Waarom werk je?

Werk is een belangrijk onderdeel van ons leven. Ook al lijkt vakantie vieren een stuk fijner, toch blijkt werken van groot belang om je gelukkig te voelen. Het soort werk is daarop natuurlijk ook van invloed, net als je leidinggevende, collega's en takenpakket. Belangrijk is dat je gelukkig bent met je baan en als dit niet het geval is je voor jezelf kiest en op zoek gaat naar je droombaan!

Werken... liever niet toch?!

Als je mensen vraagt of ze liever een dag vrij zijn of naar hun werk gaan, zul je meestal te horen krijgen: 'Natuurlijk liever een dag vrij!' Men kijkt vaak wekenlang uit naar vakanties en de eerste werkdag na een vakantie is meestal even door de zure appel heen bijten. Dus tja, werk wie wil dat nu eigenlijk? Het is toch veel leuker om een miljoen te winnen en dan je hele leven lekker vakantie te vieren en te luieren?

Toch blijkt dit een foute gedachte. Uit onderzoek is gebleken dat deze geluksvogels zonder werk, maar met veel geld, zich vaak ellendig voelen en problematische levens hebben. Vaak met drugs- en alcholverslaving en verbroken relaties. Degenen die een vorm van vrijwilligerswerk doen, komen er nog het beste vanaf.

Werken is dus eigenlijk een zegen, ook al lijkt dit wel anders als je wekker weer veel te vroeg afgaat aan het begin van een drukke werkdag. Werk is een bron van eigenwaarde en geeft je een tevreden gevoel. Het geeft je richting in je leven en houdt je lichaam en geest bezig.

Een passende baan

Ook al blijkt werk dus belangrijk te zijn om je gelukkig te voelen, toch is het daarnaast van grote invloed wat voor werk je doet. Is het werk saai of heb je een vervelende collega, dan heeft dan natuurlijk invloed op je welbevinden. Gelukkig is er altijd een mogelijkheid in zo'n geval naar een andere baan te gaan zoeken. Het is logisch dat je hier tegen op kijkt, vooral als financiele zekerheid erg belangrijk voor je is of als het gebrek aan een passende opleiding een onneembare hindernis lijkt. Toch moet je in gedachten houden dat je ongeveer 14 volle jaren van je leven aan het werk bent. Dit maakt dat het toch heel belangrijk is om een passende baan te zoeken, ook al kost dit enige tijd.

Wanneer zit je niet goed

Er zijn verschillende tekenen die er op wijzen dat er iets niet goed zit in je werk. Hier een aantal voorbeelden:
 • Je verlangt naar het weekend en op zondagavond heb je een rotgevoel
 • Je verveelt je de hele werkdag
 • Je gaat met lood in de schoenen elke dag op weg naar je werk
 • Je meldt je vaker ziek
 • De dag gaat erg langzaam voorbij

Verschillende oorzaken kunnen hier de reden van zijn, bijvoorbeeld een vervelende baas of het niet volledig kunnen benutten van je talenten. Ook kun je vroeger de verkeerde richting opgeduwd zijn en nu je ouder bent zou je iets heel anders willen doen.

Waarom werk je waar je nu werkt

Ook al vind je je huidige baan misschien niet meer leuk, toch werk je er nu nog steeds. Het is belangrijk om de reden hiervan te achterhalen, omdat je zo ziet wat een baan voor jou de moeite waard maakt. Een aantal redenen kunnen zijn:
 • Een goed salaris
 • Het was de eerste baan die voorbij kwam
 • Er zijn weinig andere banen en het was beter om hier zo lang te blijven
 • Ik vind de collega's gezellig
 • Het is vlakbij mijn huis en nu hoef ik niet in de file te staan

De dingen die je baan nu de moeite waard maken, blijven ook belangrijk in je volgende -meer passende- baan!
© 2009 - 2024 Margreet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carriere switch, wel of niet doen?Carriere switch, wel of niet doen?Veel mensen hebben een baan die niet, of niet meer goed bij hem of haar past. Het is tijd voor iets anders en de wens be…
Het sollicitatiegesprek - vraag en antwoordHet sollicitatiegesprek - vraag en antwoordHet is zover, je gaat op gesprek bij het bedrijf waar je graag voor zou willen gaan werken. Je weet echter dat er een aa…
Carrière maken door een positieve werkhoudingCarrière maken door een positieve werkhoudingVeel werkgevers verwachten een positieve werkhouding van hun medewerkers. Mensen met de goede houding zullen ook vlugger…
Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Werk en studie combineren, hoe doe je dat?Wil jij carriere maken, maar heb je niet de juiste papieren? Overweeg jij naast je (fulltime) baan een studie te gaan vo…

Je droombaan vindenOm je droombaan te vinden, moet je je ervan bewust zijn wat je echt leuk vindt om te doen en waar je talenten liggen. Da…
Bronnen en referenties
 • Succes in 30 dagen
Margreet (26 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2009
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.