De perfecte sollicitatiebrief

Hoe schrijf ik de perfecte sollicitatiebrief naar aanleiding van een vacature. Vele malen ben ik uitgenodigd naar aanleiding van een sollicitatiebrief die ik schreef, en niet zelden ook aangenomen voor de baan. In dit artikel staan tips en adviezen omtrent het schrijven van een uitnodigende sollicitatiebrief. Sollicitatiebrieven schrijven vereist subtiliteit en balans. Daarnaast is het van belang dat de sollicitatiebrief een onberispelijk uiterlijk heeft en goed is opgebouwd.

Hoe moet je een sollicitatiebrief schrijven op een vacature met duidelijke functie-eisen

Opbouw van de sollicitatiebrief

 • Onderwerp: sollicitatie naar functie....
 • Wat is het doel van je brief?
 • Waarom solliciteer je op deze functie?
 • Waarom solliciteer je bij juist dit bedrijf?
 • Wat maakt dat jij de geschikte kandidaat bent?

Indeling sollicitatiebrief

 • Afzender: Naam, Adres, postcode, telefoonnummer, e-mailadres
 • Geadresseerde (zonder telefoonnummer en emailadres)
 • Plaats en Datum
 • Onderwerp
 • Aanhef
 • alinea(steeds een witregel tussen de alinea's)
 • alinea
 • alinea
 • Slotformule en ondertekening

Website

Allereerst lees de website van een bedrijf, indien deze bestaat. Probeer jezelf zoveel mogelijk te informeren over het bedrijf.

Telefonisch contact met het bedrijf.

Bel het bedrijf op en vraag naar de contactpersoon. Verzin van te voren een tweetal vragen die je hebt over de functie. Op deze manier is je naam 'al eens gehoord' als men je brief leest. Tevens kun je in de brief refereren aan het telefonisch contact en daarnaast kunnen het antwoord op de vragen je meer inzicht geven in wat het bedrijf zoekt mbt de nieuwe medewerker. Vragen als ' of er bepaalde dagen / uren zijn waarop de medewerker gewenst is te werken' of 'wat is de meest voorname taak in deze functie'. Zorg dat je geen overbodige vragen stelt, dus informatie die al in de functieomschrijving staat of op de website te vinden is.

Visie van een Bedrijf

Probeer uit de website te 'proeven' wat de kernmotivatie is van een bedrijf. Bijvoorbeeld 'vooruitstrevendheid' of 'kwaliteit bieden' of 'persoonlijke benadering' Probeer hiermee rekening te houden in 'de toon' van je brief.

Lengte sollicitatiebrief

Maak de brief niet te lang. 1 hooguit 1,5 pagina lang.

Hoe begin ik met mijn sollicitatiebrief

Begin je brief niet met het woordje 'ik'. In plaats hiervan kun je beginnen met 'Naar aanleiding van' of 'Hierbij'

Spelfouten in je brief

Maak geen spelfouten in je brief. Check eventueel op internet de 'nieuwe spelling' van woorden.
laat de brief even liggen en lees hem de volgende dag nogmaals. Tevens is het raadzaam iemand anders de brief te laten lezen.

Voorkom herhaling in je sollicitatiebrief

Gebruik niet steeds dezelfde woorden dus bijvoorbeeld in drie zinnen achter elkaar het woord 'vaardigheden' of 'uitdaging'

Cliches

Probeer niet te vervallen in cliche's dus bijv 'Het lijkt mij een uitdaging om deze functie te mogen vervullen' en 'Ik ben spontaan'. 'Ik ben perfectionistisch'.
Mocht je dit willen zeggen probeer dan een andere omschrijving te gebruiken. Of vertel iets dat spontaan overkomt. Bijv ' Ik vind het prettig om in contact te zijn met mensen van verschillende culturen'

sterkte / zwakte

Probeer naast sterke kanten ook minder sterke kanten van jezelf te benoemen.
Noem punten waar je zelf vervolgens in de brief een oplossing of uitleg over geeft.
Een zin als 'ik ben mij bewust dat ik het excel nog niet voldoende beheers' geeft tevens iets positiefs aan, namelijk dat je zelfinzicht en bewustwording hebt. Maar dit laatste moet je natuurlijk niet vervolgens op gaan schrijven bijv..het is goed dat ik bewust ben en zelfinzicht heb.
Schrijf liever op dat je met een cursus bezig bent om bijvoorbeeld je kennis uit te breiden of dat je hier voor open staat.

Eerlijkheid
Wat mij bij het volgende brengt. Lieg nooit in je brief. Benadruk je sterke kanten, staaf deze met feiten.

Als de sollicitatiebrief klaar is

Zorg dat de brief op schoon papier zit, netjes gevouwen, nette envelop. Liefst een langwerpige envelop met de brief in drie delen gevouwen. Mocht men de brief per mail gestuurd kunnen worden doe dit dan. Stel aankomstbevestiging in in je mail of vraag hierom bij het bedrijf. Indien je de brief per post stuurt bel dan twee a drie dagen later of de brief is aangekomen. (doe dit niet als je al een keer eerder gebeld hebt.)

Balans in je sollicitatiebrief

Probeer zowel zelfvertrouwen uit te stralen als bescheidenheid en daarnaast flexibiliteit. Dus bijvoorbeeld 'ik durf van mijzelf te zeggen ...staaf dit met een feit. En daarna 'Uiteraard zullen er zaken op mijn pad komen die voor mij nieuw zullen zijn, maar dit zie ik ook als een van de leuke kanten van deze functie.

Verassing

Probeer voor het gesprek een verrassend element te bewaren wat niet in de brief staat maar wat wel in de brief wordt aangestipt. Bijvoorbeeld: Stel je bent per direkt beschikbaar en de vacature vraagt hierom. Geef dan in je brief aan dat je flexibel kunt zijn met betrekking tot uren / dagen. De kans is groot dat een van de vragen zal zijn 'hoe beschikbaar je dan wel bent' Op dat moment kun je heel positief voor de dag komen door te zeggen dat je per direkt kunt beginnen en de uren kunt werken die zij wensen.

sollicitatiebrief mbt het sollicitatiegesprek

Geef punten aan in je brief waar antwoord op weet. Dus als je in je brief schrijft dat een bepaalde kwaliteit bezit. Bereidt je dan voor op het gesprek door op deze vraag een antwoord te bedenken. Waarom heb je die kwaliteit, hoe weet je dat, heb je daar bewijs voor bijvoorbeeld dmv een praktijksituatie die je kunt vertellen. Neem je brief ook mee.

Kleding tijdens het sollicitatiegesprek

Kleed je zoals jezelf bent maar kijk ook naar het bedrijf. Vaak is te formeel of te casual niet goed, tenzij het bedrijf ook sterk in een bepaalde richting gaat. Meestal is het het beste het ergens tussen in te zoeken. Een nette trui of blouse bijvoorbeeld, een nette broek van geklede stof, maar geen gala.
© 2007 - 2024 Mirthe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Succesvolle sollicitatiebrieven schrijvenSuccesvolle sollicitatiebrieven schrijvenEen sollicitatiebrief maakt het verschil tussen wel of niet uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wordt u noo…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Originele sollicitatiebrief schrijvenOriginele sollicitatiebrief schrijvenSommige vacatures leveren tientallen sollicitanten op. Dan is het belangrijk om jezelf te onderscheiden van de andere ka…

Brandweer, hulpverlening in geval van noodBrandweer, hulpverlening in geval van noodDe brandweer is een organisatie die zich voornamelijk bezighoud met het blussen van branden, maar is ook aangewezen op v…
Veelgestelde vragen bij sollicitatiegesprekkenVeelgestelde vragen bij sollicitatiegesprekkenSolliciteren is moeilijk en eng, omdat je niet weet wat je te wachten staat. Toch komt een sollicitatiegesprek in grote…
Mirthe (17 artikelen)
Laatste update: 03-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.