Een uitkering aanvragen

Een uitkering aanvragen Het is niet leuk, maar het kan je overkomen. Je raakt werkeloos. Dat wil automatisch zeggen, dat je een aantal zorgen erbij hebt gekregen. Zo moet je een andere baan gaan zoeken, maar ook zorgen voor een tussentijds inkomen. Je kunt dan een beroep doen op de overheid. Als je in aanmerking komt, kun je een zogenaamde WW uitkering ontvangen. Wat is dit voor een uitkering, hoe kun je zo'n uitkering krijgen en hoe lang kun je gebruik maken van deze uiterking?

Contracten

Er zijn verschillende soorten contracten (arbeidsovereenkomsten) en het is goed om na te kijken wat voor een soort contract met de werkgever is afgesloten. Hieronder een overzicht van de soorten contracten:
  • Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
  • Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
  • Oproepcontract
  • Uitzendovereenkomst
  • Aanneming van werk / overeenkomst van opdracht

In dit artikel ga ik niet in op de alle contractvormen, maar beperk ik me tot het contract voor onbepaalde tijd en het contract voor bepaalde tijd. Het is goed en belangrijk om te weten wat voor een soort contract je met de werkgever hebt afgesloten.

Contract voor bepaalde tijd

Wanneer iemand een contract voor bepaalde tijd heeft, loopt het contract op een vastgesteld moment af. Dit wil in principe zeggen, dat na die datum er geen overeenkomst meer van toepassing is tussen jou en de werkgever. Dit contract loopt van rechtswege af. De werkgever zal dus een nieuw contract moeten aanbieden, als hij voornemens is om zijn werknemer in dienst te laten. Doet hij dit niet, dan is er dus geen sprake meer van een arbeidsovereenkomst en wordt je werkeloos.

Contract voor onbepaalde tijd

Wanneer iemand een contract voor onbepaalde tijd heeft, loopt het contract niet op een vastgesteld moment af. Sterker nog, als werkgever en werknemer niets doen blijft het contract van toepassing. We noemen dit ook wel "een vaste dienstbetrekking hebben". Mocht een werkgever het contract willen beëindigen, dan kan dit niet zomaar. Hij is gebonden aan een aantal regels en mag niet zomaar iemand de deur wijzen als daar geen aanleiding voor is. Wanneer je zelf besluit om te stoppen bij je werkgever, ( met een contract voor onbepaalde tijd) zul je moeten opzeggen. Na een uitwerkperiode ben je dan werkeloos op eigen initiatief, tenzij je al gezorgd hebt voor een andere baan natuurlijk. Stel dat de werkgever het contract (er even van uitgaande dat dit op de juiste manier is gebeurd) beëindigd, dan ben je ontslagen en dus eveneens werkeloos.

UWV WERKbedrijf

Wanneer je werkeloos bent geworden is het zaak om voor twee dingen te zorgen en liefst zo snel mogelijk:
  • tussentijds inkomen (ter vervanging van loon)
  • een nieuwe baan

Het eerste wat iemand moet doen die werkeloos is geworden, is zich melden bij het UWV WERKbedrijf wat voorheen het CWI, ofwel het Centrum voor Werk en Inkomen was. Daarvoor stond het CWI ook wel bekend als het arbeidsbureau. Het UWV WERKbedrijf kun je zien als een soort verzamelpunt voor werkzoekenden. Dit voor zowel het vinden van een nieuwe baan, als voor het aanvragen van een uitkering.

Het UWV WERKbedrijf is een onderdeel van het UWV, dat niet alleen aanvragen ontvangt van mensen die verzoeken om een uitkering (of bijstand). Het orgaan verleent ook ontslagvergunningen geeft informatie aan werkgevers en werknemers omtrent recht en plichten op het gebied van arbeid en alles wat daarmee te maken heeft.

Om een uitkering aan te vragen bij het UWV WERKbedrijf is het van belangrijk om een aantal zaken goed voor te bereiden. Zorg daarom dat de volgende informatie compleet en aanwezig is:
Om een WW-uitkering aan te vragen hebt u minimaal het volgende nodig:
  • Burgerservicenummer (BSN - voorheen SOFI nummer)
  • Contractgegevens (NAW) van elke werkgever waar je in het verleden gewerkt hebt
  • Begindatum en de einddatum van elk dienstverband
  • Een geldig legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart, geen rijbewijs)

Nadat de aanvraag voor een uitkering gedaan is, moet je binnen enkele dagen een afspraak maken met een adviseur op een vestiging van het UWV WERKbedrijf. Dit mag op een vestiging in de buurt zijn en hoeft dus niet op een bepaalde plaats in het land te gebeuren. Samen met de adviseur wordt gekeken naar de situatie en zul je definitief als werkzoekende worden ingeschreven.

Voorwaarden uitkering

  • Het verlies van je baan mag niet aan jezelf te verwijten zijn
  • Je moet werkeloos zijn en bereid zijn om "passende arbeid" te accepteren
  • Je hebt het afgelopen jaar gedurende 36 weken voor de eerste dag dat je werkloos werd, minimaal 26 weken gewerkt
  • Je bent jonger dan 65

Het belangrijkste na het aanvragen van de uitkering is dus zorgen voor een nieuwe baan. Daarmee vervalt uiteindelijk natuurlijk het inkomen en val je terug op een nieuw salaris. Let echter goed op, de regels veranderen nogal eens dikwijls. Kijk daarom voor meer informatie ook op de website van het UWV WERKbedrijf op UWV WERKbedrijf.
© 2010 - 2024 Ferrie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Een WW-uitkering aanvragen, wat moet ik weten?Het kan iedereen overkomen: je dreigt werkeloos te worden. In dat geval kun je een WW-uitkering, oftewel werkloosheidswe…
Uw loon bij ziekteUw loon bij ziekteRondom ziekte en arbeidsovereenkomst bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat ze in de ziektewet…
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Wanneer heeft men recht op een WW-uitkeringTegenwoordig ziet men steeds vaker dat mensen in de WW terecht komen, maar wanneer heeft men recht op WW. In dit artikel…

De toegevoegde waarde van een elevator pitchDe toegevoegde waarde van een elevator pitchSolliciteren is een kwestie van uzelf verkopen. In een elevator pitch moet u in een paar minuten iets over uzelf zeggen,…
De collectieve arbeidsovereenkomstWordt een cao aan werkgeverszijde aangegaan door een individuele werkgever (en dus niet door een werkgeversvereniging),…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.nl www.werk.nl www.ontslag-krijgen.nl
Ferrie (11 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.