Kantonrechtersformule 2020 en 2021 bij ontslag
Hoe groot is in 2020 en 2021 uw ontslagvergoeding op basis van de nieuwe kantonrechtersformule 2015? Het ontslagrecht, de nieuwe regels van ontslag en de transitievergoeding veranderen het bedrag waarop u bij ontslag recht hebt. De kantonrechtersformule mag ook in 2020 en 2021 gewoon worden toegepast. Hoe ziet de kantonrechtersformule eruit en de nieuwe transitievergoeding. Hoe kunt u uw ontslagvergoeding berekenen en wat is in de formule de hoogte van de correctiefactor bij een arbeidsconflict?
Inhoud
Het ontslagrecht is sinds 2015 sterk veranderd. Waar de kantonrechter bij ontslag de kantonrechtersformule toepaste om te berekenen op welk bedrag aan schadevergoeding u recht had, bestaat die plicht in 2020 en 2021 niet meer. In de meeste gevallen is hiervoor een transitievergoeding in de plaats gekomen. Maar ontslag kan ook plaatsvinden met een wederzijds goedvinden (u bent akkoord met het ontslag door uw werkgever). In die gevallen wordt nog wel regelmatig de kantonrechtersformule toegepast. In 2020 en 2021 is de kantonrechtersformule voor ontslag in het bedrijfsleven dus geen algemeen uitgangspunt meer. Voor de overheid gelden de regels uit het Algemeen Rijksambtenarenreglement ARAR. Ook dat zal de komende tijd worden aangepast als men in lijn wil blijven met wat in het bedrijfsleven gebeurt. Al deze aanpassingen betekenen bezuinigingen op de portemonnee van de werknemer die wordt ontslagen en een grotere druk om snel een andere baan te vinden.
De kantonrechtersformule is een rekenregel om de ontslagvergoeding te bepalen. Deze rekenregel houdt rekening met het aantal jaren van uw dienstverband, uw maandsalaris en de reden van ontslag. Het aantal jaren en het maandsalaris in deze formule zijn objectief te bepalen, maar de reden van ontslag is dat niet altijd.
Het wordt allemaal wat duidelijker als de kantonrechtersformule wordt uitgeschreven. Drie factoren worden in de kantonrechtersformule 2014 onderscheiden en het product van deze drie factoren, A, B en C geeft het bedrag waarop u recht hebt:
- A = aantal gewogen dienstjaren;
- B = het maandsalaris in een jaar;
- C = correctiefactor die de kantonrechter kan toepassen. Deze factor is groter dan nul, maar kan ook kleiner zijn dan 1. Bij ernstige verwijtbaarheid bij de werkgever kan deze correctiefactor groter zijn dan 1. Bij wederzijds goedvinden ligt de factor 1 voor de hand.
In deze formule houdt een gewogen aantal jaren dienstverband in dat niet elk dienstjaar even zwaar meetelt in de berekening. Een dienstjaar boven de 55 jaar telt dubbel mee, terwijl een dienstjaar voordat u 35 jaar werd maar voor de helft meetelt. Wie op latere leeftijd bij zijn baas is gaan werken kan zo met de kantonrechtersformule vele dienstjaren opbouwen, terwijl een jongere daar veel langer over zal doen.
Rekenvoorbeeld kantonrechtersformule
Stel ze hebben beiden dezelfde functie tegen een maandsalaris van 4.000 euro en hebben 5 dienstjaren gewerkt dan zal een 30 jarige een ontslagvergoeding kunnen krijgen van 10.000 euro terwijl dat voor iemand van 60 jaar 50.000 euro is. Omdat het voor u belangrijk is dat u weer snel aan het werk kunt, wordt vaak ook outplacement aangeboden.
Outplacement
Daarbij probeert een gespecialiseerd outplacementbureau met een goede begeleiding aan een nieuwe baan te helpen. Let er wel op dat de kosten van outplacement soms voor eigen rekening zijn en in mindering kunnen worden gebracht op de vergoeding bij ontslag. Daar staat tegenover dat snel van werk naar werk niet alleen voor uw loopbaan maar ook voor uw inkomen vaak de beste oplossing is. Laat u zich hierover altijd goed adviseren, want niet elk bureau zal voor u even geschikt zijn.
Ontslagvergoeding en Belastingdienst 2020 en 2021
In 2020 en 2021 is het niet meer mogelijk om een slimme constructie voor een nieuwe ontslagvergoeding te maken. De stamrecht bv en stamrechtspaarrekening kunnen dan niet meer. Wordt het bedrag in één keer uitbetaald en betaalt u de Belastingdienst het hoge tarief in de inkomstenbelasting. Uw gouden handdruk of ontslagvergoeding in een paar jaar laten uitkeren kan nog slim zijn. Hoeveel u krijgt uitbetaald, de eventuele outplacement en begeleiding, maar ook wanneer en hoe de uitbetaling zal plaatsvinden wordt vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. De transitievergoeding is inkomen als dit bedrag naar u wordt overgemaakt.
De transitievergoeding 2019
Op hoeveel transitievergoeding u recht hebt, staat beschreven in de Wet Werk en Zekerheid. De verplichte transitievergoeding bij ontslag is na 2 jaar dienstverband gelijk aan 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar en 1/2 maandsalaris per gewerkt jaar na 10 jaar dienstverband. Tot 2020 kunnen 50-plussers bij ontslag een hogere vergoeding krijgen als ze een dienstverband hebben van minimaal 10 jaar. Voor hen gaat de vergoeding omhoog zodra ze 50 jaar zijn naar 1/2 maandsalaris per elk half dienstjaar vanaf uw 50e, een heel maandsalaris per gewerkt jaar dus. In beginsel is de transitievergoeding aan een maximum gebonden, 81.000 euro in 2019. Is uw jaarsalaris hoger dan € 81.000, dan wordt dit maximum vervangen door maximaal 1 bruto jaarsalaris. Er is geen transitievergoeding voor wie AOW ontvangt.
De transitievergoeding 2021 en 2022
Vanaf 1 januari 2020 heeft iedereen recht op een transitievergoeding als het initiatief tot ontslag bij de werkgever ligt, ook bij het ontslag van een tijdelijke kracht. De transitievergoeding 2020 bedraagt maximaal 83.000 euro en in 2021 84.000 euro. Leeftijd speelt geen rol meer, voor iedereen geldt een transitievergoeding van een derde maandsalaris per gewerkt jaar.
Middelen van inkomen
De uitbetaling van een hoge ontslagvergoeding doet uw inkomen in een jaar fors stijgen en kan u veel belastinggeld (inkomstenbelasting) kosten. Denkbaar is om gebruik te maken van de middeling bij wisselende inkomen. De piek uit het jaar van het ontslag wordt dan in feite over drie jaren verdeeld. Middeling van wisselende inkomens kan u veel geld opleveren.
Uw jaarruimte neemt toe
De piek in inkomen in het jaar van ontslag betekent ook dat uw jaarruimte groter wordt. Dit biedt mogelijkheden om een aanvulling op uw pensioen aan te kopen door een lijfrentepolis af te sluiten. De premie kan dan fiscaal aftrekbaar zijn en u een fiscaal voordeel geven.
Advies bij ontslag
Het is altijd verstandig om advies in te winnen. Zo kunt u bepalen op welke ontslagvergoeding u recht hebt, wat er wellicht kan worden uitonderhandeld, maar ook hoe u een en ander fiscaal het beste kunt aanpakken.
Lees verder