Verkoop je zelfgemaakte spullen!
De verkoop van zelfgemaakte spullen is weer helemaal in. De webshops met origineel handwerk schieten als paddenstoelen uit de grond. Wil je zelf ook je spullen verkopen? Dit kun je prima op het internet doen. Op het internet zijn heel veel sites om te verkopen. Bedenk je goed wat je wilt gaan verkopen en of het nog niet door iemand anders wordt aangeboden. Het maken van spullen is leuk, maar het verkopen is misschien nog wel leuker. Iedereen wil immers originele dingen kopen.
Het hebben van een hobby is ontzettend leuk. Het enige nadeel is dat de eindproducten vaak veel ruimte in beslag nemen. Neem nu gehaakte beestjes: Heel erg leuk, maar ze liggen vaak in de weg. Helemaal als er geen kinderen in de buurt zijn om ze cadeau aan te doen.
Een gebrek aan ruimte kan een reden zijn waarom je bijvoorbeeld gehaakte beestjes verkoopt. Een andere reden kan zijn, omdat je in elk geval de materiaalkosten eruit wilt hebben.
Wat ga je verkopen?
Wat je gaat verkopen is een hele belangrijke als je wilt verkopen. Houd je doel voor ogen. Wil je van de verkoop leven of is het een extra zakcentje? Zijn er al meer aanbieders die de spullen aanbieden?
Dit zijn vragen die vooral van belang zijn wanneer je een eigen webshop opstart en je inschrijft bij de Belastingdienst als ondernemer. Deze vragen zijn minder van belang als je je spullen op verzamelwebsites gaat verkopen. Wat je gaat verkopen, kan van alles zijn. Het kunnen beschilderde kussenhoezen zijn, tassen van Zpagetti, amigurumien beschilderde spaarvarkens. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een markt voor.
Waar ga je het verkopen?
Waar je je spullen te koop aanbiedt, is een keuze die je moet maken. Je kunt kiezen voor sites als Marktplaats. Op deze sites hoef je alleen maar een advertentie aan te maken en je bent klaar. Er zijn sites in binnen - en in buitenland. Het is belangrijk om te bedenken waar je wilt verkopen.
Buitenlandse webshops
De meest bekende site is toch wel Etsy. Op Etsy staan heel veel dingen. Denk aan kussenhoezen, opgeleukt met vilt. Of een beschilderde wandklokken. Beschilderde notitieboekjes. De Amerikaanse site deelt alle spullen in verschillende onderdelen in. Op Etsy kun je ook spullen kopen voor je handwerk. Denk eens lint of aan vilt. Dawanda is een goede tweede. Deze site is van origine Duits en heeft eigenlijk hetzelfde doel.
Een creditcard of Paypal
Een buitenlandse verkoopsite kan lastig zijn en dan met name door het versturen. Wat doe je als het pakketje niet aankomt? Hoe verstuur je het pakketje? Dit zijn allemaal vragen waar je over na moet denken. Daarnaast heb je voor buitenlandse sites vaak een creditcard nodig. Zo willen ze voorkomen dat een verkoper een oplichter blijkt te zijn.
Paypal wordt op de buitenlandse sites ook veel gebruikt. Het is erg veilig, want je aankoop wordt tot 1000 euro gedekt. Als je je artikel niet krijgt, kun je een claim indienen. Dit kan als verkoper afschrikken. Een verkoper kan er niet altijd wat aan doen dat het pakket niet aan komt.
Websites in Nederland
Ook op eigen grondgebied bestaan er meerdere sites die de mogelijkheid aanbieden om zelfgemaakte spullen te verkopen. Sites waar je het kunt verkopen zijn bijvoorbeeld tuttespul, metdehand en de handmadeshop. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een site als Marktplaats, maar daar heb je kans dat je artikel nogal snel verdwijnt. Daarnaast liggen de prijzen op Marktplaats erg laag omdat het vooral veel
Een eigen webshop
Je kunt ook kiezen voor een eigen webshop. Deze kun je zelf bouwen of laten bouwen als je erg handig bent. Mijnwebwinkel biedt kant-en-klare concepten. Deze zijn zowel gratis als betaald. Hierbij zijn je eigen wensen van belang. Wanneer je een domein wilt hebben, zul je moeten betalen voor dat domein. Een .nlnaam is immers niet gratis. Bij Mijnwebwinkel zijn er verschillende pakketten te koop. Ook kun je kiezen voor webshopsoftware zoals Magento en OSCommerce. Deze kun je bij een hostingbedrijf op je eigen stukje web zetten. Hiervoor betaal je. Er zijn heel veel hostingbedrijven. Een bekende is antagonist.
Markten
Markten zijn bij uitstek geschikt voor handgemaakte spullen. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor de vrijmarkt op Koninginnedag. Vaak zijn er ook geregeld markten in de buurt. Soms zelfs voor handwerk.
Ook een braderie is geschikt om je eigen spullen te verkopen. Je kunt ook kiezen om een kraam te huren op de weekmarkt in je stad. Let van tevoren in elk geval altijd goed op de voorwaarden.
De prijs en service
De prijs is iets belangrijks bij handwerk. Je kunt niet alle uren rekenen die je eraan gewerkt hebt. Dan zou je product onbetaalbaar worden. Mensen willen dat niet betalen als het een onbekend merk is. Anne-claire petit is een bekende op het gebied van het verkopen van handwerk. Mensen zijn dan eerder geneigd om meer te betalen.
Om de prijs te bepalen, kun je naar de concurrent kijken. Wat doet deze? Verkoopt hij een zelfgemaakte vaas voor 50 euro? Doorgaans zul je onder de prijs moeten gaan zitten als je wilt dat de klant naar jou toe komt. Je wilt natuurlijk geen verlies maken, dus het is belangrijk dat je daar wel oplet.
Service bieden aan de klanten is heel erg belangrijk. Bij veel service zie je een klant eerder terug. Denk aan je eigen verwachtingen als je een product koopt. Hoe snel wil jij je product in huis hebben als je online besteld bijvoorbeeld? Houd dit aan als basis.