Kerstman aan huis: een leuke, goed betaalde bijverdienste

Kerstman aan huis: een leuke, goed betaalde bijverdienste Sinterklaas en Zwarte Piet zijn nog maar net het land uit of daar komt de Kerstman al aan. Hij is een graag geziene gast op feestjes allerhande, op markten en bij de kinderen thuis. En dus zijn er veel kerstmannen nodig tijdens de eindejaarsperiode. Het ideale moment dus om voor kerstman te spelen en een centje bij te verdienen. Het enige wat je er voor nodig hebt is een mooi en degelijk pak, wat inspiratie, wat empathie en een flinke dosis kerstgevoel!

Kerstman aan huis: een nieuwe trend

Veel mensen houden er van om Sinterklaas en Zwarte Piet uit te nodigen. Bij hen thuis, op school of op het werk. Om een feestje op te vrolijken. Om in een winkel te gaan zitten. Een goede bijverdienste dus tijdens de Sinterklaasperiode. Hetzelfde geldt voor de Kerstman. Want Sinterklaas en Zwarte Piet zijn het land nog niet goed uit, of daar duikt de Kerstman al overal op. En ook om kerstman te spelen heeft men heel wat volk nodig want de Kerstman kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn! Kerstmannen worden vaak gebruikt in scholen, op feestjes, op het werk, bij jeugdverenigingen, op markten, in winkelstraten en in winkelcentra. Het is ook steeds meer in om de Kerstman aan huis te laten komen om hem de cadeautjes te laten uitdelen aan groot en klein. Het kan een ontspannend moment zijn op een familiefeestje met onderlinge spanningen.

Kerstman spelen: een leuke bijverdienste

Het spreekt vanzelf dat het spelen van de kerstman een leuke bijverdienste kan worden. Gedurende een maand wordt de Kerstman immers overal gevraagd. Iedereen kan kerstman spelen. Oudere, wat meer gezette mannen zijn natuurlijk de ideale persoon. Maar ook studenten en leden van jeugdverenigingen kunnen er een centje mee bijverdienen. Zij zullen iets meer zorg moeten besteden aan hun aankleding. Eventueel vulling onder hun pak steken om wat rondbuikiger over te komen. Zelfs vrouwen kunnen er een centje mee bijverdienen, want er zijn natuurlijk ook kerstvrouwen! En dit is ook een ideale oplossing als je niet graag alleen op pad gaat. Een Kerstman en een kerstvrouw, een leuk duo om op bezoek te krijgen! Heb je zangtalent? Ook dit kan je benutten, want zingende kerstmannen zijn ook erg graag gezien op feestjes.

Kerstman spelen: hoe begin je er aan?

Mooi en degelijk kerstpak kopen

Om kerstman te kunnen zijn, heb je natuurlijk een kerstpak nodig. Dit pak kan je huren en als het de eerste keer is dat je kerstman speelt, is dat een goede optie. Bevalt het je, dan kan je daarna nog altijd een pak gaan kopen. Een mooi pak van goede kwaliteit is immers niet goedkoop. Verder heb je ook witte handschoenen nodig, zwarte geklede schoenen en een bel. Eventueel een bril.

Oefen op je stem

De Kerstman heeft een diepe, warme stem. Oefen hier op. Een dikke kerstman met een piepstem klinkt een beetje belachelijk. Krik je kerstmanimago op. Bekijk een aantal kerstfilms en oefen alvast een paar typische kerstmantrekjes.

Vastleggen activiteiten

Bepaal op voorhand welke activiteiten je wil gaan doen. Wil je alleen optreden voor kinderen thuis? Of ga je ook feesten doen? Feesten voor kinderen alleen of ook feesten voor volwassenen? Feesten voor bedrijven? Wil je in winkels rondlopen? Heb je zin om op markten, braderijen of in winkelstraten rond te lopen? Bedenk dat optreden voor kinderen misschien het makkelijkst is. Ze geloven nog in de kerstman en zullen vol bewondering zijn. Je moet er wel tegen kunnen dat ze al eens aan je baard zullen trekken of met hun kleverige handen op je schoot komen zitten. Volwassenen daarentegen zullen je testen en zien hoe ver ze kunnen gaan. Sommigen zullen zelfs brutaal uit de hoek komen, vooral na een paar glaasjes op. Om bij volwassenen op te treden zal je iets mondiger moeten zijn en andere trucjes in je zak moeten hebben dan bij kinderen. Oefen een paar moppen en gevatte zinsneden. Ga je in een winkel zitten, dan moet je er tegen kunnen dat de kerstmuziek je dagenlang rond de oren vliegt van 's morgens tot 's avonds en dat het er behoorlijk druk en warm kan worden. Buiten en op straat moet je dan weer rekening houden met de weersomstandigheden. Het zullen niet altijd een droge, zonnige dagen zijn! Ook je werkregio moet je afbakenen. Hoeveel kilometer wil je maximum doen voor een opdracht?

Prijs bepalen

Belangrijk punt: hoeveel ga je vragen? Wanneer je op het net rondneust, zie je prijzen tussen 35 en 65 euro per half uur. Voor een halve dag loopt het op van 200 tot 400 euro. Spreekt voor zich dat een gevestigde kerstman meer zal kunnen vragen dan een beginnend studentje. Op de kerstdagen zelf mag je gerust meer vragen. Het zijn immers voor iedereen feestdagen!

Contract opmaken

Stel altijd een contract op dat je de klant laat tekenen. Zo zijn er later geen discussies mogelijk, alles staat zwart op wit. Vermeld zeker de prijs (optreden kerstman, verplaatsingskosten, eventueel BTW), de uren dat je op de opdracht verwacht wordt, wat er precies van je verwacht wordt (moet je enkel cadeautjes uitdelen? moet je ook iets zeggen over de aanwezigen? Zorg je zelf voor snoep of wordt dat op voorhand gekocht?, etc.)

Waar en hoe vind je klanten?

Eens je je pak hebt, moet je natuurlijk aan klanten geraken. Mond-tot-mond reclame doet al veel. Je kan beginnen met je omgeving in te lichten over je bedoelingen. Wellicht zitten daar wel mensen met kinderen tussen. Flyer in de bussen bij jou in het dorp. Deel foldertjes uit in lokale winkels. Hang een advertentie op in grootwarenhuizen in de buurt. Stuur een advertentie naar lokale kranten. Zet advertenties op internet. Vergeet vooral niet te vermelden wat je werkregio is. Kerstman zijn in Amsterdam en een aanbieding krijgen uit Friesland is financieel niet erg interessant.

Wettelijk in orde zijn

Aangifte van verdiensten

Om kerstman te mogen spelen, moet je natuurlijk ook wettelijk in orde zijn. Doe je het maar een paar keer occasioneel, bij vrienden en kennissen, dan hoef je niets te doen. Lopen de opdrachten vlot binnen of moet je kerstman spelen in het openbaar, dan zal je je verdiensten moeten aangeven bij de Belastingdienst. Speel je ook voor sinterklaas, zwarte piet of paashaas? Dan kan je best zelfstandige (in bijberoep) worden.

De kerstman mag niet achter het stuur kruipen

Een tweede punt waar je op moet letten, is dat je als kerstman niet achter het stuur mag kruipen. Speel je kerstman op verplaatsing, dan zal je een chauffeur moeten meenemen of je baard en muts pas ter plaatse mogen aantrekken. Doe dit discreet achter de hoek en niet voor het huis van de klant!

Kerstman spelen: vereiste eigenschappen

Om voor kerstman te kunnen spelen moet je natuurlijk ook over bepaalde eigenschappen beschikken. Je moet natuurlijk sociaal zijn en goed met mensen om kunnen.

Empathie

Je moet empathie tonen en kunnen inspelen op wat gezegd en gedaan wordt. Je zal vaak in gezinnen komen met problemen. Gezinnen met geldzorgen waarbij een kind boos is omdat hij dat dure cadeau niet krijgt dat hij gevraagd heeft. Gezinnen waarbij de ouders net gescheiden zijn en waarbij de kinderen de afwezige ouder missen. Gezinnen die net met een sterfgeval zijn geconfronteerd. Nieuw samengestelde gezinnen waar een haar in de boter kan zitten tussen de verschillende kinderen. Gezinnen waar de kerstsfeer ver te zoeken is door onderlinge spanningen tussen de familieleden. Bereid je een beetje voor zodanig dat je steeds gepast en discreet kan reageren. Neem geen standpunt in en moei je niet. Je moet zelf geloven in wat je aan het doen bent.

Beleefdheid

Wees steeds beleefd en vriendelijk. Een grofgebekte, onbeschofte kerstman zal waarschijnlijk geen tweede maal worden uitgenodigd. Je werkt dus ook aan je klantenbinding. Tevreden klanten zullen je gegevens bijhouden en je het volgende jaar terug laten komen.

Sober blijven

Verder kan je best ook niet drinken. Een zatte kerstman op een feestje is geen goede reclame. Wanneer mensen je te drinken aanbieden, kan je best ook weigeren want drinken met een baard die je niet gewoon bent, is niet evident. En door de mand vallen waar kinderen bij zijn, is zeker geen goed idee. Om dezelfde reden is roken ook uit den boze. Het is niet goed voor je imago en gevaarlijk met die dikke baard. Een kerstman moet er ook steeds piekfijn bij lopen. Kleren netjes in orde, mooie witte handschoenen, opgeblonken schoenen.

Last but not least: je moet natuurlijk in kerstmis geloven en het kerstgevoel kunnen overbrengen.

Met twee kerstman spelen: voor- en nadelen

Met twee kan zijn als kerstman en kerstvrouw maar ook twee kerstmannen worden wel aanvaard, vooral bij volwassenen en op werkfeestjes.

Voordelen

Het spreekt voor zich: wanneer je met twee op pad gaat, heb je gezelschap. Ben je een beetje verlegen of vind je niet onmiddellijk een antwoord op bepaalde situaties, dan kan je alter ego invallen of aanvullen.

Ben je met twee, dan is er ook altijd een vervanger moest een van de twee ziek vallen of eens niet kunnen. Er is niets vervelender dan een opdracht te moeten afbellen. Bel in dit geval wel even je opdrachtgever op en verwittig dat je alleen zal zijn. Zeker wanneer er in je contract vermeld staat dat jullie met twee zouden zijn.

Ben je met twee, dan is er altijd iemand om dingen aan te nemen, om tekeningen van kinderen op te bergen, om de uit te delen cadeautjes aan te geven, etc.

Nadelen

Een nadeel van met twee op pad te gaan, is natuurlijk dat je de winst zal moeten delen.

Een ander nadeel is dat je goed op mekaar moet ingespeeld zijn. Je kan dus best op pad gaan met iemand die je al een beetje kent en waarvan je weet hoe hij zal reageren.

Waar moeten de mensen voor zorgen?

Ok. Je pak is piekfijn in orde, je bent in orde met de wetgeving, je hebt je opdracht binnen, het contract is getekend. Toch moet je nog aan een paar dingen denken. Goede afspraken maken met je opdrachtgever is ook essentieel bij dit soort werkjes.

Instructies van de klant

Natuurlijk krijg je van je klant op voorhand een lijst met namen. Wie is er aanwezig en wie is wie? Best laat je de klant ook iets vertellen over elke genodigde. Een ander belangrijk punt: hoe kom je aan de cadeautjes? Krijg je die op voorhand of worden die discreet voor het huis gelegd? Spreek goed af waar ze worden gelegd. Het is een beetje sneu ze niet te vinden en te moeten aanbellen om te vragen waar ze nu juist liggen. Entree mislukt! Verder moet je ook weten welk cadeautje voor wie is. Staat er een naam op? Hangt het van het inpakpapier af? Zijn er nog speciale dingen waar moet op gelet worden? Zijn er mensen met lange tenen? Zijn er bepaalde dingen die niet mogen vermeld worden? Ook in dit geval geldt: een goede voorbereiding is het halve werk!

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een sinterklaas en een kerstman aan huis?

  • de Kerstman is voor jong en oud. Bij Sinterklaas wordt vaak alleen aan kinderen gedacht
  • de Kerstman is gemoedelijker. Er loopt geen Zwarte Piet bij die stoute kinderen in de zak steekt of een belerend vingertje opsteekt
  • de Kerstman geeft opbouwende kritiek en deelt complimentjes uit. Sinterklaas wijst op dingen die fout gaan of zijn
  • de Kerstman komt meestal onverwacht (de hele kerstperiode), Sinterklaas is aangekondigd (5 of 6 december)
  • de Kerstman kan rondlopen, zingen en grapjes maken; Sinterklaas zit statig op zijn troon of in de zetel
  • wat in het boek van Sinterklaas staat, is geheim. Bij de Kerstman mag je meelezen
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Contract makelaar ontbindenContract makelaar ontbindenAls je ontevreden bent over de makelaar, is het soms de beste optie om het contract te beëindigen. Hoe kun je een contra…
Fairyland Santaworld: Welkom in de wereld van de kerstmanWelkom in Fairyland Santaworld.... De wereld van de kerstman. Dit park is vooral speciaal omdat hier de kerstman woont e…
Samenlevingscontract ontbinden  Hoe doe je dat?Samenlevingscontract ontbinden Hoe doe je dat?Mensen die niet getrouwd zijn, maar wel samenwonen, kiezen er vaak voor om een samenlevingscontract af te sluiten. In de…
De 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondDe 'Christmas Eve Box' als cadeau op kerstavondNet als in Nederland het verhaal van Sinterklaas aan elk kind wordt verteld, wordt in Amerika elk kind wijsgemaakt dat d…

Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?Wat zegt 'een carrière hebben' eigenlijk?We zien 'een carrière hebben' vaak als succesvol zijn (maatschappelijk én financieel) en dat maakt de definitie nogal ma…
Makelaar worden? Succestips en info makelaarsopleiding!Makelaar worden? Succestips en info makelaarsopleiding!Als je erover denkt om een switch te maken naar makelaar, kun je in principe meteen beginnen. Volg je liever eerst een o…
Bronnen en referenties
  • VTMnieuws 12/12/2012
  • GVA 13/12/2010
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.