Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrieven: voor veel mensen is dit die vervelende hindernis die ze iedere keer moeten nemen bij het solliciteren. Toch is het schrijven van een sollicitatiebrief heel goed te doen. Een goede brief is geen herhaling van je CV, maar geeft er een gezicht en een ‘stem’ aan. Met deze tips schrijf je een brief waarmee je opvalt!

Briefhoofd

Jouw eigen adres komt bovenaan de brief te staan.

Na een witregel schrijf je het adres van het bedrijf. Als je de naam van de geadresseerde weet, ziet dat er zo uit:
ABC Uitgevers
t.a.v. dhr. W. de Haan
Straatweg 2
1234 XX Lutjegast
Weet je de naam niet, laat dan de tweede regel weg.

Na de adressering volgen plaats en datum:
Nergenshuizen, 31 september 2008

Bovenaan de eigenlijke brief komt de ‘betreft’ regel. De naam van de functie zoals genoemd in de vacature zet je cursief.
Betreft: Sollicitatie Putjesschepper

Voor de aanhef zijn er drie mogelijkheden.
  1. Je weet niet aan wie je de brief schrijft. In dat geval luidt je aanhef: Geachte heer of mevrouw. Geen schuine streep dus!
  2. Je brief is gericht aan een man: Geachte heer De Haan. Geen voorletter dus. Voorvoegsels als de, van, van den, schrijf je met een hoofdletter.
  3. Je brief is gericht aan een vrouw: Geachte mevrouw Broekema.

Eerste alinea: inleiding

De eerste alinea is een inleiding op je brief. Het is de bedoeling dat jouw brief opvalt tussen al die andere brieven. Maak er dus wat moois van! Begin je brief dus niet met:
Op de website van uw organisatie las ik op 5 februari j.l. de vacature, waarin u namens uw organisatie zoekt naar een Putjesschepper.
Vertel bijvoorbeeld wat de overeenkomsten zijn tussen jou en het bedrijf. Begin met een beschrijving van het bedrijf (kijk op de website voor inspiratie) en maak daarna de verbinding met jouw instelling of eigenschappen. Een voorbeeld:
Slagerij Groot is een bedrijf van topkwaliteit. Veel producten worden zelf gemaakt in de eigen worstmakerij. Het is dan ook niet verbazend dat slagerij Groot al meer dan 30 jaar een begrip in Lutjebroek is. Het leveren van een hoge kwaliteit spreekt mij zeer aan. Hier zou ik mij graag voor willen inzetten als verkoopster bij slagerij Groot.
Op deze manier laat je zien dat je je verdiept hebt in het bedrijf én dat het bedrijf bij jou past. Bovendien heb je een originele inleiding waardoor je eruit springt.

Tweede alinea: jouw kwaliteiten

Jij weet dat je die vacature heel goed zou kunnen vervullen, maar jouw toekomstige werkgever weet dat nog niet! Je moet hem daarom uitleggen waarom jij zo goed bij die baan past. Let op: deze alinea is géén herhaling van je CV. Je gaat een stap verder dan in je CV: je vertelt wat je geleerd hebt in je vorige banen.
Bijvoorbeeld:
Op de vleeswarenafdeling van de Albert Heijn gewerkt heb ik kennis kunnen maken met het slagerijvak. Ook heb ik hier gemerkt dat het omgaan met mensen mij erg goed ligt. Tegenover klanten ben ik dan ook altijd vriendelijk en geduldig.
Op deze manier vertel je iets over jouw goede eigenschappen en over je ervaring. Je mag jezelf best aanprijzen! Wees enthousiast en positief, maar vertel geen onwaarheden. Noem ook nooit negatieve eigenschappen of argumenten.
Het is ook belangrijk dat je in deze alinea alleen aandacht besteedt aan waarom jij geschikt bent voor de baan. Pas in de volgende alinea komt aan bod waarom jij deze baan zo graag wilt.

Derde alinea: jouw motivatie

Nu mag je vertellen waarom je zo enthousiast bent over deze baan. Veel sollicitanten slaan dit gedeelte over in hun brieven. Ze schrijven alleen wat ze kunnen, maar laten geen enthousiasme zien. Terwijl dát juist is waar een werkgever naar op zoek is!
Ook hierbij geldt: houdt het positief. Dus niet:
In mijn vorige baan moest ik te ver reizen, waardoor ik niet genoeg energie overhield voor mijn hobby’s.
Maar:
Het spreekt mij aan dat uw bedrijf dicht bij mijn woonplaats is, zodat ik op de fiets naar mijn werk kan.
Begin niet meteen met schrijven, maar neem de tijd om even na te denken over deze alinea. Je zult zien dat je dan allerlei dingen bedenkt die je erin kunt zetten! Eindig met een leuke uitsmijter:
Daarom ga ik graag vol enthousiasme aan de slag als verkoopster bij de Bristol!

Afsluiting

In de vierde alinea geef je aan dat je graag in een gesprek verder wilt praten over de baan. Doe dit bijvoorbeeld als volgt: Natuurlijk licht ik mijn ervaring en motivatie graag toe in een gesprek. Een uitnodiging daarvoor zie ik met veel belangstelling tegemoet.

Eindig met:
Met vriendelijke groet,
Schrijf je naam volledig uit en vergeet je handtekening niet bij een papieren brief!

Onderaan de brief zet je:
Bijlage: Curriculum Vitae.

Heel veel plezier en succes met het schrijven van je brief!
© 2008 - 2025 Princessfiona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Open sollicitatiebrief schrijvenOpen sollicitatiebrief schrijvenEen open sollicitatiebrief wordt vaak geschreven voor het vinden van een stageplaats. Maar ook op de arbeidsmarkt kan ee…
Solliciteren we in de toekomst via de webcam?Solliciteren we in de toekomst via de webcam?De al jarenlange traditie om een sollicitatiebrief te schrijven wanneer we belangstelling hebben voor een vacature wordt…

Ondernemerschap, enkele ideeënOndernemerschap, enkele ideeënOndernemer zijn en een eigen bedrijf starten is voor velen een wens. De vrijheid en het eigen baas zijn is onder een gro…
Gastouder worden, hoeveel verdien je in 2020?Gastouder worden, hoeveel verdien je in 2020?Gastouder worden met gastoudersubsidie of oppassubsidie is een uitkomst voor duizenden huishoudens in Nederland. Het is…
Princessfiona (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-10-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.