruikmaking van een breed aantal criteria. Ook is deze site eenvoudig en helder, zodat je niet uitbreid tevoren hoeft te zoeken hoe alles werkt.

Zoekmachine voor werkzoekenden: AskJIM.nl
De metazoekmachine AskJIM.nl doorzoekt websites van grote bedrijven, headhunters maar ook grotere vacaturesites zoals Totaljobs, Jobtrack, Vacaturebank, Volkskrant Banen, Vacant en Stepstone. Met de uitgebreide zoekfunctie kun je zoeken op heldere zoektermen zoals bijvoorbeeld functiegroep, opleiding, woon-werk afstand en vast/ tijdelijk contract.

LinkedIn

LinkedIn is een sociale netwerksite voor het bedrijfsleven en dus geen echte vacaturesite. Toch is dit voor mensen die al in het bedrijfsleven zitten een hele goede site om een baan mee te zoeken of gevonden te worden door headhunters. Je kunt jezelf goed en volledig presenteren en komt gemakkelijk in contact met de juiste mensen via je eigen netwerk of dat van mensen die je beroepshalve kent.

Nationale Vacaturebank

Dit is de grootste vacaturesite van Nederland maar niet persé de meest handige in het gebruik. Het is wel even puzzelen om je weg te zoeken in de meer dan 50.000 vacatures op de site. Toch kun je met de goede zoektermen prima zoeken op veel verschillende kenmerken van banen en kun je bovendien gratis je cv op de website achterlaten.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Solliciteren: de grootste vacaturesitesSolliciteren: de grootste vacaturesitesVroeger waren de meeste vacatures vooral te vinden in de zaterdagkranten. Tegenwoordig zijn de meeste vacatures te vinde…
Social media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenSocial media worden steeds meer gebruikt om werk te vindenBijna iedereen heeft wel een account aangemaakt op minimaal één social media kanaal. Ook veel bedrijven maken een profie…
Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen?Een nieuwe baan zoeken, waar moet ik beginnen?Veel werknemers zitten in een functie waarin ze niet tevreden zijn. De wil is er om op zoek te gaan naar een andere func…
Financiële vacatures: Gericht zoeken naar financiële banenWanneer je gericht op zoek wilt naar een goede financiële baan, doe je er goed aan om professioneel en gericht op zoek t…

Vakantiewerk, Vakantiebaantjes en Bijbaantjes zoekenZoek je een vakantiebaantje of een bijbaantje? Er is veel keus in verschillende soorten werk. Waar kun je vakantiewerk v…
Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Werknemers die zelf ontslag hebben genomen, hebben normaal gesproken geen recht op een WW-uitkering. Toch zijn er een pa…
Bronnen en referenties
  • Intelligence Group: Top 50 vacaturesites (2009)
  • Recruitment Nieuws: Wat is de beste vacature site?
Reactie

Henk Groen, 09-10-2011
Er zijn heel weinig mensen die weten dat ik helderziend ben, loop er niet mee te koop.
is er eigenlijk een vacature site die opdrachten heeft voor helderziende en daar discreet mee omgaat, wil het graag weten, Reactie infoteur, 10-10-2011
Beste Henk,

Je zou het eens kunnen proberen bij de paranormale hulplijnen. Die zoeken dikwijls naar gekwalificeerde mensen en op die manier kun je zo anoniem blijven als je zelf wilt. Is dat misschien een idee?

Met vriendelijke groet, Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 11-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.