Van betweter tot uitsteller - tien vervelende collega's

Van betweter tot uitsteller - tien vervelende collega's Je kent het wel: je bent in bespreking en alles wat je zegt wordt tenietgedaan door je collega, die allemaal betere oplossingen heeft, volgens hem. De betweter is misschien wel een van de meest irritante collega's die je kunt hebben op de werkvloer. Of wat dacht je van die ene collega die zijn werk nooit af heeft en al zijn taken continue blijft uitstellen. Je vraagt je soms af waarom hij überhaupt ooit zijn aangenomen. Hoe irritant deze collega's ook mogen lijken, ze zorgen in ieder geval voor een dynamische omgeving. Hieronder vind je de tien meest irritante collega's die je kunt hebben en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

De onderbreker

Dit type collega komt om de haverklap een praatje maken. Dat is natuurlijk ook gezellig en goed voor de werksfeer, maar soms vergeet hij dat je ook nog moet werken. Je deadlines en telefoontjes wachten niet. Ze lijken altijd precies op het moment langs te komen, dat het minst geschikt is.

Oplossing

Wees gewoon eerlijk tegen deze collega en zeg dat je een deadline hebt of dat je het druk hebt. Vaak hebben ze niet eens door dat ze je storen. Je kunt ook nog voorstellen om tijdens de lunch bij te praten.

De goochelaar

Deze collega weet altijd creatief met zijn tijd om te gaan en brengt flexwerken tot een heel nieuw niveau. Deze collega weet ook uiterst goed hoe hij het beste onder taken uit kan komen en heeft altijd excuses klaar waarom hij later is of eerder weg moet. De goochelaar weet altijd hoe hij zo min mogelijk kan doen op het werk en lijkt er altijd mee weg te komen.

Oplossing

Vertel hem precies wat je dwarszit wanneer hij bijvoorbeeld laat is. Vertel de gevolgen die het voor jou en je collega's heeft. Als dit niet werkt, kun je een gesprek aangaan met jullie manager.

De uitsteller

Wie kent deze niet? Voor de uitsteller is een deadline geen deadline, maar een indicatie wanneer werk af moet zijn. De uitsteller neemt de deadline ruim en dupeert hiermee zijn andere collega's.

Oplossing

Vertel continue dat zijn deadline er snel aankomt. Als je dit vaak genoeg doet, heb je kans dat hij eindelijk inziet dat hij zijn werk op tijd af moet hebben. Als dit niet werkt, lever dan je eigen werk op tijd in zonder zijn bijdrage, waarbij je de e-mails bijvoegt waarop je hem wijst op zijn deadline.

De nee-zegger

Wanneer een voorstel wordt gedaan, dan zal deze collega de eerste zijn die zegt dat het plan niet gaat werken en je je tijd verdoet. De nee-zegger is kritisch en lichtelijk negatief. Dit zal niet alleen tijdens zijn werk zijn, maar ook in relaties en vriendschappen.

Oplossing

Bedank de nee-zegger voor zijn input en vertel dat jij wel achter het plan staat en het daarom ook gaat uitvoeren.

De betweter

Iedereen heeft er wel een op kantoor. De mensen die vaak met zinnen komen als: "Ik zei het toch!" als er iets misgaat en "Dat was mijn idee!", als een voorstel juist complimenten krijgt. De betweter kan slecht tegen kritiek en zal zijn eigen fouten vaak proberen te maskeren.

Oplossing

Als een collega jaar na jaar promotie krijgt, dan kan hij denken dat hij beter is dan zijn andere collega's. Het beste wat je tegen de betweter kunt doen, is het met de manager bespreken. Wellicht kan hij hem wat extra taken geven om hem bezig te houden.

De schuldgever

Dit type collega weet altijd anderen de schuld te geven. Deze mensen hebben altijd een excuus klaar waarom ze een deadline gemist hebben en geven hier de schuld aan een andere collega, technische problemen of familieomstandigheden.

Oplossing

Gelukkig kunnen managers tegenwoordig vrij makkelijk zien welke medewerkers op deze manier te werk gaan. Meestal komen ze er een of twee keer mee weg, maar uiteindelijk lopen ze tegen de lamp. Als je in een situatie komt dat je collega jou de schuld geeft, praat dan met deze collega. Je moet duidelijk zijn dat je hier niet van gediend bent. Mocht dit niet werken, vraag dan een gesprek aan met je leidinggevende.

De roddelkont

Deze collega's zijn altijd op de hoogte van wat er in het bedrijf gebeurt. Het kan een roddel zijn over iemands privéleven of collega's die ontslagen zijn. Het is alsof ze niks beters te doen hebben dan zich bezighouden met iemand anders zijn leven.

Oplossing

Ga er nooit op in, wat de collega ook zegt. Hij beleeft alleen maar plezier aan de reacties van anderen. Er is niets mis met wat te vertellen over je eigen leven, bijvoorbeeld je relatie of kinderen. Maar geef nooit teveel informatie prijs aan mensen die je niet vertrouwt. Wanneer roddels gemeen worden, dan is het tijd om echt actie te ondernemen. Zeg dat je het er niet mee eens is dat hij zo over anderen praat en als hij ergens mee zit dat hij direct met diegene moet praten en niet achter iemands rug om.

De competieveling

Dit type collega wil het altijd beter doen dan anderen. Vragen en opmerkingen als "Hoe ver ben jij?" en "Dat heb ik veel beter gedaan" klinken regelmatig uit de mond van deze collega. Een beetje competitie is gezond, maar als het te ver gaat, komt dit de werksfeer niet ten goede.

Oplossing

Zeg tegen deze collega dat je op je werk bent en niet in een Olympisch Stadion.

De luidspreker

Deze collega is zachtgezegd nogal luidruchtig. Zowel aan de telefoon als in gesprek met een andere collega hoor je hem al van ver. De luidruchtigheid kan erg irritant zijn voor nabije collega's en kan tot gevolg hebben dat mensen zich niet meer kunnen concentreren.

Oplossing

Vraag of hij iets zachter kan praten. Vaak hebben de zogenoemde luidsprekers niet eens door dat ze zo hard praten en is het een gewoonte voor hen.

De engel

Deze collega zegt altijd ja. Het lijkt alsof het woord 'nee' niet in zijn vocabulaire voorkomt. Het is iemand die continue bezig om mensen te pleasen en gaat het liefst ook confrontaties uit de weg. Hij wil door iedereen aardig gevonden worden en durft daarom niet te zeggen wat hij echt denkt.

Oplossing

Vertel hem dat hij moet leren om ook 'nee' te zeggen en dat hij niet alles kan accepteren. Zeg hem dat mensen hem nog steeds aardig vinden, ook als hij 'nee' zegt.
© 2013 - 2024 Anna1985, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ramadan op het werkRamadan op het werkElk jaar zullen er moslims zijn die meedoen aan de Ramadan, een periode van vasten. Het kost voor hen veel inspanning om…
Ergernissen op kantoorErgernissen op kantoorAls we ons bedenken hoeveel tijd we in verhouding op de werkvloer doorbrengen, is het niet vreemd dat we ons ontzettend…
Irritaties op het werk: hoe los je dit op?Irritante collega’s, heb jij die ook? Vast wel. Jullie liggen elkaar niet, contact verloopt niet soepeltjes en wat julli…
Collega's met kinderen vormen soms ergernissenCollega's met kinderen vormen soms ergernissenVoor een werkende ouder, vooral voor de werkende moeder is het vaak lastig om een balans te vinden tussen werk en privé.…

Maersk Mc-Kinney Møller – grootste containerschip ter wereldMaersk Mc-Kinney Møller – grootste containerschip ter wereldHet containerschip Maersk Mc-Kinney Møller, van Maersk Line, is ten tijde van zijn tewaterlating - juli 2013 - het groot…
Ziekteverzuim van medewerkers: oorzaken en hoe aanpakken?Ziekteverzuim van medewerkers: oorzaken en hoe aanpakken?Bedrijven hebben te maken met ziekteverzuim. Het gaat om het herhaaldelijk ziek melden van werknemers waarbij er sprake…
Bronnen en referenties
  • http://ibnlive.in.com/news/work-woes-10-annoying-types-of-colleagues/83107-19.html
  • http://appitive.com/business/2012/08/29/the-10-most-annoying-habits-of-co-workers/
Anna1985 (28 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2013
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.