Als vijftig plusser aan een baan komen

Als vijftig plusser aan een baan komen Als vijftig plusser een baan vinden is lastig. Niet alleen worden werkgevers steeds selectiever, er zijn ook steeds meer jonge mensen die een baan zoeken. Investeren in iemand die jonger is, is gunstiger dan in iemand van vijftig plus. Slim solliciteren naar een vacature kan helpen om die baan te krijgen voor dat specifieke werk.

Inhoudsopgave


Presenteer jezelf voor de baan

Probeer jezelf te presenteren. Ga niet overdreven jezelf helemaal presenteren, maar wees jezelf. Zeg wat je wel kan en maak dit duidelijk met voorbeelden. Wees vol met zelfvertrouwen, want iemand met zelfvertrouwen is interessanter voor een werkgever. Zelfvertrouwen zorgt er namelijk ook voor dat je zelfstandiger kan werken, omdat je minder loopt te piekeren of je fouten maakt. Als vijftig plusser heb je een schat aan ervaring - zowel levenservaring als werkervaring - probeer die ervaring dan ook ten positieve te gebruiken. Mocht je in dezelfde sector hebben gewerkt, kan je ook duidelijk maken dat je weet hoe het werkt. Hiermee kan je gelijk aangeven dat jij zeker niet onderdoet voor jongere mensen, terwijl jij toch wat ouder bent.

Jezelf presenteren

Jezelf presenteren kan je het beste doen door jezelf te zijn, maar wel uiterst beleefd. Tijdens de sollicitatieprocedure is het slim om je beleefd op te stellen, omdat je respect toont naar je - toekomstige - baas. Zorg er daarnaast voor dat je er netjes en verzorgd uit ziet. Zorg er ook voor dat je kleding klopt bij de baan. Ga bij een sollicitatie voor buschauffeur niet in pak en ga voor een sollicitatie als leraar niet in een korte broek. Zorg ervoor dat je in kleding gaat die heel is, er mogen geen gaten in zitten. Je mag niet stinken of te sterk ergens naar ruiken, want dit schrikt af. Mensen krijgen namelijk binnen twintig seconden een indruk van jou, dus presenteer jezelf!

Gebruik je ervaring als voordeel

Elke ervaring die je hebt opgedaan, van vrijwilligerswerk tot belangrijke gebeurtenissen, kan je positief gebruiken. Door helder te zijn in wat je weet en wat je kan, verhoog je de kans op een positieve uitkomst. Zeker als je al ervaring hebt in het vakgebied moet je laten zien dat je over kennis beschikt die anderen niet hebben.

Zo kan je aanstippen wat je vroeger hebt gedaan en wat je daar hebt geleerd. Daarnaast kan het slim zijn om te vertellen waar jij extra goed in bent. Mochten ze vragen naar je mindere punten, benoem ze dan eerlijk, want iedereen heeft punten die hij of zij minder goed kan. Mindere punten niet benoemen of er niet eerlijk over zijn is onhandig, want uiteindelijk merken ze het toch wel op en kan je zomaar ontslagen worden.

Laat zien dat je de baan wilt en graag wilt leren

Je moet duidelijk aangeven dat je ook echt deze baan wilt en absoluut geen andere. Probeer uit te leggen waarom deze baan je zo aantrekt en geen andere banen. In het algemeen is het dan ook slim om je zinnen te zetten op die ene baan die je graag wilt. Als je jouw kansen verdeelt, zou je minder geïnteresseerd over kunnen komen. Daarnaast is het belangrijk om te laten zien dat jij wilt leren wat je nog moet leren, maar ook dat je toekomstige collega's wilt instrueren. Gebruik dus ook hier je kennis als voordeel.

Wees kritisch over jezelf voor de baan

Kritisch zijn kan nooit kwaad, maar al helemaal niet bij een sollicitatieprocedure. Wees vooral kritisch op jezelf, weet wat je kan en wat je niet kan. Bedenk ook wat je beter kan doen bij de sollicitatieprocedure. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat je er extra op moet letten dat je oogcontact maakt. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te zijn op de baan. Vooral belangrijk is dan ook dat je bedenkt of deze baan wel echt bij jou past. Behalve een leuk salaris of veel vrije tijd, moet de baan zelf ook bij je passen, want dan haal je er meer plezier uit. Je moet dan ook gelijk kijken wat je wilt en of je dat met deze baan kan bereiken. Zo zou je voornamelijk kunnen werken om op vakantie te kunnen, maar misschien biedt de baan wel mogelijkheden om in het buitenland te gaan wonen, waardoor elke dag als een vakantie aanvoelt. Denk hier goed over na.

Kritisch zijn over jezelf

Kritisch zijn over jezelf is een goede eigenschap. Wees niet té kritisch, want je moet zeker niet perfectionistisch lijken. Wees kritisch op verschillende punten, ook op je uiterlijk! Zo kan je bijvoorbeeld kritisch zijn op:
  • Kleding
  • Handbewegingen
  • Gedrag
  • Oogcontact
  • Sociale vaardigheden
  • Eerlijkheid

Dit zijn enkele belangrijke punten, zeker bij een sollicitatieprocedure, maar er zijn nog veel meer dingen waar je op kan letten. Mocht het je niet lukken om een goede zelfreflectie te geven, vraag dan een vriend of familielid om hulp. Goede vrienden en eerstegraads familieleden kennen jou waarschijnlijk door en door en zullen dan ook alles over je kunnen vertellen. Mocht jij weten dat je wat opvliegend bent, kunnen zij vertellen hoe erg dit is.

De baan en wat je wilt

Je moet goed bedenken wat je wilt als baan. Als de baan aansluit met wat jij voor ogen hebt, kan je verder gaan kijken. Mocht je ergens naar toe willen groeien, is het handig om te kijken of dat met deze baan kan. Indien dit niet mogelijk is, bepaal dan of je toch de baan wilt aannemen. Belangrijke punten om mee te laten wegen zijn je ambities, je talenten en je mogelijkheden. Zeker als je fit bent, nog vol van ambities bent en talentvol genoeg bent, dan staat de wereld voor je open. Mocht je zelf vinden dat het je ontbreekt, kijk dan verder naar wat je wel kan en waar je wel goed in bent. Belangrijk is dan ook dat je wel een goed gevoel aan de baan over zal houden. De baan moet namelijk jouw talenten en ambities bevorderen, zodat je helemaal opbloeit. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar probeer dan iets te vinden waarin jij jouw ei kwijt kan.

Wees eerlijk bij de sollicitatie

Wees eerlijk, want iedereen kan dingen niet. Wees redelijk met wat je zegt, doe dit waarheidsgetrouw. Ze moeten je aannemen om wie jij bent, want dat is wat telt. Wel is het een mogelijkheid om extra te benadrukken waar je goed in bent. Zeg niet simpelweg dat je daar heel goed in bent, want dan zullen ze de onvermijdelijke vraag gaan stellen: "Wat kan je totaal niet?" Wees wel eerlijk over waar je minder goed in bent, maar doe dit het liefst pas nadat ze ernaar vragen. Vertel wat over je vorige banen en over je diploma's.

Wat je kan, banen en diploma's

Begin het gesprek met een vriendelijk woordje, neem wat water of koffie aan en begin rustig aan. Overval de werkgever niet, want hij of zij moet de baas blijven! Hou oogcontact en vertel wat over jezelf. Probeer een positieve draai aan het gesprek te geven, want des te meer jij opvalt in positieve zin, des te groter de kans is dat jij de baan krijgt. Benoem waar jij goed in bent, jouw positieve karaktereigenschappen en je talenten. Ook als deze niet direct iets te maken hebben met de baan, kan het alsnog goed zijn ze te benoemen. Wees duidelijk over welke banen je hebt gehad en lieg hier niet over. Het kan inderdaad goed zijn om een baan ergens te hebben gehad, maar als je kennis niet toereikend genoeg is, wordt je zo weer ontslagen. Laat je diploma's en cursussen zien, handig de papieren of kopieën over. Doe dit zodat de werkgever een duidelijk beeld van jou krijgt en over jouw vaardigheden.

Waar je minder goed in bent

Benoem dit zeker, maar blijf hier niet te lang hangen. Door hier lang te blijven hangen kan je een negatieve draai geven aan het gesprek of een negatieve indruk achterlaten. Dat is zeker iets wat je niet wilt, omdat je kansen dan enorm krimpen. Benoemen is dus goed, te lang er bij stil staan niet. Dit heeft vooral te maken doordat je jezelf moet presenteren, je moet laten zien. Negatieve dingen spreken niet in je voordeel en blijven sneller hangen en al helemaal als het lang over iets negatiefs gaat.

Zoek een baan die niet iedereen wilt doen

Mocht het totaal niet lukken om ergens aan het werk te komen, probeer dan werk dat niemand anders wilt doen. Vies, zwaar of heel erg precies werk is niet geliefd in Nederland. Vuilnis ophalen is bijvoorbeeld niet geliefd, maar ook werken in een slachterij of een viswinkel zijn minder populaire banen. Mocht je dus niets kunnen vinden, spits je dan toe op zo een baan.

Zwaar werk, vaak vooral zwaar sjouwen, is ook niet geliefd. Daarnaast is het een goede mogelijkheid om veel lichaamsbeweging te krijgen. Alhoewel niet alle vijftig plussers dit nog kunnen, is het wel een goede mogelijkheid. Precies werk is een hele goed optie voor vijftig plussers. Vaak hoeft men niet te veel te bewegen, maar heeft men vooral geduld nodig. Dankzij de rust, scherpte en ervaring is dit ideaal voor oudere mensen.
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
50 Plus dating – Waar moet je op letten?50 Plus dating – Waar moet je op letten?50 Plus dating is speciaal voor mensen boven de vijftig die vrijgezel zijn en op zoek zijn naar een partner. Tegenwoordi…
Drie andere manieren om een baan te vindenAls je op zoek bent naar een baan, zijn er veel manieren om te solliciteren. Je kunt iedere dag de vacatures in de krant…
Solliciteren via het internetSolliciteren via het internetVoor een vacature gaat u niet meer diverse zaterdagkranten en vakbladen uitpluizen. Voor de meest recente vacatures gaat…
Klaar met je opleiding, wat nu?Klaar met je opleiding, wat nu?Je bent klaar met je opleiding, en je zoekt een baan. Maar waar moet je het precies zoeken? Het is lastig om in deze tij…

Werken bij Defensie: vacatures en opleidingen DefensieWanneer je op zoek bent naar een uitdagende baan is werken bij Defensie wellicht geschikt voor je. Er zijn constant vele…
Werken in de huishoudelijke zorg bij ouderenEen baan in de huishoudelijke zorg is vooral onder vrouwen populair. Misschien denkt u er zelf over om als huishoudelijk…
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.