CV voor werkzoekenden en/of studenten

Een perfect CV mag natuurlijk niet ontbreken bij de sollicitatie voor de baan van uw dromen of die ene stage die later een baan kan opleveren. Hier dus dé tips en trucs voor succes bij een sollicitatie.

De eerste indruk

Een CV, ofwel een curriculum vitae, geeft de werkgever meteen een eerste indruk van de persoon in kwestie. Hieruit kan hij of zij meteen opmaken of de sollicitant netjes, creatief en ondernemend is. Zorg er dus voor dat er absoluut geen fouten in de spelling voorkomen en dat het er overzichtelijk uitziet. Daarnaast is het van belang dat er geen activiteiten of 'feiten' instaan die niet waar zijn, het zou bijvoorbeeld erg ongemakkelijk zijn als een deel van het sollicitatiegesprek ineens in het Spaans overgaat, omdat er in uw CV stond dat u vloeiend Spaans kan spreken.

Zorg ervoor om positief op te vallen!

De opbouw van een CV

De volgende onderwerpen mogen absoluut niet ontbreken:
  1. Personalia
  2. Contactgegevens
  3. Opleidingen
  4. Cursussen
  5. Werkervaring
  6. Nevenactiviteiten
  7. Overige zaken

Een foto van uzelf kan nooit kwaad, zorg er wel voor dat u er verzorgd uitziet op deze foto en dat deze foto gepast is voor de baan of functie waarvoor u solliciteert.

Personalia

Hierin weergeeft u alle persoonlijke gegevens:
  • Naam
  • Adres
  • Woonplaats
  • Geboortedatum
  • Geboorteplaats
  • Rijbewijs (indien van toepassing)
  • Burgerlijke staat
  • Nationaliteit (let op: altijd 'Nederlandse', ook als uw geslacht mannelijk is)
  • Geslacht

Contactgegevens

Het is mogelijk om e-mailadres en telefoonnummer al bij personalia te weergeven, maar door de contactgegevens onder een apart kopje te plaatsen, kan de werkgever sneller de contactgegevens vinden om contact op te nemen. Immers: des te sneller, des te beter!

Opleidingen

Begin altijd met de meest recente opleiding of eventueel de opleiding waar u nog mee bezig bent. en werk zo terug tot de middelbare school. Geef de datum aan wanneer u hiermee bent begonnen door maand en jaartal te noteren en geef ook de datum aan wanneer deze is afgerond, nogmaals met maand en jaartal. Achter de opleiding komt '(behaald)', indien de opleiding is afgerond met een diploma, of '(bezig)', indien de opleiding nog niet is afgerond. Het is natuurlijk ook mogelijk dat u bent begonnen met een opleiding. maar deze niet hebt afgemaakt, zet dan '(niet afgerond)'. Vergeet niet de naam van onderwijsinstelling en plaats te noteren.

Let wel: het kan een negatieve uitstraling hebben als u een opleiding niet hebt afgerond zonder een goede reden. Bedenk dus of deze niet afgeronde opleiding een meerwaarde kan geven aan uw CV. Zo niet, laat deze dan achterwege.

Cursussen

Als u naast uw opleidingen nog meer cursussen hebt gevolgd; schroom niet om deze hier te noteren. Uiteraard weer beginnen met de meeste recente afgeronde cursus of de cursus waar u nog mee bezig bent met maand en jaartal van begin en afronding. Bedenk wel dat de cursus een meerwaarde moet bieden voor uw CV. Een cursus voor snel typen kan bijvoorbeeld erg handig zijn, maar een knutselcursus is alleen maar van belang voor specifieke banen.

Werkervaring

Gebruik hier weer de volgorde met de meest recente werkervaring eerst te noteren met maand en jaartal en zo terug te werken naar het verleden van uw werkervaring. Geef aan wat uw functie was en beschrijf in twee tot drie regels de werkzaamheden van uw beroep in de onderneming. Maak onderscheid tussen bijbaantjes en de banen waar u echt voor heeft gestudeerd. Begin met het noemen van de banen waar u echt voor heeft gestudeerd, gevolgd door de bijbaantjes, onder een apart kopje 'Diverse banen'. Stel dat u net bent afgestudeerd en nog niet veel ervaring heeft in het vakgebied waarvoor u heeft gesolliciteerd, noteer dan de stages en eventuele projecten die u heeft uitgevoerd of heeft geleid tijdens uw HBO of WO. Dit geeft namelijk ook een hele goede indruk en is uiteraard ervaring.

Mocht u veel baantjes hebben gehad in een korte tijd, selecteer dan slechts de banen die van belang zouden kunnen zijn voor de baan waarvoor u op dit moment gaat solliciteren. Verscheidenheid is meestal goed, maar een snelle wisseling van werkgevers kan ook een negatieve uitstraling geven voor uw potentiële werkgever. Een langere diensttijd bij dezelfde werkgever geeft meestal een uitstraling van vertrouwen, betrokkenheid en rust bij de werknemer. Dit zijn alleen maar pluspunten en aantrekkelijke punten om u in dienst te nemen door de werkgever.

Nevenactiviteiten

Voor studenten is het erg aan te raden om commissiewerk bij een studentenvereniging of studievereniging te doen tijdens de studententijd. Natuurlijk organiseert de universiteit zelf ook veel activiteiten en misschien kunt u als student in aanmerking komen om een handje mee te helpen!
Vrijwilligerswerk past ook goed onder dit kopje. Vrijwilligerswerk geeft een goede indruk voor de potentiële werkgever en toont aan dat u erg betrokken kunt zijn met uw medemens en betrouwbaar bent.
Stel dat u lid bent van een reisgroep of iets dergelijks en u regelt veel in het bestuur of bent lid van het organisatieteam; noteer dit zeker onder dit kopje. Het uitmaken van een bestuur geeft meestal leiderschap aan en overzicht over de zaken. Goede eigenschappen dus voor een nieuwe baan!

Overige zaken

Hier kunt u eventuele hobby's kwijt of aanvullingen op zaken die u hierboven heeft vermeld. Zorg ervoor dat u niet te veel weggeeft van uzelf en nogal aparte hobby's kunt u beter achterwege laten.

Al met al genoeg tips voor een compleet CV. Denk er wel aan om altijd feiten neer te zetten over uzelf! U kunt natuurlijk uw CV wat aantrekkelijker maken door de woordkeuze, formuleringen en indeling. Opsmuk mag, onzin niet! Heel veel succes!
© 2013 - 2024 Lindaschrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenSollicitatiebrief kan eenvoudig: voorbeeldenIn tegenstelling tot wat altijd wordt beweerd, is het niet voor elke functie nodig om een sollicitatiebrief te schrijven…
Werk zoeken: vacature vinden en solliciterenWerk zoeken: vacature vinden en solliciterenJe bent ontslagen, hebt ontslag genomen of je contract is simpelweg niet verlengd. Of je bent je huidige baan helemaal z…
Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Tips voor het schrijven van een Curriculum Vitae (CV)Als je gaat solliciteren voor een baantje vragen werkgevers altijd naar je Curriculum Vitae, ook wel CV genoemd. Hier st…
Academische/Universitaire Pabo: ALPOALPO staat voor academische lerarenopleiding primair onderwijs. De ALPO wordt ook wel academische –of universitaire pabo…

Hoe vind ik werk? Een praktische & psychologische benaderingHet vinden van werk is geen gemakkelijke baan. Je zult er behoorlijk hard voor moeten werken. Maar als je het slim weet…
Hoe word ik geheim agent?Hoe word ik geheim agent?Lijkt het wel wat om als een soort James Bond door het leven te gaan? Dan kun je kiezen voor een carriere als geheim age…
Lindaschrijft (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.