Cybersecurity: Risico's én kansen voor het bedrijfsleven

Cybersecurity: Risico's én kansen voor het bedrijfsleven Cybersecurity wordt meer en meer een 'hot topic'. Oorlogen, criminaliteit en terrorisme verplaatsen zich meer en meer naar het digitale domein. Dit brengt nieuwe risico's én kansen met zich mee. Wat doet Nederland precies op dit gebied? En waar liggen de kansen voor het bedrijfsleven?

Cyberterrorisme en cybercriminaliteit: Een nieuwe dreiging

Ons dagelijks leven wordt steeds meer door computers geregeld. We zijn afhankelijk van het Internet voor onze communicatie, ons betalingsverkeer en onze energievoorziening. Zonder internet en moderne software zouden deze technologieën ondenkbaar zijn. Maar daar schuilt ook een kwetsbaarheid in. Via het internet kunnen cyberterroristen aanvallen uitvoeren op de technologieën waar we juist zo afhankelijk van zijn. Een cyberaanval op een kerncentrale is bijvoorbeeld een akelig doemscenario. Maar ook het platleggen van het internationale betalingsverkeer kan rampzalige gevolgen hebben.

De AIVD

Geen wonder dat overheden zich graag tegen dit soort dreigingen willen wapenen. De Nederlandse inlichtingendienst (de AIVD), houdt mogelijke cyberdreigingen goed in de gaten. Daarvoor kan zij verschillende middelen inzetten: hacken, communicatie aftappen, maar ook ouderwets recherchewerk. Omdat Nederland een een grote en goede ICT infrastructuur heeft, is het een aantrekkelijk doel voor cyberterrorisme.

De NCSC: Het Nationale Cyber Security Centrum

Tegelijkertijd is het ook van belang dat burgers en bedrijven zich bewust zijn van veiligheidsissues, zodat zij maatregelen kunnen nemen om hun veiligheid te verhogen. Daarom heeft de Nederlandse overheid het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) opgericht. Dit is een samenwerkingsverband tussen overheid en bedrijven, bedoeld om kennis over cybersecurity te delen. Dit platform geeft o.a. adviezen over kwetsbaarheden die in software gevonden zijn. Ook ontwikkelt het platform oefeningen om bedrijven en overheden voor te bereiden op cyberaanvallen. In het geval van een daadwerkelijke aanval zal het platform een adviserende rol spelen. Toch brengt dit nieuwe strijdtoneel niet alleen maar risico's met zich mee. De stormachtige ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity bieden ook kansen voor ondernemers.

Kansen voor het bedrijfsleven?

De Nederlandse overheid vindt cybersecurity belangrijk, en is bereid daar in te investeren. Het Agentschap NL heeft in 2014 2,9 miljoen aan subsidie beschikbaar voor nieuw te ontwikkelen cybersecurity producten. Ook via het NWO kunnen bedrijven subsidie krijgen voor R&D projecten (deadline is 4 maart 2014). De gemeente Den Haag ontwikkelt voor 1,5 miljoen euro een bedrijvenpark voor digitale beveiliging. Hier komt ook een speciale Cyber Security Academy. Volgens veel deskundigen is cybersecurity een groeimarkt. Zo wijst hoogleraar Bart Jacobs op het goede imago van Nederlandse cybersecurity bedrijven. Bedrijven van eigen bodem, zoals Fox-IT staan aan de internationale top. Ook wordt Nederland als een neutraal land gezien, waardoor klanten sneller vertrouwen hebben in een Nederlands bedrijf.

Toch worstelt deze sector ook nog met problemen. Zo is het bijvoorbeeld heel moeilijk om gekwalificeerd personeel te vinden. Het NCSC heeft bijvoorbeeld een rapport uitgebracht waarin zij waarschuwt voor een lacune in het onderwijs voor cybersecurity specialisten. Een goede opleiding bevat zowel technische als juridische kennis, en daar is nu een groot gebrek aan. Een ander gevaar is dat bedrijven deze nieuwe markt té optimistisch inschatten. Volgens Jacobs is het altijd goed om kritisch te blijven kijken naar de noodzaak van cybersecurity. Van een nieuwe hype wordt niemand wijzer.
© 2013 - 2024 Carpeventum, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banen in cybersecurity voor het oprapenBanen in cybersecurity voor het oprapenWie een studie cybersecurity afrondt, heeft meteen een baan, soms zelfs al vóórdat hij afstudeert. Specialisten op dat t…
Veiligheidsdienst Nederland: de AIVDVeiligheidsdienst Nederland: de AIVDHeb jij wel eens contact gehad met de Nederlandse veiligheidsdiensten? Hopelijk niet, want in dat geval heb je een straf…
WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek?WBSO en RDA subsidie: voor wie geldt de aftrek?De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een subsidie in voor bedrijven. De RDA (Research en Development…
Bronnen en referenties
  • http://www.nwo.nl/en/funding/our-funding-instruments/ew/cyber-security/cyber-security.html
  • http://www.agentschapnl.nl/subsidies-regelingen/sbir/veiligheid/sbir-cyber-security-ll
  • https://www.ncsc.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hack_bij_DigiNotar
  • https://www.aivd.nl/onderwerpen-0/cyber-security/
  • https://www.nctv.nl/onderwerpen/cybersecurity/
  • https://www.bof.nl/2013/07/01/parlement-moet-werkgroep-internetsurveillance-oprichten/
  • http://nos.nl/artikel/563870-gouden-tijden-online-beveiligers.html
  • http://www.perssupport.nl/apssite/persberichten/full/2013/10/30/Cyber+Security+Raad+maakt+zich+zorgen+over+gebrek+aan+goed+onderwijs
Carpeventum (42 artikelen)
Laatste update: 08-01-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.