Belastingen voor ondernemers: waar heb je mee te maken?

Belastingen voor ondernemers: waar heb je mee te maken? Zodra je een onderneming start, krijg je te maken met ondernemingsbelastingen. Er zijn namelijk belastingen die specifiek voor ondernemers gelden. Met welke belasting je exact te maken krijgt, is deels afhankelijk van je rechtsvorm en de wijze waarop je door de belastingdienst gekwalificeerd wordt. Om onverwachte aanslagen en boetes te voorkomen, is het belangrijk dat je vooraf goed op de hoogte bent van deze belastingen voor ondernemers.

Belasting over je winst: inkomstenbelasting

Ook als ondernemer betaal je belasting over je inkomen. Wie zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft, heeft een onderneming. Dit wil echter niet per definitie zeggen dat de belastingdienst je voor de inkomstenbelasting ook als ondernemer ziet. Hiervan kan volgens de belastingdienst kort gezegd alleen sprake zijn indien je ondernemingsactiviteiten plaatsvinden in het economisch verkeer en er in de toekomst redelijkerwijs winst te verwachten is. Wanneer je een liefdadigheidsinstelling runt, ben je voor de inkomensbelasting dus geen ondernemer. Ook moet je voldoen aan het urencriterium en tenminste 1.225 uur per kalenderjaar aan de onderneming besteden.

Je betaalt als ondernemer, tenzij je een B.V. of N.V. drijft, inkomstenbelasting over je winst. Dit belastbare inkomen is je omzet min al je kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld je inkoopkosten, onkosten, aftrekposten en afschrijvingen. Het is belangrijk om gedurende het jaar geld te reserveren voor de inkomstenbelasting. Deze wordt namelijk achteraf berekend. De hoogte van de belasting is afhankelijk van de hoogte van de winst. Er zijn in 2020 twee tarieven:
  • 37,35% tot €68.508 belastbaar inkomen
  • 49,50% over alles boven de €68.508 belastbaar inkomen

Het kan financieel gunstig zijn om door de belastingdienst als ondernemer gekwalificeerd te worden. Je kunt dan namelijk aanspraak maken op belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling van 14%.

Omzetbelasting (btw)

Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’ en heeft een standaardtarief van 21%. Er zijn echter ook producten of diensten die slechts met 9% of 0% btw worden belast. De meeste ondernemers moeten per kwartaal aangifte doen voor de btw. Het kan echter ook voorkomen dat je maandelijks of jaarlijks btw-aangifte doet.

Indien je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent ben je voor de omzetbelasting (btw) ondernemer. Het kan dus zijn dat je wel ondernemer bent voor de btw en niet voor de inkomstenbelasting. Toch hoeft niet iedereen die voor de btw ondernemer is ook btw-aangifte te doen. Voor kleine ondernemers is er een vrijstelling van de btw-plicht middels de kleineondernemingsregeling (KOR). Wie een grote onderneming drijft, maar voornamelijk van btw vrijgestelde producten en diensten aanbiedt kan ook onder deze vrijstelling vallen.

Vennootschapsbelasting

Is je onderneming een besloten of naamloze vennootschap (B.V. of N.V.)? Dan betaal je de belasting over de winst niet via de inkomstenbelasting maar via de vennootschapsbelasting (VPB). Een winstgevende stichting of vereniging moet soms ook vennootschapsbelasting betalen. Indien deze niet concurreren en geen winstoogmerk nastreven zullen zij hiervoor echter een vrijstelling krijgen.

Dividendbelasting in geval van een winstuitkering

Vaak keren besloten en naamloze vennootschappen een deel van de winst uit aan de aandeelhouders. In de meest gevallen keert de onderneming daarvoor dividend uit. Over het uitgekeerde dividend moet een dividendbelasting betaald worden. Nadat het dividend beschikbaar is gesteld moet binnen één maand aangifte gedaan worden. De dividendbelasting moet ook in dezelfde maand voldaan worden. Soms is het mogelijk om voor deze belasting (deels) een vrijstelling of teruggave te krijgen.

Personeel in dienst; loonbelasting

Tot slot kun je als ondernemer ook te maken krijgen met loonbelastingen. Dit is het geval indien je personeel in dienst hebt. Op het salaris van je personeel moet je loonheffing inhouden. Dit is in feite de belasting die je als werkgever betaalt namens de werknemer. De loonheffing bestaat uit de verplichte premies voor volksverzekeringen en de loonbelasting. In sommige gevallen is voor de loonbelasting een afdrachtvermindering mogelijk.
© 2020 - 2025 Willem85, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrekening voorheffingenWanneer de belastingdienst de aanslag van de inkomstenbelasting vaststelt worden de ingehouden voorheffingen verrekend.…
Belasting op dividendBelasting op dividendOver het uitgekeerde dividend moet belasting, dividendbelasting, worden betaald. Soms bestaat er voor deze belasting een…
Wat is belasting?Niet alleen in Nederland, maar in tal van andere landen, moet men belasting betalen. Dit kan BTW zijn, maar ook inkomste…
De belastingen in Nederland zijn hoogDe belastingen in Nederland zijn hoogBelasting betalen in Nederland in 2020? De meeste Nederlanders zullen de belastingen en vooral de inkomstenbelasting in…

Aan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenAan welke brandveiligheidseisen moet een kantoorpand voldoenWie een pand bezit of gebruikt, dient te voldoen aan de landelijke regels voor brandveiligheid. Branden kunnen immers ve…
Economie van China groeit explosief; gevolgen in de wereldEconomie van China groeit explosief; gevolgen in de wereldNa ruim 200 jaar van stagnatie ontstaat er in China een explosieve economische groei. De verwachting in 2019 was dat al…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 777546, Pixabay
  • https://www.ikgastarten.nl/financien/boekhouding-en-administratie/boekhouder-accountant-wanneer-relevant
  • https://credo-ondernemingsplan.nl/soorten-belastingen-ondernemer/
  • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/voordat_u_start/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_btw
  • https://wijzerbedrijf.nl/voordelen-zzp-inhuren-tov-loondienst/
  • https://zzp-belasting.tips/ondernemer-voor-de-inkomstenbelasting-en-btw/
  • https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting/wanneer_bent_u_ondernemer_voor_de_inkomstenbelasting
Willem85 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.