Wat doet een sociaal raadsman?

Wat doet een sociaal raadsman? Als sociaal raadsman ondersteun je cliënten op sociaal juridisch gebied. Je bent de tussenpersoon van de cliënt de (maatschappelijke) instanties.

Opleiding

Als je sociaal raadsman wilt worden, dan moet je een van de volgende opleidingen volgen.

Rechten

Deze praktijkgerichte juridische studie duurt 4 jaar. Tijdens de hbo-opleiding wordt je wegwijs gemaakt in wetten en regels en ontwikkel je vaardigheden als adviseren en bemiddelen.

Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV)

Tijdens deze 4-jarige hbo-opleiding leer je mensen helpen om meer betrokken te raken bij de maatschappij. Ook leer je ze ondersteunen bij hun persoonlijke en sociale ontwikkeling.

Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD)

Als je deze hbo-opleiding voltijd wilt volgen, dan duurt het 4 jaar. Je leert onder anderen mensen ondersteunen in het dagelijks leven.

Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD)

Tijdens deze hbo-opleiding leer je over recht en dienstverlening, zodat je mensen kan gaan helpen die problemen hebben met de regels en procedures in Nederland. De studie duurt 4 jaar.

Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener (SMD)

Tijdens deze 4-jarige mbo 4-opleiding leer je mensen met problemen helpen. Na deze studie kan je adviezen, praktische ondersteuning en begeleiding geven. Daarvoor leer je ook over bepaalde wet- en regelgeving.

Voor de functie van sociaal raadsman wordt bijna altijd een kandidaat gevraagd die een afgeronde hbo-opleiding heeft. Het is daarom sterk aan te raden om na een mbo-opleiding door te stromen naar het hbo.

Werk

Als sociaal raadsman werk je meestal in een welzijnsinstelling met maatschappelijk werk. Daar ondersteun je cliënten met vragen, tekorten en problemen die te maken hebben met bijvoorbeeld sociale zekerheid, arbeid, huisvesting, belasting en onderwijs.

Daarvoor verzamel je eerst informatie over de cliënt, de situatie, de sociaal juridische problemen, de behoeften en de motivatie van de cliënt. Zo weet je welke gericht hulp hij nodig heeft en hoe je die het beste kan gaan geven. Soms is het ook nodig om de cliënt door te verwijzen.

Je uiteindelijke doel is dat de cliënt zonder jou kan. Dit kan je bereiken door advies, informatie en voorlichting te geven. Je helpt de cliënt met concrete zeken, zoals het begeleiden naar instanties en het invullen van formaulieren en je bemiddelt als er conflicten of tegengestelde belangen zijn.

Naast het ondersteunen van de cliënt zorg je er voor dat de dienstverlening wordt geoptimaliseerd. Je coördineert de dienstverlening, je helpt bij het ontwikkelen van het instellingsbeleid, je begeleidt vrijwilligers en stagiaires en je verricht belangenbehartigende activiteiten, zoals het verzorgen van trainingen.

Salaris

Als sociaal raadsman kan je rekenen op een bruto maandsalaris van ongeveer tussen € 2.347,- en € 3.288,- .

Als je sociaal raadsman wilt worden, is het belangrijk dat je goede sociale vaardigheden hebt voor het motiveren, stimuleren en instrueren van cliënten. Ook komt dit goed van pas bij het onderhouden van contact met externe instanties op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Verder moet je knelpunten kunnen onderkennen en analyseren en moet je je mondeling en schriftelijk goed kunnen uitdrukken. Beschik jij over deze vaardigheden? Dan kan je zeker sociaal raadsman (m/v) worden.

Vragen?

Als je nog vragen hebt, kan je die stellen door te reageren op dit artikel.
© 2011 - 2024 Judogirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis hulp bij problemen over wetten en regelsGratis hulp bij problemen over wetten en regelsWie problemen heeft over wetten en regels in Nederland, maar geen geld om dure advocaten in kan huren kan terecht bij de…
Gebruiken rond sterven en dood: humanismeGebruiken rond sterven en dood: humanismeHet humanisme is geen religie. Humanisten gaan uit van het gezonde verstand van de mens. Volgens het humanisme is er gee…
Intercedent: salaris, werkzaamheden & opleiding intercedentHet beroep “intercedent” is afwisselend en de intercedent verdient een redelijk salaris. Wat zijn de werkzaamheden van e…
Wat doet een ouderenadviseur?Wat doet een ouderenadviseur?Als ouderenadviseur ondersteun je voornamelijk ouderen die steeds meer problemen hebben of steeds meer moeite hebben om…

Een tekstschrijver in dienstEen tekstschrijver in dienstBedrijven en zelfstandig ondernemers nemen steeds vaker een tekstschrijver in dienst om voor hun teksten te zorgen. Teks…
Wat doet een woonbegeleider?Wat doet een woonbegeleider?Als woonbegeleider begeleid je cliënten bij financiële, administratieve en sociaal-emotionele aspecten, zodat zij (weer)…
Bronnen en referenties
  • Functieboek CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening
Judogirl (64 artikelen)
Gepubliceerd: 18-03-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.