Nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden

Nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden Secundaire arbeidsvoorwaarden worden voor veel werknemers steeds belangrijker. Reden genoeg voor werkgevers om het aan te bieden pakket nog eens tegen het licht te houden en mogelijk op zoek te gaan naar een verrassend en vooral interessant pakket.

Wat is het?

We hebben bij een arbeidsovereenkomst primaire-, secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Waar het verschil ligt tussen secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden is niet altijd duidelijk. Primair is wel duidelijk, dan hebben we het over het salaris en de arbeidsduur.

Standaard lijst

De secundaire en eventueel tertiaire arbeidsvoorwaarden hebben jaren een meer standaard pakket in zich gehad. We moeten dan denken aan uiteraard de vakantiedagen, maar ook een eventuele extra maand salaris, een lease-auto (of ander vervoermiddel c.q. vervoers vergoeding), provisie, bonussen en/of winstdeling, scholing en kinderopvang.
Maar meer van hetzelfde is niet meer onderscheidend en dus komt hier verandering in.

Waarom veranderen?

Je zou zeggen dat de werkgever aan de goede kant zit en er voldoende capaciteit is om aan te nemen, maar dat ligt toch iets genuanceerder. We weten allemaal dat we langzaam maar zeker naar een arbeidskrapte toegaan en wat beter dan dat mensen graag bij je komen werken, omdat je te boek staat als een “goede werkgever”. Waarbij “goede” niet primair staat voor een ruim salaris.

Er is namelijk al een enige tijd een verandering gaande waarbij mensen zich niet meer primair op geld richten, maar ook om andere zaken. Het onderscheidende vermogen soms meer gericht op het individu met verrassende ingrediënten en soms meer gericht op het milieu en dan wordt het als groep gepositioneerd. Deze tendens is begonnen bij gezondheid en mogelijkheden rond de gezinssituatie. Eigenlijk vinden we steeds meer andere dingen ook erg belangrijk.

Wellness en well being

Werd het aspect gezondheid eerst nog belicht met een korting op het abonnement bij de sportschool of had een grotere onderneming eigen faciliteiten, inmiddels gaat het om het algehele welbevinden van de mens. En dit gaat duidelijk verder dan faciliteiten om te sporten. Overigens is dat wel een item wat nog steeds actueel is, want mensen bewegen van nature steeds minder en dus van belang om toch voldoende beweging te krijgen. Goed voor persoon in kwestie en goed voor werkgever. Een fysiek gezonde werknemer is minder snel afwezig.

Maar zoals gezegd is er meer en dat laat zich vertalen naar onder meer:
  • meditatiemogelijkheden
  • yogalessen
  • massage (lichaam- , hoofd- of voetmassages)
  • werkplekondersteuning (houding, juiste stoel, bureauhoogte etc.)
  • persoonlijke ontwikkeling (en niet alleen voor managementtrainees)
  • inspiratiesessies

Specialisten op gebied van natuurgeneeskunde, maar ook meer algemene coaches die mensen begeleiden in allerlei processen en in overleg met een leidinggevende een bepaalde verantwoordelijkheid in dit proces hebben. Niet zomaar een lijstje dat je krijgt bij je indiensttreding, maar een item waar door de werkgever serieus inhoud aan gegeven wordt.

Presentatie

De mens moet zich aan de binnenkant prettig voelen, maar enige representativiteit hoort daar ook bij. Was het in het verleden “slechts” de man/vrouw die naar buiten ging, waar naar gekeken werd als het om representativiteit ging, inmiddels wordt dit door steeds meer bedrijven doorgetrokken naar de hele onderneming. Dat wil niet zeggen dat iedereen in “driedelig grijs” moet lopen, maar de complete uitstraling van een onderneming is belangrijk en daar hoort al het personeel bij. Bovendien is het een mooie geste naar je personeel. De personal tailor komt op kantoor en als het beroep er niet om vraagt, kan iemand in geheel eigen stijl gekleed worden en toch binnen het representatieve plaatje van de onderneming passen. Twee vliegen in een klap.

Tot slot

En zolang de mensen veranderen, zullen ook dit soort voorwaarden veranderen. Werkgevers willen, zeker met het oog op de toekomst, onderscheidend zijn. Met secundaire arbeidsvoorwaarden kun je met het juiste pakket een heel eind komen. Het kan de doorslag geven.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Wat zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?Naast primaire voorwaarden zijn er secundaire voorwaarden, zoals een auto van de zaak, een reiskostenvergoeding en een d…
Wat is een arbeidsovereenkomst?Wat is een arbeidsovereenkomst?In de arbeidsvoorwaarden worden de condities die gelden tussen de werkgever en de werknemers vastgelegd. Beide partijen…
Arbeidsvoorwaardengesprek voorbereidenArbeidsvoorwaardengesprek voorbereidenJe hebt de sollicitatieprocedure succesvol doorlopen. Jij bent als de geschikte kandidaat uit de bus gekomen. Nu wacht a…
Gevangen in een baanGevangen in een baanIeder werknemers heeft het recht om over te stappen naar een andere werkgever indien hij of zij ontevreden is. Toch is h…

Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.