Kantoortermen: spreek de juiste kantoortaal!

Kantoortermen: spreek de juiste kantoortaal! Wil jij het maken op je werk? Dan helpen deze termen en uitdrukkingen je op weg. Als je het jargon beheerst, wordt het een stuk makkelijker om jezelf als een meedenkende medewerker neer te zetten - eentje die weet waar hij het over heeft!

Algemene uitdrukkingen op kantoor

Ergens een klap op geven

Dagelijks moeten er knopen worden doorgehakt. Een populaire term in de kantoorwereld is niet 'de knoop doorhakken', maar 'ergens een klap op geven'. Het project moet worden afgerond of er moet een besluit worden genomen.

Ergens dieper in duiken

Je hoort het iemand misschien zeggen: 'Daar moet ik nog even dieper in duiken.' Dat klinkt heel geheimzinnig en ondernemend, maar betekent niet meer dan 'daar weet ik echt nog niets van, dat bekijk ik later wel'. Dit is alleen een mooie manier om dat te zeggen.

Iets oppakken

Op een gemiddeld kantoor pak je niet de krant op, maar een opdracht of een project. 'Pak jij dat op?' is een veelgehoorde uitdrukking.

Meeting

Een vergadering. Kan ook vallen onder 'brainstorm'. Een meeting met zijn tweeën heet ook wel een bila of een bilateraal(tje), of een pg'tje (persoonlijk gesprek).

Contacten

Contact opnemen met. In een zin: 'Kun je X even contacten?'

Briefing

Een korte uitleg over wat iemand moet doen. 'Geef jij de stagiair een briefing van wat wat er moet gebeuren?'

Termen in de e-mail

Wil je je e-mails opleuken met wat kantoortermen, dan heb je vast wat aan onderstaande.

AfkortingAfkorting vanUitleg
Vrijmibo of VrijMiBovrijdagmiddagborrelMet een drankje en borrelhapje napraten over de werkweek.
ASAP of zsmas soon as possible of zo snel mogelijkZo snel mogelijk - dit heeft haast/spoed
EOBEnd of business dayRond vijf uur/half zes. Als iets per EOB af moet zijn, kun je het het beste voor vijf uur af hebben.
VWBvoor wat betreftEigenlijk is dit een contaminatie: een samentrekking van 'wat betreft' en 'voor'. Voor wat betreft wordt desondanks veel gebruikt op kantoren.

Vage functies

Wil je een hippe titel maar is niet duidelijk wat je doet? Deze namen zijn zeer breed inzetbaar.

  • Projectmanager
  • Adviseur
  • Trainer
  • Consultant
  • Manager

Marketingtermen (online marketing/internetmarketing)

Meepraten op de marketingafdeling? Strooi dan zeker eens met deze termen.

Veelgebruikte afkortingen
AfkortingAfkorting vanUitleg
CPCCost per clickAls je met online banners adverteert, dan betaal je vaak per klik (dus elke keer als een bezoeker op de banner klikt en naar jouw website gaat). De kosten per klik zijn je CPC.
CTRClick through rateClick through ratio (ook wel te vertalen met doorklikratio) is de verhouding tussen het aantal clicks op een banner (of een tekstlink) en het aantal impressies hiervan. Als een banner 100 keer wordt getoond en 10 mensen klikken, dan is de CTR 10%.
CTACall to actionAls je een nieuwsbrief stuurt en er staat één grote knop met 'Bestel nu!', dan is dit je CTA. Op een website kan het de bestelknop zijn, maar ook een banner met 'profiteer nu van korting'. De CTA is het onderdeel van een site, nieuwsbrief of banner die aanzet tot actie.
ROIReturn on investmentAls je investeert in je bedrijf, dan verwacht je ook wat terug. Stel dat je 100 euro uitgeeft aan reclame en 200 euro verdient. Je ROI is dan 200%.
C2CClick-to-conversion timeDe tijd tussen het moment dat een bezoeker voor het eerst op een online advertentie klikt en het moment dat er conversie plaatsvindt heet de click-to-conversion time. Als iemand op een banner klikt, naar je site gaat, maar pas de volgende dag wat koopt, dan is de C2C bijvoorbeeld 24 uur.
CPACost per actionAls een bezoeker je banner aanklikt voor 40 cent, dan is 40 cent je CPA.

Content

De content is de inhoud van een website. Vaak wordt er verwezen naar de tekst van de website als over content wordt gepraat, maar je kunt er ook alle (zichtbare) inhoud mee aanduiden: tekst, foto's en links.

Optimalisatie/websiteoptimalisatie

Hoe je de website beter kunt maken of hoe je iets in het algemeen kunt verbeteren.

Lead

Als iemand meer informatie wil hebben over je product of dienst, dan is deze persoon (of dit bedrijf) een lead.

Prospect

Een ander woord voor lead.

Conversie

Als je 100 websitebezoekers hebt, en er is er ééntje die je product koopt, dan is je conversie 1. Je conversie betekent dus niet meer en minder dan het percentage mensen dat je product koopt in plaats van alleen maar op je website rond te kijken. In plaats van een aankoop kun je een ander doel hebben, bijvoorbeeld dat bezoekers op een banner klikken. In dat geval is het zo: klikken er 5 mensen per 100 bezoekers op je banner, dan is je conversie 5.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nederlands: Nieuwnederlands 17e eeuw - algemene schrijftaalNederlands: Nieuwnederlands 17e eeuw - algemene schrijftaalIn de 17e eeuw werd door bekende schrijvers voortvarend gewerkt aan het ontwikkelen van een algemene schrijftaal. Zo nam…
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
Taal, de moeder aller institutiesBeknopt gezegd wordt de term institutie in sociologische literatuur gedefinieerd als: een systeem van genormaliseerde st…
Slaperig op kantoor? Dit helpt!Alle kantoorwerkers onder ons kennen het: de kantoordip. Bij de meeste mensen slaat deze dip toe na de middaglunch. We s…

Koude acquisitie plegen, tips & trucs om te bellenKoude acquisitie plegen, tips & trucs om te bellenKoude acquisitie is een term voor het benaderen van particulieren en bedrijven, zonder dat zij hierom gevraagd hebben. V…
Cosmeticabedrijf L'OréalLOréal is 's werelds grootste cosmetica en schoonheidsverzorgingsbedrijf. Dit beursgenoteerde bedrijf produceert versch…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 17-09-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.