Vakantiewerk, Vakantiebaantjes en Bijbaantjes zoeken

Zoek je een vakantiebaantje of een bijbaantje? Er is veel keus in verschillende soorten werk. Waar kun je vakantiewerk vinden, wat voor soort vakantiewerk is er allemaal? En hoe zit het met bijbaantjes? Een uitzendbureau kan je vaak op weg helpen, maar zelf een bedrijf benaderen kan je ook een baantje opleveren. Thuiswerken is ook een optie. Je kunt bijvoorbeeld geld verdienen met het schrijven van artikelen op internet. En wat is de hoogte van het minimumloon 2011?

Vakantiewerk en bijbaantjes zoeken

Hoe vind je een vakantiebaantje of een bijbaantje? Dit kan op verschillende manieren. Eén van de populairste en gemakkelijkste manieren is je laten inschrijven een uitzendbureau. Schrijf je dan gelijk in bij meerdere uitzendbureaus om de kans op werk te vergroten. Vergeet niet dat het erg belangrijk is dat je persoonlijk langs gaat bij de uitzendbureaus om je in te schrijven. Vergeet niet om je legitimatie en BSN mee te nemen. Alleen via internet een formulier invullen werkt vaak niet. Je speelt jezelf dan niet genoeg in de picture om aan een baantje te komen. Naast het inschrijven bij uitzendbureaus kun je ook de kranten in de gaten houden. Probeer een lokale krant op de kop te tikken van de regio waar je graag vakantiewerk wilt doen, of een bijbaantje op het oog hebt.

Vakantiewerk & bijbaantjes: welke baantjes zijn er?

Er zijn vele soorten en smaken baantjes. Hieronder staan er enkele op een rij:

Bollenrapen

In de regio Noord-Holland kun je veel baantjes vinden op het gebied van bollenrapen. Bollenrapen houdt in dat je een hele dag op het land van een boer zit te werken in een groep. Je kruipt langzaam over het land in een rechte lijn om de bollen uit de grond te plukken. De verdiensten zijn vaak goed.

Bollenpellen

Bollenpellen doe je in een schuur bij de boer. Dit kan op meerdere plaatsen in Nederland, maar meestal in Noord-Holland of Flevoland. Je werkt in ploegen aan een band waarop de bollen langskomen. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk bollen pelt en in een kist stop. Dit werk verdient iets minder goed dan bollenrapen omdat het lichten werk is.

Werken in een café of restaurant

In een café of restaurant kun je werken in de bediening, de keuken of in de voorraad. Deze vakantiebaantjes zijn erg populair en vaak ook snel vergeven. Ga daarom vroeg langs bij een café of restaurant waar je graag vakantiewerk wilt gaan doen. De verdiensten zijn erg goed. Vergeet niet dat je in de bediening bijvoorbeeld ook fooien krijgt.

Werken bij een fruit-/groenteteler

Bij een boer die groente en fruit teelt kun je ook aan de slag. Appels plukken of ander fruit is populair. Vooral in de zuidelijke provincies (Limburg, Noord-Brabant) kun je dit soort vakantiebaantjes vinden. Groente oogsten is ook een optie. Bijvoorbeeld kolen snijden, sla plukken of bonen oogsten. Ook bij dit soort vakantiebaantjes is de verdienste redelijk goed.

Krantenwijk of folders rondbrengen

In de zomermaanden is het vaak lekker weer. Een krantenwijk of een folderwijk is dan aantrekkelijk. Je brengt lopend, met de fiets of brommer de kranten of folders rond. Het grote voordeel van folders rondbrengen is dat je dit vaak in je eigen tijd kunt doen. Je bent niet afhankelijk, zoals bij een krantenwijk, van bezorgtijden. De verdiensten zijn gemiddeld.

Post bezorgen

Post bezorg bedrijven zetten in de vakantiemaanden vaak vakantiekrachten in voor het rondbrengen van de post. Net als bij een krantenwijk ben je afhankelijk van de bezorgtijden. Ook zijn de verdiensten bij het rondbrengen van post gemiddeld.

In een fabriek werken

In verschillende fabrieken kun je aan de slag als vakantiewerker. De meeste vakantiekrachten worden ingezet aan de lopende band in een fabriek. Het werk varieert van sorteren tot inpakken van producten. Als je geluk hebt kun je in de voorraad werken, maar die vakantiebaantjes zijn vaak schaars dus wees er op tijd bij. De verdiensten zijn gemiddeld.

Werken in de zorg, met mensen

In een verpleegtehuis of een bejaardencentrum kun je ook werk vinden. Dit kan variëren van keukenhulp tot het aankleden van mensen. Ook het begeleiden van mensen behoort tot de mogelijkheden. Een ander vakantiebaantje wat ook populair is is het meewerken op vakantiekampen. De verdiensten zijn bovengemiddeld bij de meeste vakantiebaantjes in de zorg.

Schoonmaker

Werken bij een schoonmaakbedrijf is populair. Je kunt dan op verschillende locaties aan de slag, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of kantoren. Via uitzendbureaus kun je aan dit werk komen, maar je kunt ook rechtstreeks met schoonmaakbedrijven contact opnemen. De verdiensten bij schoonmaakbaantjes zijn bovengemiddeld.

Verdienen met het schrijven van artikelen

Je kunt ook artikelen schrijven op een site als infonu.nl. Je verdient dan met je artikelen een bepaald bedrag per maand, afhankelijk van het aantal bezoekers dat op jouw advertenties klikt. Via Google AdSense krijg je de verdiende inkomsten in echte euros op je bankrekening gestort. Je kunt geheel gratis hier aan mee doen. Voor het aanmelden heb je alleen maar een email adres nodig.

Wat is het minimumloon 2011

Wat moet je minimaal verdienen bij de meeste (vakantie)baantjes? Zie hiervoor de onderstaande tabel waarin het minimumloon 2011 per leeftijd staat weergegeven, op basis van een volledige werkweek.

Leeftijd% v/h minimumloonPer weekPer dag
23+100326,7565,35
2285277,7555,55
2172,5236,9047,38
2061,5200,9540,19
1952,5171,5534,31
1845,5148,7029,74
1729,5129,0525,81
1634,5112,7522,55
153098,0019,61

Lees verder

© 2010 - 2023 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe vind je vakantiewerk?Hoe vind je vakantiewerk?Veel jongeren willen in de zomermaanden een vakantiebaantje. Maar hoe vind je vakantiewerk? Waar kun je terecht en hoe z…
Vakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenVakantiebaan: vakantiewerk voor scholierenScholieren kunnen vaak best relatief veel verdienen wanneer ze besluiten in de zomer een baantje te zoeken. Er is nameli…
Vakantiewerk in SpanjeVakantiewerk in SpanjeWil jij vakantiewerk in Spanje? Dat kan, want ze zoeken vaak veel extra mensen in Spanje tijdens de zomermaanden. Ga naa…
Vakantiewerk in de horecaVakantiewerk in de horecaZoek jij vakantiewerk in de horeca? Er zijn heel veel baantjes die je kunt doen in de zomermaanden en waar jij wat extra…

WW-uitkering kan laag uitvallenWerknemers die aan bepaalde voorwaarden voldoen, hebben recht op een ww-uitkering bij ontslag. De eerste maanden hebben…
Baan zoeken: Wat zijn de beste vacaturesites van Nederland?In Nederland bestaan er veel vacaturesites, waarvan sommige bekender zijn dan andere. Iedereen kent Monsterboard of de N…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 28-04-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.