De startende ondernemer en zijn/haar financiën

De startende ondernemer en zijn/haar financiën Veel ondernemers beginnen enig moment vanuit een bepaalde passie of een gat in de markt zien of …. noem maar op. Talloze momenten kunnen mensen brengen tot het nemen van deze beslissing. Maar als bij deze beslissing niet alle belangrijke aspecten overwogen zijn, dan kan het zomaar een debacle worden en dat is zonde.

Denk en handel

Als je een idee hebt voor een onderneming is het goed het enthousiasme vast te houden, maar daarbij moeten niet allerlei zakelijke – en vaak minder interessante aspecten – achterwege laten. Juist goed alles op voorhand helder te hebben, dan kun je daarna de focus op je product of dienst leggen. Maar wat komt er zoal kijken?

De nieuwe onderneming

Al of geen businessplan, is het nog steeds belangrijk om een aantal zaken afgedekt te hebben voordat je aan het avontuur begint. En als je er al niets mee doet, dan is het goed er in ieder geval je gedachten over te laten gaan en mogelijk een risico in te calculeren.

Kosten en baten

Je prijs voor je klant bepalen is belangrijk, maar nog belangrijker zijn je kosten. Zorg dat je je kosten voor je bedrijf goed in beeld hebt en daarnaast ook je kosten voor je levensonderhoud. Als je beide goed in beeld hebt, dan kan je vanaf dat bedrag gaan rekenen. Of je daarna van een nette winstmarge uitgaat of van de hoofdprijs is geheel aan jezelf (wellicht gedreven door de marktwerking). Maar dan kun je niet voor verrassingen komen te staan en is de kostprijs reëel voor jou situatie. Je kennis van de betreffende markt zal uitwijzen of dit ook een reële prijs is voor je te verkopen product en/of dienst.

Daarnaast is meer winst maken altijd prima, maar niet omdat de inkomsten te laag zijn. Zorg dat je de kosten laag houdt en scherp zijn op wat je uitgeeft in je onderneming en je normale levensonderhoud. Een marge voor extra’s is goed, maar als het financieel even minder goed gaat, heb je niet direct een probleem voor je dagelijkse kosten. Voor veel ondernemers die ergens vol passie voor gaan zijn cijfers ballast. Echter, maar als je deze in de beginsituatie goed in beeld hebt, heb je een belangrijke stap gezet en geeft het je op een later moment geen onrust of onwetendheid meer.

Daarnaast is het bij het inkomen goed om na te denken over het moment dat je er even niet bent. Ziek, vakantie, cursus etc, ieder moment dat je afwezig bent. In een onderneming met personeel kan je dit meestal regelen, maar als ZZP’er wordt dit lastig. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je er even niet bent. Gaat alles door, ligt het stil, heb je een vervanger. En als het al stil ligt, liggen de inkomsten dan ook stil of heb je ook een permanente geldstroom? Denk hierbij aan bijvoorbeeld (service)abonnementen.
Goed nadenken over een dergelijke situatie en actie nemen in de vorm van een permanente geldstroom (als deze er niet is en er is wel een mogelijkheid?) of een vervanger of je sluit een verzekering af.

Let goed op bij de verzekeringen, ze zijn erg duur en je moet je goed voor laten rekenen wat het je oplevert als het moment daar is. Je kunt bij de bank ook gaan praten over een spaarpot creëren en waar je zonodig gebruik van kunt maken. Onderzoek de mogelijkheden en besluit wat te gaan doen … waarbij niets doen uiteraard ook een optie is.

In je financiële plaatje mag je pensioen niet ontbreken. Hoe denk je de oude dag voorziening in te kleden. Apart sparen, kijken of je ergens aan kunt sluiten bij een collectief of er vanuit gaan dat je bedrijf straks als vorm van pensioen te verkopen is. Er zijn talloze mogelijkheden, je moet ze alleen wel de revue laten passeren.

Tot slot

Meestal niet de leukste onderwerpen als je aan je nieuwe bedrijf wilt beginnen, maar om gedoe of stress in een later stadium te voorkomen, goed dit wel te doen. Legatio is een stichting die hierbij kan helpen. www.stichtinglegatio.nl.
© 2011 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Durfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerDurfkapitaal, financiering voor de startende ondernemerAls startende ondernemer is het vaak moeilijk om de financiering rond te krijgen. Daarom is er voor startende ondernemer…
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Hypotheek voor een zelfstandigeHypotheek voor een zelfstandigeZelfstandige ondernemers hebben meer moeite een hypotheek te verkrijgen dan iemand in loondienst. De banken hebben ander…
De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019De zelfstandigenaftrek 2018 en 2019 en ondernemersaftrek zijn een belangrijke aftrekpost voor veel zelfstandige ondernem…

Briefing schrijvenBriefing schrijvenEen briefing is een instructie van de opdrachtgever aan een communicatie- of reclamebureau. Het schrijven van een briefi…
Ondernemers: test uzelf op de 6 ondernemerscompetenties!Ondernemers: test uzelf op de 6 ondernemerscompetenties!U denkt aan een eigen bedrijf starten. Voor het ondernemerschap en als beginnend ondernemer dient u wel aantal kwaliteit…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.