InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Personeelsplanning en Personeelsbehoefte

Personeelsplanning en Personeelsbehoefte

Bij het maken van een personeelsplanning en het bepalen van de behoefte aan personeel komt heel wat bij kijken, in dit artikel een beknopte samenvatting wat er allemaal gedaan moet worden.

Personeelsplanning

Personeelsplanning is: Het in kaart brengen van personeelsbehoefte. Personeelbehoefte; het aantal personeelsleden dat een bedrijf nodig heeft. Personeelsplanning omvat het hele strategische beleid rondom instroom, doorstroom en uitstoom van het personeel. Het is ook verbonden met het strategisch organisatiebeleid.

Om een goede personeelsplanning te maken is het belangrijk om stap ge wijs te werken.
Dit moet door middel van vijf stappen, deze zijn:

Stap 1. In kaart brengen van de personeelsbehoefte;

Door middel van twee methoden kan de personeelsbehoefte worden voorspelt. Door de Delphi methode en EFTE methode

Kwalitatieve methoden:

Delphi methode: Bij deze methode worden de meningen van de managers verzameld. En wordt er één gezamenlijke mening naar voren gebracht.
EFTE methode: Estimate Feedback Time Estimate. Ook in deze methoden worden de meningen van managers besproken. Wel blijven de meningen anoniem.

Kwantitieve methoden:

Extrapolatiemethode; In deze methode wordt er gekeken naar behoefte van personeel door middel van kijk of het personeelsbestand de afgelopen jaren is gegroeid of gekrompen.

Correlatiemethode: Deze methode gaat ervan uit dat er verband met personeelsbehoefte is van verschillende activiteiten zoals: marktontwikkeling, dollarkoersen, etc.

Stap 2 Bepalen van interne personeelsaanbod

Nadat de personeelsbehoefte in kaart is gebracht moet er worden gekeken hoe de huidige personeelsbezetting per functie eruitziet. Nu komen er vragen aan de orde als:
 • Hoe is de personeelsbestand opgebouwd naar leeftijd, geslacht en opleidingsniveau?
 • Waar komen tekorten aan medewerkers voor?
 • In welke functies is er sprake van overschot van personeel.
 • Waaruit bestaan de taken van medewerkers?
 • Hoe groot is het verloop?
 • Wat zijn de loopbaan wensen van de medewerkers zelf?

Stap 3: Analyseren en voorspellen van de arbeidsmarkt

Nu wordt aan de hand van cijfers en onderzoeken kan gekeken worden naar toekomstige tekorten of overschotten aan soorten medewerkers.

Stap 4: Planning

Nu wordt er gekeken welke middelen en handelingen er moeten worden gepland om te zorgen voor een gebalanceerd personeelsbestand.

Stap 5: Evaluatie

Regelmatig evalueren en kijken naar het effect dat een maatregel heeft op andere onderdelen binnen de organisatie

De personeelsbehoefte:

De personeelsbehoefte is de mate waarin het bedrijf behoefte heeft aan medewerkers.
Twee manieren van behoefte aan personeel:
 • Kwalitatief
 • Kwantitatief

Ontstaan van personeelsbehoefte

De personeelsbehoefte wordt bepaald door:
 • Afzet: Een groei of daling van de afzet, ofwel verkoop van producten, diensten of goederen is direct van invloed op de vraag naar arbeid.
 • Productietechnologie: Combinatie van arbeid (mensen) en kapitaal ( machines, apparaten)
 • Organisatie plannen: doelstellingen en strategie van de organisatie.
 • Arbeidsaanbod: beschikbaar personeel voor een bedrijf
© 2006 - 2019 Sonisch, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Human Resource managementHuman resource management,wat is dit precies? en van begin tot eind de stappen hoe je mensen gaat werven voor een organi…
PersoneelsbeleidPersoneelsbeleidIn organisaties heb je verschillende soorten beleid. Sociaal beleid is het geheel van maatregelen dat nodig is om mens e…
Omzet, afzet & winst berekenenOmzet, afzet & winst berekenenDit artikel geeft de formules weer voor het berekenen van omzet, afzet en winst. De omzet wordt berekend door de prijs (…
Verschil tussen uitzenden en detacherenVerschil tussen uitzenden en detacherenMensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerst…
Hypotheek meenemen bij verhuizingHypotheek meenemen bij verhuizingAls u een nieuwe woning heeft gekocht, kan het soms aantrekkelijk zijn om de voorwaarden van uw oude hypotheek mee te ve…

Reageer op het artikel "Personeelsplanning en Personeelsbehoefte"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

John, 09-10-2010 16:21 #2
Nou, als dit de stappen zijn om een goede personeelsplanning te maken dan vrees ik het ergste voor de organisatie die zo te werk gaat. Aan dit artikel kun je perfect zien dat personeelsplanning niet als een vak wordt beschouwd. Wanneer je personeelsplanning als een vak beschouwt dan zijn de stappen die je moet nemen tot een optimale personeelsplanning niet in een paar regels weer te geven. Bovenstaand artikel onderschat het belang van een goede personeelsplanning enorm.

Freek, 13-10-2007 16:04 #1
Als men nieuw peroneel aanneemt, moet m'n niet meteen een goed salaris er tegenover stellen. Laat ze maar eerst zien wat ze in huis hebben. Pas dan kan m'n een salaris verhoging invoeren.

Het blijlkt dat ze voor een paar euro extra weer overstappen naar een ander. Zo blijven werkgevers elke keer weer naar nieuwe personeelleden zoeken.

Infoteur: Sonisch
Laatste update: 02-09-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Reacties: 2
Schrijf mee!