Hoeveel verdient een profvoetballer? (Salaris Eredivisie)

Hoeveel verdient een profvoetballer? (Salaris Eredivisie) Betaald voetbal is een miljardenbusiness. Profvoetballers kunnen daar financieel gezien flink van profiteren. De beste voetballers ter wereld zoals Lionel Messi, Christiano Ronaldo en Neymar schrijven jaarlijks alleen aan salaris tientallen miljoenen op hun rekening. Ook in Nederland kunnen profvoetballers gemiddeld rekenen op een ruim salaris, al ligt de beloning een stuk lager dan in de toplanden.

Profvoetballer, semi-prof en amateur

Binnen het voetbal wordt meestal onderscheid gemaakt tussen profvoetballers en amateurvoetballers. Voor de profvoetballer is het spelen van voetbal een fulltime baan, waar een volwaardig salaris tegenover staat. De amateurvoetballer krijgt daarentegen geen financiële vergoeding voor zijn bewezen diensten, hooguit een onkostenvergoeding.

Tussen deze categorieën bestaat nog een tussencategorie: De semi-professionele speler. Een semi-prof is iemand die inkomen geniet als voetballer, maar dat is meestal niet genoeg om van rond te komen. Daarom heeft een semi-prof ook nog een of meerdere andere inkomstenbronnen. In de Tweede Divisie en Derde Divisie spelen veel semi-profs. Ook in lagere divisies betalen clubs vergoedingen uit aan spelers van het eerste elftal.

Salariscomponenten - Basissalaris en wedstrijdpremies

Doorgaans bestaat het salaris van een voetballer uit een vast basissalaris en een variabel salaris. Zo is het gebruikelijk om te werken met wedstrijdpremies. Per gewonnen wedstrijd ontvangt de speler dan een bonus. Meestal gelden daarnaast nog andere bonussen die afhankelijk zijn van welke positie een speler staat opgesteld. Een spits kan bijvoorbeeld extra verdienen door veel doelpunten te scoren, een buitenspeler door assists te geven, een verdediger en keeper krijgen een clean sheet bonus wanneer geen tegendoelpunten worden geïncasseerd. Soms kan een speler aanspraak maken op een tekenbonus als hij zijn contract verlengt of ontvangt hij een percentage van een toekomstige transfersom. Dat kan al met al oplopen tot flinke bedragen.

Naast een salaris bij hun clubs genereren de (meer bekendere) voetballers ook inkomsten uit sponsordeals of snabbels. Dat is echter meestal alleen voorbehouden aan de betere of populairdere spelers. Doorgaans zijn dat de spelers die bij hun club ook al een hoger salaris verdienen dan hun teamgenoten.

Eredivisie

Jaarlijks maakt de Federatie van Betaald voetbal Organisaties (FBO), de werkgeversorganisatie van Nederlandse voetbalclubs, bekend hoeveel het gemiddelde inkomen in de Eredivisie was in het voorbijgaande seizoen. In het seizoen 2009/10 lag het gemiddelde Eredivisie-jaarsalaris op 355.000 euro. Daarna is een stevige daling ingezet. Vanaf het seizoen 2014/15 zijn de lonen weer aan het stijgen tot een gemiddelde van 291.000 euro bruto per jaar (2018/19). Onderstaand diagram geeft de ontwikkeling van het gemiddelde salaris weer:

Ontwikkeling gemiddelde salaris EredivisieVoetballers van buiten de EU

Voetballers die niet de nationaliteit hebben van een lidstaat van de Europese Unie moeten minimaal anderhalf keer het gemiddelde Eredivisiesalaris verdienen. Voor speler die voor hun 20e levensjaar naar Europa wordt gehaald ligt het minimumloon op 75% van het gemiddelde jaarsalaris. Zodoende zijn de inkomenscriteria in het seizoen 2019/20 als volgt:
 • Voor spelers van 18 en 19 jaar: 218.101 euro
 • Voor spelers van 20 jaar en ouder: 436.202 euro

Deze regel is ingevoerd om te stimuleren dat clubs talentvolle spelers uit de Europese Unie een kans geven in plaats van spelers van buitenaf te contracteren. De keerzijde van deze regel is dat de clubs met de kleinere begrotingen niet in staat zijn om grote talenten te contracteren, of hooguit één of twee spelers per selectie. Dat beperkt de mogelijkheden voor die clubs aanzienlijk.

Salaris per voetbalclub

Voetbal International publiceerde in februari 2020 een artikel over de hoogte van de salarissen in de Eredivisie in het seizoen 2019/20. Uit dat artikel volgt dat er grote verschillen zijn tussen de clubs. Over het algemeen betalen de clubs met de ruimste begrotingen ook de hoogste salarissen uit. Het is daarom niet verrassend dat de traditionele top-3 (Ajax, PSV en Feyenoord) het gemiddelde sterk opstuwt. Absolute koploper is AFC Ajax. De Amsterdamse club heeft diverse spelers op de loonlijst die meer dan een miljoen euro verdienen, met uitschieters naar boven voor spelers als Daley Blind en Dusan Tadic (beiden rond de 4 miljoen euro).

Op enige afstand van Ajax volgt PSV. Officieel heeft PSV een salarisplafond van 1 miljoen euro, maar bekend is dat er wel eens uitzonderingen worden gemaakt. Naar verluidt verdient Bruma ruim 3,5 miljoen euro op jaarbasis.

De salarissen bij Feyenoord ontlopen die van PSV niet veel. Veel spelers kunnen bij de Rotterdamse club meer dan 1 miljoen euro bruto per jaar verdienen. Steven Berghuis verdient bijvoorbeeld een slordige 2 miljoen euro per jaar.

Daarna volgen Vitesse en AZ, waar een voetballer ook kan rekenen op een bovengemiddeld basissalaris van zo’n half miljoen euro. Voor exceptionele spelers kan een uitzondering naar boven gemaakt worden. Bij AZ geldt daarnaast nog een aantrekkelijke bonusregeling bij goede prestaties.

De subtop wordt compleet gemaakt door SC Heerenveen en FC Utrecht, waar diverse spelers het Eredivisiegemiddelde kunnen aantikken of overstijgen. Bij SC Heerenveen is wel een dalende trend waarneembaar: de club heeft teruglopende inkomsten waardoor de salarissen omlaag moeten.

Bij sommige clubs zoals FC Groningen, PEC Zwolle en FC Emmen staan spelers van buiten de EU op de loonlijst, die het gemiddelde omhoog duwen. Dat geeft een vertekend beeld, omdat de rest van de spelers het met aanmerkelijk minder moet doen. Andere clubs uit de Eredivisie (FC Twente, ADO Den Haag, Heracles Almelo, Willem II) werken met een salarisplafond van 200.000 tot 250.000 euro. Soms wordt een uitzondering gemaakt voor een niet-EU speler.

Aan de onderkant van de Eredivisie liggen de salarisplafonds het laagst: Sparta Rotterdam en Fortuna Sittard (maximaal rond de 150.000 euro), VVV-Venlo (maximaal rond de 120.000-130.000) en RKC Waalwijk (maximaal 100.000 euro).

Eredivisie vergeleken met andere landen

In de Global Sport Salaries Survey uit 2018 is onderzoek gedaan naar salarissen in 68 voetbalcompetities. In de tabel hieronder staan de resultaten van dit onderzoek weergegeven. De Eredivisie neemt in dit onderzoek de 18e plaats in, maar had eigenlijk op de 17e plaats moeten staan omdat het gemiddelde jaarinkomen in het seizoen 2017/18 volgens gegevens van FBO 281.000 euro bedroeg. Daarmee staat de Nederlandse competitie op ruime afstand van de toplanden, waar het gemiddelde salaris ruimschoots het miljoen overstijgt.

#LandCompetitieGemiddeld jaarsalaris in 2018 (EUR)
1EngelandPremier League3.379.520
2SpanjeLa Liga2.487.194
3ItalieSerie A1.717.470
4DuitslandBundesliga1.578.130
5FrankrijkLigue 11.118.447
------------
16Verenigde StatenMLS303.147
17ZwitserlandSuper League278.266
18NederlandEredivisie277.809
19JapanJ-League270.559
20OostenrijkBundesliga200.193
------------
64AndorraPrimera Divisió5.605
65WalesWelsh Premier League5.422
66MoldaviëDivizia Națională4.660
67ArmeniëBardzragujn chumb2.619
68San MarinoCampionato Sammarinese di Calcio2.528

Eerste Divisie (Keuken Kampioen Divisie)

In de Eerste Divisie ligt de beloning een stuk lager dan in de Eredivisie. Het gemiddelde basissalaris in de Eerste Divisie is in het seizoen 2019/20 zo'n 2.750 euro per maand. Onder de grootverdieners bevinden zich de talenten van Jong Ajax en Jong PSV, die al gauw zo’n 15.000 euro per maand kunnen verdienen. Bij exceptionele talenten kan dit soms zelfs meer zijn. Bij de topclubs in de Keuken Kampioen Divisie, zoals NAC Breda, NEC en Cambuur kunnen ‘dragende’ spelers nog wel rekenen op zo’n 100.000 euro per jaar, maar dat zijn uitzonderingen.

Aan de onderkant bevinden zich veel spelers die minimumloon of net iets meer verdienen. Bij kleinere clubs als Telstar, Top Oss en Helmond Sport ligt het salarisplafond bijvoorbeeld op ongeveer 2.500 euro bruto per maand. Die bedragen kunnen vaak nog wel aangevuld worden met wedstrijdpremies, die variëren van 350 tot 700 per gewonnen wedstrijd.

Semi-profs in de Tweede Divisie en Derde Divisie

Semiprofessionele spelers bij amateurclubs in de Tweede Divisie of Derde Divisie krijgen meestal geen volwaardig salaris. Toch kunnen de meeste spelers in die competities leuk bijverdienen. In 2020 liggen de salarissen in de Tweede Divisie tussen de 750 en 1400 per maand. In de Derde Divisie is dat iets lager: tussen de 500 en 1000 per maand. Daarnaast kunnen spelers wedstrijdpremies ontvangen van soms een paar honderd euro.

Veel voetballers kiezen er bewust voor om als semi-prof in een lagere divisie te spelen in plaats van betaald voetbal bij een eerstedivisionist, omdat een semi-prof nog mogelijkheden heeft om een maatschappelijke carrière te ontwikkelen. Het werkschema van een profvoetballer is zo vol dat het niet te combineren is met een part time baan of voltijd studie.

Dus: Profvoetbal lucratief?

Hoewel een profvoetballer in Nederland gemiddeld een fors salaris verdient, kan in de grote competities pas écht veel verdiend worden. Het is dan ook niet vreemd dat veel talentvolle spelers voor een avontuur in het buitenland kiezen. Voor speler die blijven spelen in de Nederlandse competitie is het maar de vraag of betaald voetbal daadwerkelijk zo lucratief is. Een voetballer gaat gemiddeld al op 35-jarige leeftijd met pensioen. De meeste voetballers hebben tot die tijd nog niet voldoende verdiend om helemaal te stoppen met werken. Omdat voor het profvoetbal doorgaans alles wordt opgegeven, komt het slechts zelden voor dat profvoetballers een studie hebben afgerond. Dat verkleint de kansen op een succesvolle maatschappelijke carrière. Bovendien komen veel ex-profvoetballers na hun carrière in de financiële problemen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Carpediem91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogte van het salaris van startersHoogte van het salaris van startersHoeveel gaat een starter op de arbeidsmarkt verdienen? Deze vraag is afhankelijk van de bedrijfstak waar de starter zich…
De Nederlandse eerste divisie van het voetbalDe Nederlandse eerste divisie van het voetbalAan het Nederlandse professionele voetbal zitten drie competities verbonden. De op één na hoogste competitie is de eerst…
De Eredivisie, Nederlands top voetbalDe Eredivisie, Nederlands top voetbalIn de Eredivisie strijden Nederlandse voetbalclubs voor eeuwige roem en een plaats in een Europees toernooi. In de Eredi…

Hoeveel verdient een advocaat? (Salaris advocatuur)Hoeveel verdient een advocaat? (Salaris advocatuur)Het inschakelen van een advocaat is doorgaans niet goedkoop. Het uurtarief van een advocaat begint meestal vanaf zo’n 15…
Solliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasSolliciteren als advocaat-stagiair op de ZuidasOp de Amsterdamse Zuidas zijn de grootste en meest vooraanstaande advocatenkantoren te vinden, zoals Houthoff, NautaDuti…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: QuinceCreative, Pixabay
 • Gemiddeld salaris Eredivisie stijgt naar 291 duizend euro, Voetbal International 3 juni 2019, te raadplegen via: https://www.vi.nl/nieuws/gemiddeld-salaris-eredivisie-stijgt-naar-291-duizend-euro
 • FBO Voetbalzaken 2019, week 22, nr. 3, te raadplegen via: https://fbo.nl/wp-content/uploads/2019/05/Voetbalzaken_03_2019-1.pdf
 • Global Sport Salary Survey 2018, Sporting Intelligence
 • BILD: 'Dit monstersalaris gaat Bruma jaarlijks verdienen bij PSV', Soccernews 26 juni 2019, te raadplegen via: http://www.soccernews.nl/news/594589/bild-dit-monstersalaris-gaat-bruma-jaarlijks-verdienen-bij-psv
 • Raiola bezorgt Berghuis jaarsalaris van twee miljoen euro bij Feyenoord, Voetbalprimeur 6 augustus 2019, te raadplegen via: https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/889850/-raiola-regelt-royale-opslag-twee-miljoen-euro-per-jaar-bij-feyenoord-.html
 • Kijkje in de keuken: wat wordt er betaald in de Eredivisie?, Voetbal International 5 februari 2020, te raadplegen via: https://www.vi.nl/pro/overig/kijkje-in-de-keuken-wat-wordt-er-betaald-in-de-eredivisie
 • Keuken Kampioen Divisie luidt noodklok: ‘Gemiddeld salaris is 2750 euro’, Voetbalzone 8 mei 2020, te raadplegen via: https://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=371611
 • Het gemiddelde salaris in de Keuken Kampioen Divisie, Voetballoopbaan 2 februari 2018, te raadplegen via: https://www.voetballoopbaan.nl/nieuws/dit-is-het-salaris-van-een-speler-uit-de-jupiler-league
 • Openheid over salaris in Keuken Kampioen Divisie: ''Is geen vetpot'', Cambuurfront 10 april 2020, te raadplegen via: https://www.cambuurfront.nl/nieuws/hoofdnieuws/282457/openheid-over-salaris-in-keuken-kampioen-divisie-is-geen-vetpot
 • Snoei over salarissen Telstar: 'Bij 2600 bruto praten we wel, maar kans is klein', Voetbalprimeur 12 december 2018, te raadplegen via: https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/856391/snoei-bij-telstar-krijg-je-niet-meer-dan-2500-bruto-kan-ik-je-gelijk-vertellen-.html
 • Wat verdienen spelers en trainers in de Tweede Divisie, Derde Divisie en Hoofdklasse?, Voetbal247 9 maart 2020, te raadplegen via: https://www.voetbal247.nl/wat-verdienen-spelers-en-trainers-in-de-tweede-divisie-derde-divisie-en-hoofdklasse/
 • Hans Kraay: "Clubs als FC Lienden en JVC Cuijk kunnen het financieel niet bijbenen", Sport en Strategie 14 augustus 2019, te raadplegen via:https://www.sportenstrategie.nl/bonden/hans-kraay-clubs-als-fc-lienden-en-jvc-cuijk-kunnen-het-financieel-niet-bijbenen/
Carpediem91 (8 artikelen)
Laatste update: 06-08-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.