De termen 'quality assurance' vs 'software testen' uitgelegd

De termen 'quality assurance' vs 'software testen' uitgelegd De termen 'quality assurance' en software testen worden vaak te pas en te onpas gebruikt. Heel veel recruiters in Nederland gebruiken de termen door elkaar, wat erg vervelend is. Het is belangrijk om te beseffen dat er een groot verschil is in beide rollen, een duidelijk beeld hiervan vergemakkelijkt het proces van de juiste persoon vinden voor de juiste klus.

De term 'quality assurance' is niet gelijk aan de term 'software testen'

QA, QC en software testen

Het testen van software is het vaststellen in hoeverre de software aan de eisen voldoet. Hierbij is het van belang te weten wat er getest gaat worden, de eisen (en wensen), wanneer er getest gaat worden en op welke manier er getest gaat worden.

Ook wordt QA (Quality Assurcance) vaak verward met QC (Quality Control). Het verschil is echter dat QA procesgeoriënteerd is en QC productgeoriënteerd. QA is overkoepelend, QC is een subgroep van QA. Testen is een subgroep van QC.

Er bestaan vele interpretaties van de software-ontwikkel-hiërarchie. Zeker in het deel software testen. De volgorde is niet altijd consequent doorgevoerd in ieder bedrijf. Soms noemt men het een testlead, soms een Q&A-lead, er zijn veel benamingen en titels. De benaming zou eigenlijk altijd hetzelfde moeten zijn.

De essentie hier is de volgorde: Q&A, testmanager, testcoördinator en dan software tester.
Met de kanttekening dat er heel veel verschillende type software testers zijn, te denken valt aan onder andere testautomatiseerders, functionele tester, technische tester, gebruikers acceptatie tester, (productie) acceptatie tester, ketentesters.

Hoe ziet het testen van software er uit wanneer je het goed doet?

Het antwoord tot deze vraag is niet zo eenvoudig. Er komt zoveel bij kijken en er zitten ontzettend veel paradoxen in de ontwikkeling van software. Bijvoorbeeld: aan de ene kant wil je snel zijn en sneller dan de concurrentie een goed en nieuw product op de markt zetten, aan de andere kant kost het degelijk testen van (nieuwe) software ontzettend veel (doorloop)tijd en energie.

Verder bestaat er niet zoiets als "de perfecte software tester". Je zou kunnen zeggen dat er op hoofdlijnen twee categorieën van software testers, namelijk:
  • Degenen die volgens de regels willen leven, zij houden van lijstjes nalopen, dingen checken, nagaan, controleren
  • En degenen die juist niet volgens de regels willen leven, zij houden ervan om 'outside-the-box' te denken, dat zijn de creatievelingen, mensen die nieuwe manieren proberen te vinden om zwakheden, gaten en onontgonnen terrein in de software te ontdekken.

Een soort Ying Yang, zou je kunnen zeggen

Kun je het je voorstellen dat beide uitersten in één team moeten samenwerken? Dat geeft wel een beetje aan hoe moeilijk software testen is, want type 1 moet ook creatief kunnen denken, en type 2 moet ook de lijstjes kunnen nalopen

Dat op zich is al moeilijk en dan hebben we het nog niet eens over het feit gehad dat het testproces op verschillende manieren kan worden ingevuld, voorbeelden zijn (de veel gangbare) agile of de watervalmethode.

Beide vormen van projectinvulling hebben zowel verschillende testers van karaktereigenschap nodig en daarnaast ook nog eens testers met verschillende specialisatievormen, zoals systeemtester (technisch), functionele tester, acceptatie tester, gebruikers accepatietester, of testers die zich gespecialiseerd hebben op het automatiseren van testgevallen.

Samengevat

De term 'quality assurance' wordt gebruikt om aan te duiden dat het overkoepelend is, software testen is een pilaar van quality assurance.

Ook weet je nu dat er op hoofdlijnen twee type software testers zijn, en dat je beide nodig hebt in het ontwikkelteam. Beide typen kunnen verschillende soorten specialisatievormen hebben.

Metaforisch

Stel je gaat een hele flat van behang voorzien. (Dat is een groot karwei en dat vergt goed nalopen van de verdiepingen (lijstje aflopen). Het is dan wel zo handig om te weten dat er een lek in het zwembad op de bovenste verdieping zit en de motor van het reinigingssysteem één keer per twee maanden draait en doorsijpelt over alle verdiepingen langs de muur. Kortom, je hebt ook mensen nodig die "verder kijken dan hun neus lang is", of anders gezegd "wat creatiever (out-of-the-box thinking) van aard zijn

Lees verder

© 2014 - 2024 Softwaretester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
mijn kijk opMijn visie op: verband paradoxen en illusies met testen"Wat kunnen software testen, paradoxen en illusies nou werkelijk met elkaar te maken hebben?" Naar mate je echter langer…
Software testen in ScrumSoftware testen in ScrumScrum bestaat alweer sinds de vroege jaren 90, maar bedrijven kampen er soms mee dat het software testen binnen een Spri…
Software voor de ComputerSoftware voor de ComputerSoftware, u hoort het woord vast weleens vallen als u in aanraking komt met de computer. Maar wat is Software nou eigenl…
Software testen in ITILSoftware testen in ITILWat is ITIL nou precies, en hoe verhouden software testen en ITIL zich tot elkaar? Dit is een veelgehoorde vraag onder s…

Ruilhandel voorloper en alternatief voor papieren geldHoewel papieren geld steeds minder wordt gebruikt en veelal is verdrongen door pinnen of internetbankieren is met papier…
Action Amsterdam: winkels, openingstijden en koopavondenAction Amsterdam: winkels, openingstijden en koopavondenAction Amsterdam heeft verschillende vestigingen in Amsterdam Zuid, Oost, Noord en West. U kunt hier terecht om zeer goe…
Softwaretester (24 artikelen)
Laatste update: 08-01-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.