Werken bij Defensie: vacatures en opleidingen Defensie

Wanneer je op zoek bent naar een uitdagende baan is werken bij Defensie wellicht geschikt voor je. Er zijn constant vele vacatures beschikbaar bij de onderdelen Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee. Binnen deze krijgsmachtonderdelen zijn er functies te bekleden in tal van vakgebieden en op meerdere opleidingsniveaus.

Defensie

De Nederlandse Defensieorganisatie, oftewel Defensie, dient ter verdediging van het Nederlandse grondgebied en Nederlandse belangen. Defensie valt onder het ministerie van Defensie. Tot de Nederlandse Defensie behoort onder andere de Krijgsmacht. De Krijgsmacht is onder te verdelen in de Koninklijke Luchtmacht, de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marechaussee en de Koninklijke Marine. De Nederlandse Krijgsmacht heeft aan verschillende internationale conflicten deelgenomen. Waar er vroeger een militaire dienstplicht gold, is er tegenwoordig sprake van een beroepsleger. Dit wil zeggen dat je gewoon kunt solliciteren op één van de vele vacatures die Defensie heeft. Uiteraard gelden er wel algemene en specifieke toelatingseisen.

Vakgebieden Defensie

Bij Defensie zijn er werkzaamheden in meerdere vakgebieden uit te voeren. De vakgebieden zijn als volgt onder te verdelen over de verschillende krijgsmachtdelen:
 • Gevechtsfuncties: Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Geneeskundige functies: Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Bouwfuncties (bijvoorbeeld elektricien of timmerman): Landmacht
 • Ondersteunende functies (bijvoorbeeld kok, postbezorger of brandweerman): Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Technische functies (bijvoorbeeld monteur, lasser, ICT, technische dienst): Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Specialistische functies (bijvoorbeeld chirurg of jurist): Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Logistieke functies: Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Beveiligingsfuncties: Luchtmacht en Marechaussee
 • Reservisten (parttime militair): Luchtmacht, Landmacht en Marine
 • Politietaken: Marechaussee
 • Varen: Marine
 • Vliegen: Luchtmacht en Marine

Vacatures zoeken

Ben je benieuwd naar de vacatures bij de Landmacht, Luchtmacht, Marechaussee of Marine? Op de website werkenbijdefensie.nl is onder het kopje vacatures een overzicht te vinden van alle actuele vacatures. Je kunt vacatures selecteren door je opleidingsniveau aan te geven, je leeftijd, je gewenste interesses en het krijgsmachtsdeel waarnaar je interesse uitgaat. Per vacature is aangegeven wat de toelatingseisen zijn. Voor alle vacatures gelden algemene toelatingseisen en specifieke toelatingseisen. Algemene toelatingseisen zijn bijvoorbeeld het bezit van de Nederlandse nationaliteit, gezondheid, leeftijd, minimale lengte en gewicht. Specifieke toelatingseisen zijn bijvoorbeeld de bereidheid om uitgezonden te worden, goede ogen, enzovoorts.

Opleidingen

Defensie is niet alleen één van de grootste werkgevers van Nederland, ook is het één van de grootste opleidingsinstituten van Nederland. Elke werknemer is verplicht de opleidingen AMO (Algemene Militaire Opleiding) en FO (Functie Opleiding) te volgen. Afhankelijk van je functie, je opleidingsniveau en je leeftijd zal je specifieke opleidingstrajecten gaan volgen.

Bezoeken infodagen

Wanneer je graag meer informatie wilt over werken bij Defensie is het mogelijk één van de infodagen te bezoeken. Tijdens infodagen wordt voorlichting gegeven over wat het werk inhoudt, wat er van je wordt verwacht en waar je aan moet voldoen. Op jaarbasis worden er op honderden locaties infodagen georganiseerd door geheel Nederland. Elke week vinden er wel ergens infodagen plaats. Bezoek werkenbijdefensie.nl/infodagen en selecteer op postcode of plaatsnaam, het gewenste krijgsmachtsonderdeel en het gewenste vakgebied. Vervolgens krijg je een overzicht van wanneer en waar de infodagen plaatsvinden. Ook worden tweemaal per drie kalenderjaren de Luchtmachtdagen, Marinedagen en Landmachtdagen georganiseerd. Deze open dagen zijn voor iedereen toegankelijk.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is defensie?De Nederlandse defensie zet zich in voor de vrede en veiligheid. Hiermee levert Nederland een bijdrage aan de stabilitei…
Werken in de maritieme sectorWerken in de maritieme sectorEr is veel werk te vinden in de maritieme sector van Nederland. Het is een van de sectoren die maar beperkt is getroffen…

Hoe vind ik een baan?Hoe vind ik een baan?Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom u op zoek bent naar een baan. Misschien bent u ontslagen, heeft u ontslag g…
Als vijftig plusser aan een baan komenAls vijftig plusser aan een baan komenAls vijftig plusser een baan vinden is lastig. Niet alleen worden werkgevers steeds selectiever, er zijn ook steeds meer…
Bronnen en referenties
 • Werkenbijdefensie.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Laatste update: 02-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.