Gratis juridisch advies
Er hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren van een advocaat is duur en daarom niet altijd een optie voor mensen met een laag tot modaal inkomen. Er zijn in Nederland een aantal instanties die gratis juridische hulp geven. Die worden in dit artikel besproken.
Het Juridisch Loket
Het Juridisch Loket is de opvolger van Bureau Rechtshulp. Bij het Juridisch Loket kun je terecht met vragen over uiteenlopende onderwerpen, op het gebied van:
- Ontslag
- Werk
- Huurtoeslag
- Zorgtoeslag
- Arbeidszaken
- Familiezaken (echtscheidingen)
- Erfenis
- Consumentenkoop
- Strafzaken
- Vergunningen
- Verblijf
Het Juridisch Loket is een organisatie die door de overheid wordt ondersteund. De medewerkers zijn hoogopgeleide juristen die informatie en advies geven op alle rechtsterreinen. Vaak krijgen klanten meteen het antwoord op hun vraag. De medewerkers onderzoeken eerst of er sprake is van een juridisch probleem. Als het probleem ingewikkeld is, verwijst het Juridisch Loket door naar een andere instantie of een advocaat/mediator. Zij kunnen ook adviseren over het schrijven van een brief naar derden.
Het Juridisch Loket heeft dertig vestigingen, verspreid over het hele land, een landelijk telefoonnummer en een website. Het is mogelijk om via de website (e-mail) vragen te stellen. Die worden binnen drie dagen beantwoord door een medewerker.
Telefoonnummer Juridisch Loket: 0900 - 8020 (10ct/pm)
Gratis spreekuur Juridisch Loket
Mensen die in aanmerking komen voor gesubsidieerde rechtsbijstand, kunnen gratis gebruik maken van het spreekuur. Hier moet wel een afspraak voor worden gemaakt.
Rechtswinkel/wetswinkel
Een aantal gemeentes heeft een rechtswinkel. Als je gratis juridisch advies of informatie wilt, kun je hier terecht. Er werken vrijwilligers: vaak Rechtenstudenten. In de telefoongids zijn adressen en telefoonnummers te vinden.
Vakbond
Als je aangesloten bent bij een vakbond, kun je terecht bij de juridische afdeling. Het gaat dan wel om arbeidsrecht, zoals arbeidsconflicten en sociale zekerheid (uitkeringen). Het juridische advies is gratis voor leden van de vakbond. Voorbeelden van vakbonden zijn de FNV en de CNV.
Sociale raadslieden bij de gemeente
Bij sociale raadslieden kun je terecht met vragen op financieel, maatschappelijk en sociaal gebied. Je kunt hen ook juridische problemen voorleggen op het gebied van wonen, belastingen en sociale zekerheid. Ook dit advies is gratis.
Gratis juridisch advies online
Dan is er ook nog de mogelijkheid om online gratis juridisch advies in te winnen. Er zijn diverse websites waar je vrijblijvend juridisch advies kunt vragen. Het advies wordt gegeven door Rechtenstudenten op vrijwillige basis.
Betaald juridisch advies
Soms is het advies van de gratis adviesorganen niet toereikend. Dan kun je terecht bij juristen, zoals:
- Een advocaat: De advocaat probeert door middel van onderhandelen een regeling te treffen met u en de andere partij. Als dat niet lukt, kan hij doorverwijzen naar een mediator.
- Mediator: een mediator bemiddelt tussen twee partijen.
- Notaris: een notaris stelt notariële akten op, bij gebeurtenissen zoals het opstellen van een testament, het opstellen van huwelijkse voorwaarden en dergelijke.