Tips voor het schrijven van een Engelstalig cv

Voor veel functies is het tegenwoordig vereist om de Engelse taal te beheersen. Als je wilt solliciteren op een functie waarvoor kennis van het Engels gevraagd wordt, is het slim om al bij je sollicitatie te laten merken dat dit geen probleem voor je is. Dat kun je bijvoorbeeld doen door je cv niet in het Nederlands maar in het Engels op te stellen.

Kies het juiste soort cv

Een Engels cv is niet per se een letterlijke vertaling van je Nederlandse cv. De vorm van je cv hangt af van het beoogde gebruik. Als je bij een Nederlands bedrijf solliciteert, kun je dezelfde rubrieken en opbouw hanteren als in je Nederlandse cv. Maar als je cv bedoeld is om indruk te maken op (de Nederlandse vestiging van) een buitenlands bedrijf, doe je er goed aan om je cv daarop aan te passen.

Zo zal een cv voor een Brits bedrijf heel feitelijk en precies zijn, terwijl in een cv voor een Frans bedrijf meer verwacht wordt dat je jezelf verkoopt en je prestaties breed uiteenzet. Ook de hoeveelheid persoonlijke details verschilt, in een Amerikaans cv wordt dit bijvoorbeeld tot een minimum beperkt in verband met privacy. Dus het is verstandig om voordat je begint te checken wat de oorsprong is van het bedrijf waar je wilt solliciteren en de stijl van je cv daarbij te laten aansluiten.

Gebruik de juiste terminologie

Uiteraard is het van belang om de juiste vertaling te gebruiken voor termen die in je vakgebied veel gebruikt worden. Als je de Engelse terminologie niet goed kent, kom je vaak een heel eind door wat vakliteratuur in het Engels op internet te zoeken. Of vraag hulp van (ex-)collega’s of studiegenoten die mogelijk meer buitenlandse ervaring hebben.

Een ander vertaalprobleem doet zich voor bij Nederlandse opleidingen. Het is niet altijd mogelijk om een Engelse term te vinden die dezelfde lading dekt als je Nederlandse studie. Geef in ieder geval altijd duidelijk het vakgebied aan, het aantal jaren dat de studie geduurd heeft en de volledige naam en locatie van het opleidingsinstituut. De lezer van je cv kan dan makkelijker achterhalen wat het niveau van de opleiding is.

Laat zien welke buitenlandse ervaring je hebt

Het is verstandig om in je Engelse cv te laten zien dat je niet alleen Engels spreekt maar ook welke internationale ervaring je allemaal hebt opgedaan, denk aan een stage in het buitenland, of deelname aan een buitenlands congres of cursus. Mocht je lid zijn van een internationale vakvereniging noem dit dan ook zeker in je cv, vooral als het professionele organisatie betreft die de lezer van je cv zeker zal kennen. Hij of zij kan dan een inschatting maken van je netwerk en bovendien laat je zo merken dat je geïnteresseerd bent in ontwikkelingen binnen het vakgebied over de grens.

Een bedrijf dat graag Engels-sprekende werknemers heeft, vindt het wellicht ook een aanbeveling als je nog andere vreemde talen beheerst. Het is daarom een goed idee om een rubriek in je cv op te nemen waarin je alle talen die je spreekt op een rijtje zet. Geef per taal aan op welk niveau je de taal beheerst, bijvoorbeeld “excellent” of “good”. Het is daarmee ook meteen duidelijk wat je moedertaal is (“Dutch: native”). Mocht je een talendiploma behaald hebben, noem dan het niveau van het diploma, bijvoorbeeld “Certificate level B2 of European framework”.

Laat je cv controleren

Zelfs als je goed Engels spreekt, doe je er goed aan om je cv door iemand te laten nalezen wiens moedertaal Engels is. Of in ieder geval door iemand die Engels gestudeerd heeft. Hij of zij kan je cv controleren op algemene terminologie en bekijken of de zinsbouw in het Engels correct is. Vraag eventueel ook andere feedback, over de inhoud, lengte, stijl en opmaak.

Handige woordenlijst

De onderstaande lijst bevat een aantal nuttige termen voor gebruik in je cv en de vertaling ervan in het Engels.

NederlandsEngels
AfstudeervakMajor
Curriculum vitaeCurriculum vitae / Resume
CursusCourse
DiplomaDiploma
FunctiePosition
Hobby’s en interessesHobbies and interests
KwalificatiesQualifications
LidmaatschapMembership
Lezingen en presentatiesLectures and presentations
OpleidingEducation
OnderscheidingenAwards
PersonaliaPersonalia / Personal details
PersoonsprofielPersonal profile
ProefschriftDissertation
PublicatiesPublications
ReferentiesReferences
ScriptieThesis
StagiaireTrainee / Intern
StageTraineeship / Internship
StudentenverenigingStudent union
StudierichtingDiscipline
TalenkennisLanguage skills
TentoonstellingenExhibitions
VaardighedenSkills
WerkervaringWork experience
© 2016 - 2024 Liesbos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overzicht van alle landen in Noord-AmerikaNoord-Amerika bestaat uit Canada, de Verenigde Staten, Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Midden-Amerika is een cul…
Overzicht van alle landen van OceaniëOceanië is een verzamelnaam voor een groot aantal eilanden in de Stille Oceaan. Wanneer ook Australië, Nieuw-Zeeland en…
Gratis een taal leren met DuolingoGratis een taal leren met DuolingoAltijd al een taal willen leren? Dan hoef je niet eens een dure cursus te volgen. Je kunt ook de app Duolingo gebruiken…
CV in het Engels opstellenCV in het Engels opstellenAls je solliciteert naar een internationale functie, zul je in een cv in het Engels moeten opstellen. Daarnaast is het g…

Dingen die je niet moet doen tijdens een sollicitatiegesprekAls je geluk hebt, word je na het sturen van een sollicitatiebrief uitgenodigd voor een gesprek om je sollicitatie verde…
Goed en fout tijdens de sollicitatieprocedureGoed en fout tijdens de sollicitatieprocedureEen andere baan zoeken versus überhaupt een baan hebben, zijn verschillende uitgangspunten voor solliciteren. Maar in be…
Bronnen en referenties
  • http://www.beaks.nl/cv/engels/
  • http://www.femmeactuelle.fr/actu/vie-pratique/cv-anglais-5-erreurs-a-ne-pas-commettre-17189
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Common_European_Framework_of_Reference_for_Languages
Liesbos (54 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.