Afgestudeerd Technisch Bedrijfskundige, hoe vind je een baan
Technische bedrijfskunde is een erg brede opleiding, Mens, Organisatie, Techniek en Economie zijn de thema’s van de opleiding. Maar wat ambieer je als baan, wat zoek je op de arbeidsmarkt? Ga je solliciteren op een vacature als manager, adviseur, of een functie met verdere verdieping in een van de thema’s? Er zijn genoeg vacatures, maar waar voldoe je aan en wat vind je eigenlijk leuk?
Als Technisch Bedrijfskundig heb je veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dat is iets wat je steeds hoort en waar je van uit gaat. Maar toch kan het lastig zijn om de juiste vacature te vinden. De opleiding brengt je in aanraking met functies waarvoor je vaak een ladder moet beklimmen, je bent niet zomaar Logistiek Manager. Hoe vind je een goede instapfunctie of een functie die wel al veel uitdaging geeft? Daar zijn verschillende manieren voor zoals het gebruik maken van je netwerk dat je tijdens je studie opgebouwd hebt, een werving en selectie bureau inschakelen en zelf vacatures zoeken.
Een geschikte baan vinden door je opgebouwde netwerk te gebruiken
Tijdens de opleiding technische Bedrijfskunde aan de Fontys Hogeschool heb je al regelmatig contact met bedrijven. Een aantal projecten worden voor en bij bedrijven uitgevoerd en er zijn drie stages. Op deze manier kun je zelf een beeld krijgen van wat voor soort bedrijf je leuk vindt en je komt functies tegen waarvan je een beeld krijgt: zou je dat zelf ooit willen worden of juist niet? Door de projecten en/of stages goed uit te voeren zullen bedrijven je misschien attenderen op het feit dat als je afgestudeerd bent, ze wellicht een baan voor je hebben. Ook wanneer je niet bij dat bedrijf zou willen werken is dat natuurlijk fijn om te horen en kan het nuttig zijn: wellicht kunnen zij je bij een contact uit hun netwerk aanbevelen of willen ze als referentie dienen wanneer je gaat solliciteren.
Solliciteren bij een bedrijf dat je al kent via een project of stage heeft grote voordelen. Je voelt je vaker al beter op je gemak doordat je de mensen en de organisatie(cultuur) kent en zij hebben al een (positief) beeld van jou. Het is daarom aan te raden om hier rekening mee te houden, wanneer je tijdens je studie op zoek moet naar een bedrijf voor een project of opdracht. Twijfel je op je juist in een grote organisatie als Philips of ASML wil werken of dat je liever bij een MKB bedrijf terecht komt? Tijdens je opleiding kun je daar goed inzicht in krijgen en aan te raden is om die mogelijkheid goed te benutten. Het beeld dat je van een organisatie hebt tijdens het solliciteren kan veel verschillen van de werkelijkheid en het is niet fijn om daar achter te komen wanneer je er net een contract getekend hebt. Door goed rond te kijken kun je dat voorkomen!
Een geschikte baan vinden via een werving en selectie bureau
Wanneer je binnen je huidige netwerk geen leuke baan kunt vinden, kun je naar een werving en selectie bureau gaan. Zij brengen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Ze worden door bedrijven ingeschakeld om openstaande vacatures in te vullen (de bedrijven betalen deze bureaus). Aan de andere kant melden werkzoekende zich bij deze bureaus. Door te luisteren naar de wensen van de bedrijven en de werkzoekende proberen zij machtes te maken.
Wanneer je contact opneemt met een werving en selectie bureau zal er eerste een afspraak gemaakt worden ter kennismaking. Zij krijgen dan een beeld van je als persoon en als werknemer (je capaciteiten) en jij kan dan aangeven wat je belangrijk vindt aan een bedrijf en wat je criteria aan functies zijn. Na het kennismakingsgesprek wordt er gezocht naar een eventuele match met een vacature en dat zullen ze dan aan je voorleggen. Indien het je iets lijkt wordt je profiel voorgelegd bij het bedrijf dat de vacature open heeft staan (vergelijkbaar met een normale sollicitatiebrief). Indien je de voorgelegde functie niets lijkt kun je dat gewoon aangeven. Door te vertellen waarom je niet wilt solliciteren heeft het bureau weer een beter beeld van waar ze naar moeten zoeken.
Uiteindelijk zal er een vergelijkbare procedure doorlopen worden als wanneer je zelf gesolliciteerd zou hebben, alleen soms iets versneld. Je komt op sollicitatiegesprek bij het desbetreffende bedrijf en indien beide partijen dan nog enthousiast zijn zullen er vervolg afspraken gemaakt worden voor verdere kennismaking en eventuele onderhandelingen.
Let er op dat je kritisch durft te blijven over vacatures die aangedragen worden. Zeg geen “ja” tegen een vacature omdat een medewerker (consultant) van het werving en selectie bureau aandringt of omdat je al zoveel afgewezen hebt. Je gaat naar hen toe omdat het hun beroep is en ze er goed in zijn. Als ze iets aandringen, bedenk je dan dat zij een flinke bonus krijgen voor iedere vacature die ze invullen! Let er daarnaast op dat een werving en selectie bureau verschilt van een detacheringbureau: bij detachering blijft je in dienst van dat uitzendbureau en daardoor heb minder gunstige arbeidsvoorwaarden. Je kan dan makkelijker ontslagen worden, iets wat regelmatig gebeurd bij bedrijven met financiële problemen.
Een geschikte baan vinden door zelf vacatures te zoeken
Natuurlijk kun je ook gewoon zelf op zoek gaan naar geschikte vacatures op de diverse vacaturesites op internet of gewoon in de (lokale) krant. Lastig is om dan als technische bedrijfskundige op de juiste termen te zoeken. Iemand die bakker wordt zoekt naar een vacatures als bakker, dat is duidelijk. Als technisch bedrijfskundige kun je ook zoeken op technische bedrijfskunde, maar die term staat niet in alle vacatures die geschikt zijn. Daarom is het extra belangrijk om te weten wat je wilt als je zelf gaat zoeken. Het is vaak goed om je eerst eens te oriënteren in de vacatures die je tegen komt, zodat je een duidelijk beeld krijgt van bepaalde functies. Ook kun je op die manier interessante bedrijven tegen komen die geen vacature hebben die je aanspreekt, maar waar je graag een open sollicitatie naar toe wilt sturen. Je kan ook eens websites bezoeken van bedrijven die bij je in de buurt zitten. Misschien hebben ze op hun eigen website een interessante vacature staan of kun je ze een open sollicitatie sturen.
Voor een technisch bedrijfskundige kan een functie als management trainnee ideaal zijn. De invulling van een trainneeship is bij ieder bedrijf verschillend, maar de gedachte er achter is dat je de tijd krijgt om een bedrijf te leren kennen door daar projecten uit te voeren. Soms volg je ondertussen nog een opleidingstraject. Het heeft als doel dat je na de periode van het trainneeship (1,2 of 3 jaar) binnen een bedrijf hoger in kan stappen en een managementfunctie kan gaan uitoefenen.
© 2008 - 2024 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
H&M vacatures: werken bij H&MDe Zweedse modegigant H&M heeft duizenden werknemers in Nederland en is continu op zoek naar nieuwe enthousiaste werknem…