De 7 eigenschappen van effectief leiderschap volgens Covey

Bijna elke manager in spee heeft wel eens van Stephen Covey gehoord. Covey is dé goeroe op managementgebied. De grondlegger van de 7 belangrijkste eigenschappen die een goede manager moet bezitten om succesvol te zijn. In dit artikel worden de stappen kort samengevat. Om zoveel mogelijk bij de wortels van Covey te blijven, zijn de stappen in het Engels.

Wie is Stephen Covey?

Stephen Covey is geboren op 24 oktober 1932 in Salt Lake City. Stephen heeft een aantal boeken op zijn naam staan waaronder: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap en prioriteiten (effectieve keuzes in werk en privé) wel de best-sellers zijn. Hij is medeoprichter van de keten FranklinCovey, welke ook in Nederland gevestigd is.

De stappen voor effectief leiderschap

Het stappenplan bestaat uit 7 stappen die volgordelijk plaats moeten vinden. Covey heeft er dus een prioriteit aan toegekend.

Eigenschap 1: Be Proactive

Wees actief en neem het initiatief om zaken op poten te zetten. Indien je geen actie onderneemt zal er ook niks gebeuren. Als manager moet je, jezelf actief inzetten.

Eigenschap 2: Begin with the End in Mind

Visualiseer waar je wilt eindigen. Maak dit beeld heel duidelijk in je gedachten en zorg dat je dit blijft zien. Ongeacht het pad waarop je zit.

Eigenschap 3: Put First Things First

Bepaal bij elke activiteit of dit nuttig is voor het doel wat je wilt bereiken (zie eigenschap 2). Indien het niet het doel eigend moet je het ook niet doen. Oftewel, stel je prioriteiten vast.

Eigenschap 4: Think Win/Win

Ga altijd uit van een situatie waarin iedereen een winnaar is. Je opstellen als de "baas die alles weet" gaat niet op. Zorg dat het een soort van geven en nemen is vanuit jouw positie als manager.

Eigenschap 5: Seek First to Understand, Then to be Understood

Deze eigenschap is al eeuwen oud. Voordat je gaat streven naar het verkondigen van je eigen missie, luister eerst eens wat de ander te zeggen heeft. Zodra je geluisterd hebt na de ander weet je vanuit welke hoek hij denkt en is het makkelijker jouw plannen op zijn gedachtegang aan te laten sluiten.

Eigenschap 6: Synergize

Zorg dat jij, als manager, synergie creëert tussen de mensen in je team. Het 1+1=3 effect. Dit houdt in dat indien je 1 persoon iets laat doen zou hij bijvoorbeeld 100 pakken melk kunnen vullen. Indien je 2 mensen dusdanig laat samenwerken kunnen er misschien wel 300 pakken melk gevuld worden.

Eigenschap 7: Sharpen the Saw

Verlies nooit jezelf in het traject van leidinggeven. Zorg dat je op het juiste pad blijft met de juiste doelen!.

Wil je op een dieper niveau de 7 eigenschappen leren, dan zou je toch daadwerkelijk het boek moeten kopen.
© 2008 - 2023 Booijen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…
Cursus Time managementCursus Time managementVeel mensen vinden het lastig om met hun tijd om te gaan. Daarom is er Time Managent. Tijdsmanagement is een methode die…
Management opleidingen: Cursussen, trainingen en opleidingenMet een goede management opleiding ligt de wereld voor je open. Maar wie ziet er nog de bomen door het bos in de wildgro…
Leiderschap: Managerial grid van Blake en MoutonDe managerial grid is ontwikkeld door Robert Blake en Jane Mouton, en gericht op het situatiegericht leidinggeven. In di…

Management, wat is dat?Management, wat is dat?De wereld is er vol van en we hebben ze in ieder bedrijf nodig, maar wat is nu eigenlijk een manager en wat moet je van…
Wat is prince II?Een modeverschijnsel of een serieuze project management methode, dat is de vraag die is ontstaan over PRINCE II. Prince…
Booijen (27 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.