Uitleg over softwaretest-rollen

Uitleg over softwaretest-rollen Technische tester, functionele tester, acceptatie tester, gebruikers acceptatie tester, testautomatie, het zijn allemaal termen die voorkomen in het vakgebied van softwaretesten, maar ze hebben niet allemaal dezelfde inhoud van de rol.

Softwaretest-rollen

Als je tegen mensen zegt "er bestaat verschil tussen een dierenarts en een arts in een ziekenhuis" dan vinden ze het eerder vanzelfsprekend dan dat zij hiervan opkijken. Anders is het als je deze rollen voorbij ziet komen op advertenties van websites voor werkaanvragen. Hoewel het inmiddels al 2014 is en we al sinds 1981 aan softwaretesten doen binnen de ICT, zijn er nog veel bedrijven die niet goed het verschil weten. Een overzicht van rollen en de uitleg hierbij is op zijn plaats:

Technische softwaretester

Een technische softwaretester heeft enige ervaring met programmeertalen. De vorm van softwaretesten die hij doet zit in het feit dat hij checkt of de code zonder bugs is. In softwarecode kunnen logica fouten zitten, spelfouten (in code), chronologische volgorde (in code) fouten, syntactische fouten, semantische fouten. Een technische softwaretester controleert op dit soort onderdelen, maar meer op het code gedeelte.


Functionele softwaretester

Een functionele softwaretester heeft veel minder tot geen verstand van de programmeercode en hij hoeft hier ook niet zoveel van af te weten. Een functionele softwaretester kijkt veel meer naar aspecten of alle inputvelden bijvoorbeeld aanwezig zijn. Ook controleert hij de uitwerkingen van acties. Zodra er een veld ingevuld kan worden met een alfanumerieke waarde, daar waar het alleen numerieke waarden mag bevatten volgens de eisen, dan kan een functionele tester dit vinden, door op dit soort zaken te testen. Een functionele tester checkt dus veel meer de werking van functies. Ook heeft hij veel meer ervaring over de samenhang van functies. Wat ook vaak gebeurt is dat een technische tester een bepaald soort functie controleert, bijvoorbeeld dat een nummerplaat kan worden ingevoerd. Vervolgens checkt een functionele tester alle variaties van type nummerplaten. Een functionele tester controleert dan bijvoorbeeld of de nummerplaat in combinatie met land van herkomst ook goed gaat. De functionele tester controleert ook op syntactische en semantische fouten, chronologische volgorde zaken, maar meer op de delen die "op het scherm gebeuren" in plaats van "op de achtergrond".

Bijvoorbeeld "dat de waarde van een getal in (web-)pagina #1 in invulveld #A een effect kan hebben op (web-)pagina #2 in invulveld #B."

Acceptatie tester

Een acceptatie tester controleert of de versie of werking van het systeem klaar is om in productie te gaan of afgerond is. De uiteindelijke werking controleren ligt in zijn handen. Een Acceptatie Tester heeft dus veel verantwoordelijkheid over het uiteindelijke vrijgavenadvies.

Een gebruikers acceptatie tester controleert in feite hetzelfde maar doet dit meer "met de blik van de gebruikers van het systeem" en vaak gebeurd het gebruikers acceptatie testen ook in samenwerking met daadwerkelijke eindgebruikers van het informatiesysteem. Zij geven dan feedback en opmerkingen wanneer functies nog niet werken zoals naar behoren.

Testautomatie

Testautomatie is het proces waarbij alle uitgedachte (en soms al handmatig uitgevoerde) testen in geautomatiseerde scripts worden geschreven zodat ze herhaaldelijk uitgevoerd kunnen worden. Testautomatisering is een vak apart en vaak moeilijk. Er komt veel bij kijken om inputvelden en schermen geautomatiseerd gecheckt te krijgen. Een goede samenwerking tussen werkgevers die dit automatiseren en de testers uit de andere fases is cruciaal voor een geoptimaliseerd testproces. Zij dienen gezamenlijk duidelijk te blijven communiceren over wat er geautomatiseerd getest wordt en wat er handmatig getest moet (blijven) worden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Softwaretester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Varentest, zwanger wordenVarentest, zwanger wordenVarentest: een test die gebruikt wordt om de ovulatie te bepalen, maar ook om te bepalen of er sprake is van verlies van…
Software testen in ScrumSoftware testen in ScrumScrum bestaat alweer sinds de vroege jaren 90, maar bedrijven kampen er soms mee dat het software testen binnen een Spri…
Kinesiologie in de praktijkKinesiologie in de praktijkKinesiologie is de leer van de bewegingen van de spieren, die gebruikt kan worden bij het stellen van diagnoses. Middels…
Glucose en glucose-testersGlucose en glucose-testersGlucose meten we om te zien of onze bloedsuikerspiegel binnen de referentiewaarden ligt, onder meer als diabetes mellitu…

Goud, geld, banken en toezichtGoud, geld, banken en toezichtOoit was er een tijd dat het gebruikelijk was om in de handel met goud te betalen. Die manier van betalen ontstond naast…
Softwaretester (24 artikelen)
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.