Aanbevelingsbrief schrijven

Aanbevelingsbrief schrijven Aanbevelingsbrieven hebben een uitgesproken positief karakter. Een aanbevelingsbrief is een brief van de werkgever of leidinggevende, waarin hij de werknemer “aanbeveelt” bij een volgende werkgever. Hoe kunt u als werkgever een goede aanbevelingsbrief schrijven? Wat is de inhoud van een aanbevelingsbrief?

Aanbevelingsbrief

U kunt gevraagd worden een aanbevelingsbrief te schrijven. Of het nu gaat om een jarenlang dienstverband of een stage. Een aanbevelingsbrief is een brief die een goed beeld geeft van de werknemer: zijn werkzaamheden, werkervaring, maar ook hoe hij qua persoonlijkheid is.

Inhoud aanbevelingsbrief

In een aanbevelingsbrief staat wat de werknemer of stagiaire gedaan heeft, waar, wanneer en hoe hij bevallen is. Verder staat vermeld wat voor persoonlijkheid degene heeft. Vriendelijk, enthousiast, sociaal, proactief… Positieve persoonskenmerken worden genoemd.

Een goede aanbevelingsbrief bevat de volgende inhoud:
 • De aanbevelingsbrief geeft een goed overzicht van de aard van de werkzaamheden
 • De werkgever beoordeelt de prestaties correct (en positief)
 • Vaardigheden worden vermeld
 • De werkgever bedankt voor de samenwerking, vindt het jammer dat de werknemer in kwestie ontslag neemt etc.
 • De toonzetting van de aanbevelingsbrief is positief: negatieve zaken worden niet expliciet benoemd
 • Kwaliteiten van de werknemer worden positief vermeld
 • De datum van indiensttreding en de einddatum worden genoemd

Opbouw en vorm aanbevelingsbrief

 • De brief heeft een titel
 • Persoonlijke gegevens worden vermeld, zoals de volledige naam, geboortedatum et cetera
 • Locatie en datum worden vermeld

Getuigschrift

Een werknemer die ontslagen wordt of op eigen initiatief ontslag neemt, kan de werkgever om een getuigschrift vragen. Een getuigschrift is een verklaring van de werkgever dat de werknemer in dienst is geweest. De werkgever is wettelijk verplicht om de werknemer een getuigschrift te verschaffen als hij dat vraagt.

In tegenstelling tot een aanbevelingsbrief, is een getuigschrift niet altijd positief. Een getuigschrift kan ook beperkt blijven tot de feiten. De toonzetting is niet overwegend positief, dan wel negatief. Een werknemer kan echter wel vragen of de werkgever wil vermelden hoe hij het werk heeft gedaan en hem verzoeken de reden van ontslag te vermelden.

Aanbevelingsbrief vragen

Een tip voor de werknemer die een aanbevelingsbrief zou willen vragen. Vraag niet rechtstreeks 'Wilt u een aanbevelingsbrief schrijven?" maar peil eerst of de leidinggevende überhaupt inzicht heeft in de verrichte werkzaamheden. Een betere vraag is: "Denkt u dat u voldoende zicht hebt op mijn werkzaamheden om een aanbevelingsbrief te kunnen schrijven?"
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
H&M vacatures: werken bij H&MDe Zweedse modegigant H&M heeft duizenden werknemers in Nederland en is continu op zoek naar nieuwe enthousiaste werknem…
PostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL vacatures: werken bij PostNLPostNL is het grootste postbedrijf van Nederland en bezorgt elke dag miljoenen folders, brieven en kaarten bij de mensen…
Bezwaren bij het solliciterenDe werkgevers stellen steeds strengere eisen aan nieuwe en bestaande medewerkers. Voor de meest eenvoudige banen vragen…
Nieuw werk zoeken na ontslagNieuw werk zoeken na ontslagHet is vaak moeilijk om een baan te vinden, of om van werk te veranderen. Veel werkgevers nemen liever jonge, goedkopere…
Wil de vrouw wel die carrière?Wil de vrouw wel die carrière?Er zijn nog steeds veel vrouwen die spreken over het glazen plafond, en waar dit er mogelijk eerder nog was, is dit in v…
Bronnen en referenties
 • Carrieretijger
 • Stepstone.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.