Personeelsplanning en Personeelsbehoefte

Bij het maken van een personeelsplanning en het bepalen van de behoefte aan personeel komt heel wat bij kijken, in dit artikel een beknopte samenvatting wat er allemaal gedaan moet worden.

Personeelsplanning

Personeelsplanning is: Het in kaart brengen van personeelsbehoefte. Personeelbehoefte; het aantal personeelsleden dat een bedrijf nodig heeft. Personeelsplanning omvat het hele strategische beleid rondom instroom, doorstroom en uitstoom van het personeel. Het is ook verbonden met het strategisch organisatiebeleid.

Om een goede personeelsplanning te maken is het belangrijk om stap ge wijs te werken.
Dit moet door middel van vijf stappen, deze zijn:

Stap 1. In kaart brengen van de personeelsbehoefte;

Door middel van twee methoden kan de personeelsbehoefte worden voorspelt. Door de Delphi methode en EFTE methode

Kwalitatieve methoden:

Delphi methode: Bij deze methode worden de meningen van de managers verzameld. En wordt er één gezamenlijke mening naar voren gebracht.
EFTE methode: Estimate Feedback Time Estimate. Ook in deze methoden worden de meningen van managers besproken. Wel blijven de meningen anoniem.

Kwantitieve methoden:

Extrapolatiemethode; In deze methode wordt er gekeken naar behoefte van personeel door middel van kijk of het personeelsbestand de afgelopen jaren is gegroeid of gekrompen.

Correlatiemethode: Deze methode gaat ervan uit dat er verband met personeelsbehoefte is van verschillende activiteiten zoals: marktontwikkeling, dollarkoersen, etc.

Stap 2 Bepalen van interne personeelsaanbod

Nadat de personeelsbehoefte in kaart is gebracht moet er worden gekeken hoe de huidige personeelsbezetting per functie eruitziet. Nu komen er vragen aan de orde als:
 • Hoe is de personeelsbestand opgebouwd naar leeftijd, geslacht en opleidingsniveau?
 • Waar komen tekorten aan medewerkers voor?
 • In welke functies is er sprake van overschot van personeel.
 • Waaruit bestaan de taken van medewerkers?
 • Hoe groot is het verloop?
 • Wat zijn de loopbaan wensen van de medewerkers zelf?

Stap 3: Analyseren en voorspellen van de arbeidsmarkt

Nu wordt aan de hand van cijfers en onderzoeken kan gekeken worden naar toekomstige tekorten of overschotten aan soorten medewerkers.

Stap 4: Planning

Nu wordt er gekeken welke middelen en handelingen er moeten worden gepland om te zorgen voor een gebalanceerd personeelsbestand.

Stap 5: Evaluatie

Regelmatig evalueren en kijken naar het effect dat een maatregel heeft op andere onderdelen binnen de organisatie

De personeelsbehoefte:

De personeelsbehoefte is de mate waarin het bedrijf behoefte heeft aan medewerkers.
Twee manieren van behoefte aan personeel:
 • Kwalitatief
 • Kwantitatief

Ontstaan van personeelsbehoefte

De personeelsbehoefte wordt bepaald door:
 • Afzet: Een groei of daling van de afzet, ofwel verkoop van producten, diensten of goederen is direct van invloed op de vraag naar arbeid.
 • Productietechnologie: Combinatie van arbeid (mensen) en kapitaal ( machines, apparaten)
 • Organisatie plannen: doelstellingen en strategie van de organisatie.
 • Arbeidsaanbod: beschikbaar personeel voor een bedrijf
© 2006 - 2024 Sonisch, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…
PersoneelsbeleidPersoneelsbeleidIn organisaties heb je verschillende soorten beleid. Sociaal beleid is het geheel van maatregelen dat nodig is om mens e…
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…

Functieanalyse, functiebeschrijving en functiewaarderingOm inzicht te kijken in wat een functie inhoud, welke competenties men nodig heeft om functies te vervullen moet je eers…
Sonisch (24 artikelen)
Laatste update: 02-09-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.