Banen in cybersecurity voor het oprapen
Wie een studie cybersecurity afrondt, heeft meteen een baan, soms zelfs al vóórdat hij afstudeert. Specialisten op dat terrein behoren tot de meest gevraagde krachten.
Cybercriminaliteit een groot probleem
Van internationale spionage tot
ontvreemding van bankgegevens via internet. Lekken, hacken en andere vormen van criminaliteit op internet, zijn aan de orde van de dag. Volgens accountants- en adviesbureau KPMG zijn er in Nederland organisaties die per dag niet minder dan 40.000 (!) keer worden aangevallen via het internet. Men wordt bezocht door allerlei soorten hackers uit werkelijk alle delen van de wereld. Een ontzettend groot probleem, dat alleen maar groter wordt.
Opleidingen in cybersecurity
In ons land neemt men cybersecurity ondertussen uitermate serieus. Meerdere nieuwe bedrijven zijn er actief op dit terrein. Alle aandacht die het terrorisme de voorbije 10 jaar wereldwijd heeft gehad, zal de komende decennia met name uitgaan naar cybersecurity. Experts op dat terrein behoren nu al tot de meest gevraagde specialisten.
Het bedrijfsleven, maar ook de overheid, hebben zich gerealiseerd dat hun arbeid staat of valt met adequate computerbeveiliging en privacybescherming. Tot voor kort bezat alleen Nijmegen een masteropleiding in dit vakgebied, samen met de Technische Universiteit van Eindhoven en Twente. Inmiddels kent ook Nijmegen een bacheloropleiding op het gebied van cybersecurity.
Les in hacken op Technische Universiteit Eindhoven
Bij de TU in Eindhoven worden de internetbeveiligers van de toekomst opgeleid. Studenten worden er al tijdens hun studie benaderd voor een baan na hun opleiding. Over een professionele toekomst en
werk hoeven zij zich dus geen zorgen te maken.
Nederland als hét beveiligingscentrum van Europa
Nederland wil hét beveiligingscentrum van Europa worden met cybersecurity als specialisme. In en rond Den Haag zijn er nu al ongeveer 10.000 banen in die branche, met pakweg 1,5 miljard euro omzet, en dat kan in de komende 10 à 15 jaar verdrievoudigen. Internationaal bezit ons land een goede reputatie op dat terrein omdat we als een klein neutraal land worden gezien, betrouwbaar dus. Het is een groeimarkt.
Tekort aan hoogwaardig technisch personeel
Securityspecialisten helpen bedrijven de veiligheid te verbeteren door ze aan te vallen. Een bedrijf als Riscure bijvoorbeeld, is gespecialiseerd in aanvallen op de chip. Er werken veel verschillende internationaliteiten want genoeg Nederlanders zijn er niet. Men is voortdurend op zoek naar hoogwaardig
technisch geschoold personeel, waaraan een merkbaar tekort is.
Nederland ook topland voor cybercriminaliteit
Ons land heeft dus een goede naam als het om cybersecurity gaat, maar als we de NOS (Journaal van 3 februari 2013) mogen geloven, staan we ook in een bedenkelijke top 3. Na de Verenigde Staten en de Maagdeneilanden, staat Nederland bovenaan de lijst van landen die ruimte bieden aan botnets van internationale criminelen. Overal in ons land staan megacomputers die computerruimte verhuren aan iedereen die daarvoor wil betalen.
Bendes die bankgegevens stelen via internet, werken dus graag vanuit Nederland. Internet bij ons is snel en stabiel in vergelijking met andere landen. Mensen die
spammail van zo’n botnet op hun computer ontvangen, kunnen vanaf dat moment ook zelf onderdeel gaan uitmaken van dat netwerk, zonder dat men dat merkt. Gevolg: ook vanaf die computer wordt er vanaf dat moment spam verstuurd naar andere mensen.
Pakkans in Nederland bijzonder klein door privacywetgeving
En door de strikte privacywetgeving in Nederland is de pakkans voor criminelen bijzonder klein. Qua opsporing zijn er in ons land pakweg zo’n 1500 bedrijven die men in de gaten moet houden. Maar politie en justitie mogen niet zomaar bij de betrokken providers binnenvallen. Briefgeheim geldt ook voor internet.
Zo is de vreemde situatie ontstaan dat criminelen wél in onze bestanden mogen kijken, maar de politie niet. De politie is niet geïnteresseerd in onze privégegevens maar wel in wie er op onze computer nog meer is geweest, wat ze hebben achtergelaten, én, of men wellicht zonder dat te beseffen deel uitmaakt van een crimineel netwerk. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil maatregelen om te voorkomen dat Nederland straks wereldkampioen cybercrime is.