Kopen van afgeschreven boeken bij de bibliotheek

Kopen van afgeschreven boeken bij de bibliotheek Bij de verschillende bibliotheken in het land worden jaarlijks duizenden boeken afgeschreven. Deze worden op meerdere manieren verkocht. Veel bibliotheken hebben een kast voor afgeschreven boeken of houden een jaarlijkse verkoop. Voor verkopers van tweedehands boeken kan het een heel aantrekkelijke manier zijn om aan goedkope boeken te komen. Bibliotheekboeken zijn door de stickertjes en stempeltjes wel lastiger te verkopen dan reguliere boeken. Lees er alles over in dit artikel. Jaarlijks worden er een groot aantal boeken afgeschreven bij de verschillende bibliotheken in het land. Het gaat om grote aantallen. Alleen de bibliotheek van Groningen schrijft bijvoorbeeld jaarlijks bijna veertigduizend boeken af. Bijna elke gemeente heeft een of meerdere bibliotheken. Daarnaast zijn er nog de bibliotheken van verschillende instanties, zoals hogescholen en universiteiten. Er zijn verschillende redenen waarom een bibliotheek een boek afschrijft. De belangrijkste reden is om weer plaats te maken voor nieuwe boeken. Doorgaans heeft een bibliotheek maar beperkte ruimte, zelfs in het archief. Jaarlijks komen er duizenden nieuwe boeken bij, dus daarom moet er plaats worden gemaakt op de planken. Een tweede reden is dat sommige boeken na verloop van tijd minder gelezen worden, dus is het aantrekkelijker deze boeken weg te doen.

Verkopen van afgeschreven boeken bij de bibliotheek

Er zijn verschillende manieren hoe de bibliotheken van hun afgeschreven boeken afkomen. De meeste verkopen ze voor een klein bedrag. Sommige bibliotheken hebben een paar kasten waar gedurende het jaar nieuwe boeken worden bijgezet. Bezoekers van de bibliotheek kunnen deze boeken meestal voor een of twee euro kopen. Andere bibliotheken organiseren een jaarlijkse verkoop. Op een middag worden dan alle afgeschreven boeken verkocht. Vaak trekt dit veel liefhebbers die voor een klein bedrag een bezoek hun favoriete boek proberen te bemachtigen. Zeker het eerste uur is doorgaans een absolute stormloop. Andere manieren waarop bibliotheken van hun boeken afkomen is door ze te verkopen aan een opkoper. Deze verkoopt de boeken vervolgens weer verder. Een andere manier is door ze online te verkopen. De bibliotheek van Haarlem heeft bijvoorbeeld een eigen site waarop ze haar afgeschreven boeken te koop op aan biedt.

Koop van afgeschreven boeken bij de bibliotheek

Voor een verkoper van tweedehands boeken kan de bibliotheek ook een aantrekkelijke manier zijn om goedkoop aan boeken te komen. Vaak kosten de boeken maximaal een euro. In korte tijd kunnen veel relatief goede boeken worden gekocht. Het betekent we dat de verkoper in het eerste uur van de verkoop zoveel mogelijk goede boeken moet zien te bemachtigen. Daarna kan eventueel nog worden uitgefilterd welke boeken wel en niet rendabel zijn. De boeken die niet rendabel zijn kunnen weer worden teruggezet. De boeken van de bibliotheek zijn doorgaans nog vrij recent, meestal minder dan tien jaar oud. Houd er wel rekening mee dat bibliotheekboeken doorgaans iets lastiger te verkopen zijn. Dit komt omdat er stickertjes en stempeltjes op en in het boek staan. Dat maakt het voor veel mensen minder aantrekkelijk. Bij studieboeken ligt dat weer net anders, omdat mensen deze boeken meestal alleen gebruiken voor de studie en minder waarde hechten aan hoe het boek er precies uit ziet.

Gebrek aan commercieel denken bij bibliotheken

Door de verschillende gemeenten wordt veel op de bibliotheken bezuinigd. Dit komt mede door de economische crisis. Daardoor heeft de overheid minder geld te besteden en wordt er bezuinigd, ook op bibliotheken. Soms heeft dit ook tot gevolg dat bepaalde vestigingen moeten sluiten. Bibliotheken die blijven bestaan hebben minder geld te besteden. Het is daarom zo opvallend dat bibliotheken afgeschreven boeken bijna voor niks weg doen. Als ze bijvoorbeeld online via Marktplaats op Bol.com zouden worden verkocht zouden ze veel meer geld opleveren. Dit kan zeker rendabel zijn, zelfs als de medewerkers van de bibliotheek daardoor meer tijd kwijt zijn. Het is opvallend dat de bibliotheken nauwelijks commercieel denken. Daarvoor hebben ze te lang aan de subsidieslang gelegen.
© 2013 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Bibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekBibliotheca Philosophica Hermetica of de Ritman-bibliotheekIn de Jordaan aan de Bloemstraat in Amsterdam is de Bibliotheca Philosophica Hermetica (BPH) gevestigd. Deze bibliotheek…
Gratis en goedkope cursussen bij de bibliotheekWie goedkoop of zelfs gratis een cursus wil volgen, kan dat doen met het lidmaatschap van zijn bibliotheek. Veel mensen…

Houd de faillissementen van uw klanten in de gatenHoud de faillissementen van uw klanten in de gatenOnverhoopt kan er een relatie, waar u commerciële betrekkingen mee hebt, failliet gaan. Dat is nooit prettig, vooral als…
Verkopen is een vak apart en vraagt inzicht in klantenVerkopen is een vak apart en vraagt inzicht in klantenVerkopen is niet ieders hobby en niet ieders vak. Wie als verkoper in een zaak staat en verveeld staat rond te kijken to…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 30-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.