Solliciteren: Hoe beginnen aan een cv?
Een overtuigend curriculum vitae opstellen. Hoe begin ik aan dit belangrijke document? Pas met trots je diploma behaald en klaar voor het echte werk? Dan is het tijd om je cv op te stellen! Indien je net van school komt, zal je cv vaak erg mager ogen omdat je op dat moment meestal toch weinig ervaring kan bewijzen. Vandaar is het van groots belang om heel zorgvuldig te werk te gaan.
1) Brainstormen
Het is nuttig om eens te noteren wat je allemaal bereikt hebt tot op heden. Noteer je hoogst behaalde diploma en daal af tot aan het secundair niveau. Het basisonderwijs mag je gerust overslaan omdat dit de dag van vandaag vanzelfsprekend beschouwd wordt.
Naast al je diploma’s kan je ook andere behaalde attesten vermelden. Denken we maar aan een cursus dactylo of EHBO. Heb je een getuigschrift Bedrijfsbeheer? Vermeld dit ook gerust.
Niet alleen deze diploma’s en getuigschriften zijn van belang, ook hetgeen wat je in je vrije tijd doet kan een bepalende rol spelen. De interviewers op een sollicitatiegesprek gaan daar heel vaak op in. Ze willen immers de persoon kennen achter het cv en via je vrije tijd zal men een beeld trachten te vormen van je drijfreden en interesses. Bekleed je een bestuursfunctie binnen een vzw, ben je scoutsleider geweest of ben je geëngageerd binnen een organisatie? Het zijn allemaal extra troeven voor je cv. Vergeet ze niet!
Heb je tenslotte ook boeiende vakantiejobs gehad. Dan kan je deze ook als ervaringen uitspelen op je cv.
Als je eenmaal een lijst hebt kan je deze gerust eens laten nalezen door iemand met heel wat werkervaring of je kan eens vergelijken met voorbeelden op internet. Misschien moeten er soms wat irrelevante zaken uit. Dat kan gerust, maar behoudt hetgeen wat een troef kan zijn om je aan die ene job te helpen.
2) KISS-principe
Stel je cv op volgens het KISS-principe. Hiermee bedoelen we dat je concreet en duidelijk moet zijn in je cv. KISS staat voor “Keep It Simple and Stupid” of soms ook gebruikt voor “Keep It Short and Simple”. Een bedrijf wordt vaak bedolven onder een massa cv’s, dus wees to the point. Je cv is je visitekaartje en op een visitekaartje staat immers ook geen ellendig lange wegbeschrijving om aan je voordeur te geraken.
Niet alleen in je beschijvingen en opsommingen dien je dit principe te hanteren, ook globaal gezien tracht je best cv’s van 5 pagina’s te vermijden. Ideaal is een cv van 1-2 vellen. Eventueel voorzien van extra documentatie mocht dit nodig zijn. Zo geef je de kans om de aanwerver zelf te beslissen of hij meer in detail wil lezen of niet.
3) Vermijd potsierlijke lay-outs
Tenzij het net je bedoeling is om uit te blinken met een kunstwerk, is het toch niet aan te raden om je cv te overladen met vele kleuren, toeters en bellen. Je cv komt immers terecht in een stapel terecht met tientallen andere gelijkaardige documenten. Je kan je uiteraard positief laten opvallen, maar overdrijven heeft meestal een verkeerd effect.
Hou het dus vooral overzichtelijk en biedt in één oogopslag de info die de ontvanger van je cv nodig heeft. Breng structuur aan en werk met verschillende onderdelen en duidelijke titels.
Laat de belangrijke zaken eventueel opvallen door iets in het vet te plaatsen waardoor je de lezer zijn aandacht naar deze info kan trekken.
Let op te weinig structuur en lay-out geeft vaak ook reeds informatie omtrent je skills in verband met tekstverwerking. Dus draag uitermate zorg van je cv. Bewandel de gulden middenweg wat betreft de lay-out.