Hoe schrijf je een sollicitatiebrief?
Een sollicitatiebrief is een belangrijk onderdeel van een sollicitatie. Naast je cv is het de poort tot uitnodiging. Op basis van jouw brief moet motivatie en enthousiasme blijken, waarom moet jij worden gekozen, waarom zou jij bij het bedrijf passen? Een werkgever baseert welke sollicitanten worden uitgenodigd op basis van deze brief. Hoe stel je een goede brief op?
Indeling sollicitatiebrief
Aanhef
Ga voor je de brief verstuurt/schrijft goed na aan wie je deze richting. Is het een man of een vrouw, zodat je de juiste aanhef kunt kiezen (heer/mevrouw). Probeer altijd je brief te richten aan een concreet persoon, dus liever niet aan de gehele organisatie. Vaak is er wel een persoon in de organisatie die gaat over Personeelszaken en de vacature. Als je niet weet wie deze persoon is, kun je ook eens naar het bedrijf bellen om de naam te achterhalen. Vergeet niet te vragen deze naam te spellen en of het hier een man of vrouw betreft (indien dit niet meteen duidelijk is).
Introductie
Begin een brief met de referentie naar een vacature. Geef aan waarom je de brief schrijft en waar je op solliciteert. Noem hierbij uitdrukkelijk de functie of schets duidelijk wat voor een soort functie je zoekt (bij een open sollicitatie). Laat hier geen misverstanden over verstaan.
Over jezelf
Vervolgens komt het belangrijkste deel van de brief. Hieruit moet duidelijk worden waarom jij moet worden aangenomen. Wat maakt dat jij geschikt bent voor de functie? Heb je zulk werk al eerder gedaan, heb je op vergelijkbare gebieden ervaring, wat zijn bepaalde kwaliteiten die je hebt die bij deze functie passen? Lees hiervoor ook goed de functieomschrijving door en welke eisen worden gesteld aan de werknemer. Probeer hierbij niet letterlijk op te noemen wat bij de functie-eisen stond maar verwoordt het subtiel. Als er wordt gevraagd naar een teamplayer, schrijf dan iets over groepjes waarin jij hebt samengewerkt. Vragen ze om flexibiliteit, beschrijf dan een situatie waaruit dit duidelijk naar voren komt. Geen uitgebreide beschrijving natuurlijk, maar een krachtige zin die duidelijk maakt dat hiervan bij jou sprake is. Zoeken ze een ambitieus persoon, geef dan aan wat jij zoal hebt gedaan om je ambities na te streven.
Bij het beschrijven van eigenschappen (bij voorkeur twee of drie) ga je natuurlijk voor goede eigenschappen die passen bij de baan. Beschrijf niet hoe graag je zelfstandig werkt als je solliciteert voor een baan binnen een team waar hechte samenwerking vereist is.
Naast het benoemen van je goede eigenschappen kun je ook refereren naar eerdere banen, opleidingen en andere ervaringen. Denk ook aan vrijwilligerswerk. Denk bij het beschrijven van jezelf aan een goede dosis enthousiasme en motivatie.
De werkgever
Oké, je hebt jezelf beschreven, maar waarom deze werkgever? Wat maakt dat jij hier solliciteert? Waarom wil jij hier komen werken? Natuurlijk hoop je er veel te leren en ervaring op te doen, maar laat dit niet de reden zijn want dit is nog al cliché. Probeer op deze manier ook te laten zien dat je al bekend bent met het bedrijf en/of de werkgever.
Daarnaast geef je hierbij ook aan wat jij kunt betekenen voor de werkgever. Dus wat jij te bieden hebt. Waarom moeten ze jou aannemen, wat zul jij meebrengen wat een ander niet zal hebben? Een frisse blik, een goede dosis ervaring omdat je in het buitenland bent geweest? Waarom zou het bedrijf behoefte hebben aan jou? Heb jij een bepaalde opleiding afgerond die bruikbaar zou zijn?
Afsluiting
Ten slotte sluit je de brief af. Eindig door te benadrukken dat je graag langs wilt komen in een gesprek om je brief nader toe te lichten. Geef aan dat je graag iets van het bedrijf en/of de werkgever verneemt. Verwijs eventueel nog naar je cv.
Vervolgens voldoet een afsluiting "Met vriendelijke groet", gevolgd door je naam.
Opsturen
Als de sollicitatiebrief is geschreven, je cv eraan is toegevoegd, wordt het tijd de brief op te sturen. Dit kan natuurlijk per post, waarbij je de brief netjes moet uitprinten op goed papier om een zo goed mogelijk indruk te maken. Ook kun je de brief per e-mail versturen. Let er dan wel op dat je een neutraal e-mailadres gebruikt. Het komt nog al eens voor dat mensen hun account gebruiken en niet beseffen wat voor een gênante naam daarbij gebruikt is, zoals een adres dat je al vanaf je jeugd hebt.
Om een brief per e-mail het best uit te laten komen kun je dit het best als pdf of Word-document versturen. Stuur de brief niet direct in de e-mail maar voeg het toe als bijlage. Schrijf in de e-mail zelf een kort bericht waarin je uitlegt op welke functie je solliciteert zonder meteen al te veel weg te geven. Verwijs hierbij vervolgens naar de bijlagen en sluit af met een vriendelijke groet en je naam.
Overige aandachtspunten
- Zorg dat je spelling correct is. Controleer op spelfouten en grammaticale fouten. Laat eventueel een ander je brief doorlezen want soms kijk je er zelf overheen of wist je niet dat het fout was. Ook komt het nog wel eens voor dat woorden verkeerd opgeslagen staan in Word omdat je deze ooit hebt toegevoegd aan de woordenlijst.
- Zorg voor een duidelijk leesbare lettertype. Ga niet voor een mooi lettertype met krullen en tierelantijntjes. Ga voor een net en verzorgd uitziend lettertype, zoals Times New Roman, Arial, Calibri, Cambria of Verdana.
- Zorg voor de juiste lettergrootte te kiezen. Tussen de 10-12 pt zit je wel goed.
- Wees consistent. Dit gaat op voor zowel lettertype als lettergrootte.
- Maak de brief niet te veel ikke-ikke-ikke. Probeer bijvoorbeeld ook niet elke alinea/zin met "Ik..." te beginnen.
- Probeer clichés te vermijden.
- Schrijf in heldere taal. Kort en bondig. Niet te lange zinnen, niet te veel bijzinnen.
- Pas je taalgebruik en stijl aan aan de organisatie. Een minder formeel bedrijf kan ook wat minder formeel worden aangesproken. Maak het echter niet te gek.
- Wees zo eerlijk mogelijk in de brief. Natuurlijk kun je dingen wat aanzetten maar lieg niet over jezelf en je interesses. Je wilt ook geen baan waar je voortdurend moet opletten wat je zegt omdat het niet overeen zou komen met eerdere opmerkingen.
- Vermijd uitroeptekens.
- Wees positief over jezelf, al is het soms moeilijk om positieve eigenschappen te benoemen en voelt het niet altijd zo natuurlijk om deze te geven.
- Onderstreep je motivatie door aan te geven dat je eventuele kennis die je mist bij te spijkeren. Niet altijd is het verkeerd als je niet aan alle functie-eisen voldoet.
- Wacht ongeveer twee weken tot contact opnemen mocht je niets gehoord hebben.
- Na een afwijzing kun je altijd vragen naar nadere onderbouwing. Zeker wanneer het een algemene afwijzing betreft. Jij wilt er iets van leren en wie weet zijn er aandachtspunten waar je de volgende keer op kunt letten. Niet elke werkgever zal antwoorden, maar niet geschoten is altijd mis.