De startende ondernemer en zijn/haar financiën
Veel ondernemers beginnen enig moment vanuit een bepaalde passie of een gat in de markt zien of …. noem maar op. Talloze momenten kunnen mensen brengen tot het nemen van deze beslissing. Maar als bij deze beslissing niet alle belangrijke aspecten overwogen zijn, dan kan het zomaar een debacle worden en dat is zonde.
Denk en handel
Als je een idee hebt voor een onderneming is het goed het enthousiasme vast te houden, maar daarbij moeten niet allerlei zakelijke – en vaak minder interessante aspecten – achterwege laten. Juist goed alles op voorhand helder te hebben, dan kun je daarna de focus op je product of dienst leggen. Maar wat komt er zoal kijken?
De nieuwe onderneming
Al of geen businessplan, is het nog steeds belangrijk om een aantal zaken afgedekt te hebben voordat je aan het avontuur begint. En als je er al niets mee doet, dan is het goed er in ieder geval je gedachten over te laten gaan en mogelijk een risico in te calculeren.
Kosten en baten
Je prijs voor je klant bepalen is belangrijk, maar nog belangrijker zijn je
kosten. Zorg dat je je kosten voor je bedrijf goed in beeld hebt en daarnaast ook je kosten voor je levensonderhoud. Als je beide goed in beeld hebt, dan kan je vanaf dat bedrag gaan rekenen. Of je daarna van een nette
winstmarge uitgaat of van de hoofdprijs is geheel aan jezelf (wellicht gedreven door de marktwerking). Maar dan kun je niet voor verrassingen komen te staan en is de
kostprijs reëel voor jou situatie. Je kennis van de betreffende markt zal uitwijzen of dit ook een reële prijs is voor je te verkopen product en/of dienst.
Daarnaast is meer
winst maken altijd prima, maar niet omdat de
inkomsten te laag zijn. Zorg dat je de kosten laag houdt en scherp zijn op wat je uitgeeft in je onderneming en je normale levensonderhoud. Een
marge voor extra’s is goed, maar als het financieel even minder goed gaat, heb je niet direct een probleem voor je dagelijkse kosten. Voor veel ondernemers die ergens vol passie voor gaan zijn cijfers ballast. Echter, maar als je deze in de beginsituatie goed in beeld hebt, heb je een belangrijke stap gezet en geeft het je op een later moment geen onrust of onwetendheid meer.
Daarnaast is het bij het inkomen goed om na te denken over het moment dat je er even niet bent. Ziek, vakantie, cursus etc, ieder moment dat je
afwezig bent. In een onderneming met personeel kan je dit meestal regelen, maar als ZZP’er wordt dit lastig. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je er even niet bent. Gaat alles door, ligt het stil, heb je een vervanger. En als het al stil ligt, liggen de inkomsten dan ook stil of heb je ook een
permanente geldstroom? Denk hierbij aan bijvoorbeeld (service)abonnementen.
Goed nadenken over een dergelijke situatie en actie nemen in de vorm van een permanente geldstroom (als deze er niet is en er is wel een mogelijkheid?) of een vervanger of je sluit een verzekering af.
Let goed op bij de
verzekeringen, ze zijn erg duur en je moet je goed voor laten rekenen wat het je oplevert als het moment daar is. Je kunt bij de bank ook gaan praten over een
spaarpot creëren en waar je zonodig gebruik van kunt maken. Onderzoek de mogelijkheden en besluit wat te gaan doen … waarbij niets doen uiteraard ook een optie is.
In je financiële plaatje mag je
pensioen niet ontbreken. Hoe denk je de oude dag voorziening in te kleden. Apart sparen, kijken of je ergens aan kunt sluiten bij een collectief of er vanuit gaan dat je bedrijf straks als vorm van pensioen te verkopen is. Er zijn talloze mogelijkheden, je moet ze alleen wel de revue laten passeren.
Tot slot
Meestal niet de leukste onderwerpen als je aan je nieuwe bedrijf wilt beginnen, maar om gedoe of stress in een later stadium te voorkomen, goed dit wel te doen. Legatio is een stichting die hierbij kan helpen. www.stichtinglegatio.nl.