Hoe los ik een conflict met de werkgever op?
Onenigheden komen vaak voor in arbeidsrelaties, maar zodra er conflicten ontstaan kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe moet handelen bij conflicten, en wat zijn mijn rechten?
Een conflict op de werkvloer kunnen grote gevolgen hebben. Dit geldt zeker voor het geval er sprake is van een verstoorde werkverhouding. In dat geval is het een conflict die al te ver geëscaleerd. Dit moet voorkomen worden door de meningsverschillen tussen de werkgever en de werknemer op te lossen. Indien de partijen er samen niet uitkomen, kunnen ze een onafhankelijke derde inschakelen. Als werknemer heeft u ook de mogelijkheid om juridische bijstand in te schakelen of de vakbond. Dit is echter een laatste redmiddel want het zal de onderlinge verhoudingen nog meer op scherp zetten.
Soorten conflicten
Een conflict is een ruim begrip. Een conflict is volgens Wikipedia een situatie waarin de partijen methodes hanteren of doelen nastreven die onverenigbaar zijn, waardoor een botsing ontstaat. De meeste conflicten in de arbeidssfeer hebben te maken met: ontslag, ziekte, ongelijke behandeling en arbeidsomstandigheden.
Conflict over ontslag
Een ontslag of een dreigend ontslag zal vaak tot een conflict leiden. Ontslag nadat een tijdelijk contract is afgelopen is een duidelijke ontslagreden. Ook hierover kan een conflict ontstaan doordat de werknemer bijvoorbeeld een mondelinge toezegging heeft gehad dat het contract verlengd zou worden. Bij ontslag is het belangrijk om altijd juridisch advies in te winnen. Dit kan bij de rechtsbijstandverzekeraar of bij het Juridisch Loket. Laat u nooit onder druk zetten om op korte termijn ergens over te beslissing. Zodra u een handtekening hebt gezet bent u er namelijk mee akkoord gegaan. Neem altijd de tijd om documenten te laten toetsen. Eén handtekening kan zelfs uw WW-uitkering in gevaar brengen.
Conflict over ontslag gedurende een ziekteperiode
Een werkgever mag u niet ontslaan gedurende de periode dat u ziek bent. Deze ontslagbescherming duurt twee jaar vanaf de ziekmelding. Indien het ontslag niet met uw ziekte te maken heeft, dan kunt u ook in deze twee jaar ontslagen worden. Hierbij kunt u denken aan een reorganisatie. Ziekmelden voordat uw werkgever gaat reorganiseren heeft dus geen zin.
Het schrijven van een protestbrief
Zodra u ontslagen wordt kunt u een protestbrief schrijven om uw standpunten in de betreffende kwestie aan te geven. Op het internet kunt u verschillende voorbeeldbrieven voor verschillende ontslagsituaties viden. Indien u van mening bent dat uw werkgever u onterecht op staande voet heeft ontslagen, schrijft u een andere brief dan in het geval u van mening bent dat hij niet de juiste opzegtermijn in acht heeft genomen.
Conflict over ongelijke behandeling
Het is wettelijk niet toegestaan om mensen op bepaalde gronden anders te behandelen. Zo is het niet toegestaan om verschillende beloningen te hanteren voor mannen en vrouwen. Iemand die hetzelfde werk verrichten moet ook hetzelfde salaris hiervoor ontvangen. Ook minder duidelijke discriminatiegronden zijn niet toegestaan. Zo mag iemand die in deeltijd werkt niet een lager uurloon verdienen dan de fulltime collega’s omdat hij of zij deeltijd werkt. Het gaat hierbij niet alleen om het inkomen, maar ook andere arbeidsvoorwaarden mogen niet verschillen. Ook een ongelijke behandeling op grond van een handicap of ziekte is niet toegestaan.